A felhasználói élmény fokozása érdekében oldalunkon Cookie-kat (sütiket) használunk. További információ
Értem
Főoldal Hírek

7 TÉVHIT a borjú hasmenésről!

Avagy ne a borjú hasmenés tünetét kezeljük utólag, hanem a hasmenés kiváltó okát előzzük meg!
2019-06-15
1. TÉVHIT: Borjú hasmenés (diarrhea) fő okai a kórokozók, amelyek kivédhetetlenek a gazda számára.

A természetben rengeteg kórokozó van jelen, és a borjainkat valóban nem tarthatjuk teljesen steril körülmények között. Azonban a természet a borjainknak megfelelő immunrendszert adott ahhoz hogy a kórokozók ellen hatékonyan tudjanak védekezni, és ne alakuljon ki hasmenés (diarrhea). Nekünk nincs más dolgunk, csak az, hogy a borjú saját immunrendszerét támogassuk.
Az ellés utáni első 7 napban a borjú immunrendszere nagyon kialakulatlan, és az immunitást a tehéntől kapott föcstej (kolosztrum) megfelelő mennyiségű fogyasztása biztosítja számára. Azonban a föcstej is változó minőségű, így fontos kolosztrum minőségének ellenőrzése. Erre számos egyszerű eszköz található a kínálatunkban: föcstej sűrűség ellenőrző, kolosztrum refraktométer. Tehát egyetlen dolgunk van, hogy biztosítsuk a borjú életének első pár napjában a megfelelő minőségű és mennyiségű föcstej elfogyasztását, így az immunrendszere megkapja a szükséges feltételeket.
A borjú 1 hetes kora után már kezd kialakulni a megfelelő saját immunitás, ezután a feladatunk, hogy az immunrendszert ne tegyük ki olyan kihívásoknak, amelyek meghaladják a természet adta képességeit. A borjú életének első 6 hete során a fő táplálék forrása a tej vagy tejpótló tápszer. A borjú a természetben a tehén tőgyéhez lehajolva felfelé ívelő nyakkal apró kortyokban fogyasztja a tejet, azonban mi természetellenes módon átszoktatjuk vödrös tej fogyasztásra. A természetes módszernél a nyelőcső vályú bezárul, így a tej csak az oltógyomorba jut, ahol a borjú emészteni képes a tejet. A vödrös módszernél, viszont a nyak lefelé hajló alakja miatt a nyelőcső vályú nyitva marad, így a kialakulatlan bendőbe is jut tej, ahol képtelen az állat a tej emésztésére, viszont a baktériumok rothadó táptalajává válik. A megoldás egyszerű: NE itassuk a tejet vödörből vagy gyorskifolyású cumiból! Az egyetlen megoldást a piacon a Milkbar természetes itatási sebességű cumija kínálja.

2. TÉVHIT: A borjak egymástól kapják el a kórokozókat, ezért ne tartsuk őket csoportban, csak egyedi ketrecben, így csökkenthető a borjú hasmenés kialakulásának kockázata.

A természet nem ismeri az egyedi ketreceket, és a borjaink évezredekig egészségesen felnevelkedtek a gulyában, ahol a természetben ugyanúgy találkoztak mindenféle kórokozóval. Azonban a nagyüzemi állattartásban az emberi beavatkozás eredménye, hogy a borjú számára megváltoztattuk a természetes tejfogyasztási módszert. A tőgyből történő tejfogyasztás során a borjú rengeteg nyálat nyel a tej mellé, és a nyálban lévő 2 fontos enzim (laktáz és lipáz) beoltja a tejet a megfelelő alvadáshoz. Az oltógyomorban való alvadás nem más, mint a tejben a hasznos baktériumok felszaporodása, és a baktériumok által az alkotó elemek - mint a tejzsír és tejcukor - megfelelő lebontása, azaz előkészítése a vékonybelekben történő felszívódásra. A vödrös tejitatásnál ez az elfogyasztott nyál mennyiség teljesen kimarad, ezáltal a tej emésztés első fázisa hiányzik. Ha ez kimarad, akkor nem alvad meg a tej az oltógyomorban, és az emésztetlen tejcukor tovább halad a vékonybelekbe, ahol a káros baktériumoknak tökéletes tápanyagforrást ezáltal életfeltételeket biztosít. Így a borjú immunrendszere nem tud ellenük hatékonyan védekezni. A legegyszerűbb megoldást az olyan lassú itatást és nyáltermelődést biztosító cumi nyújt, amelyet a Milkbar kínál. Így a borjakat nyugodtan tarthatjuk csoportban is, amely a szabadabb mozgás révén tovább javítja a borjak egészségi állapotát.

3. TÉVHIT: A borjak a túl sok vízfogyasztástól kapnak hasmenést, ezért ne legyen állandó friss ivóvíz biztosítva számukra, csak időszakosan a tejitatástól eltérő időpontban adjunk nekik vizet.

A természetben a borjú a tőgyből történő szopás után is szabadon hozzáférhet a vízhez, viszont mégsem iszik belőle tejivás után. Ennek az oka, hogy a tej mellé megfelelő mennyiségű nyálat nyel, és a tej csak az oltógyomorba jut. Viszont a vödrös itatásnál a tej bekerül a bendőbe is, ahol puffasztó érzést kelt, valamint az oltógyomorban lassan indul meg csak a tej alvadása, így a borjú túlzott vízfogyasztással próbálja meg csökkenteni a kellemetlen érzését. Másik szembetűnő negatív viselkedési módja, hogy a vödrös tejitatás után nem fekszik le 10-15 percen belül.

A friss ivóvízhez való jutás korlátozással csak a vödrös itatás hibáját fejeljük meg egy újabb hibával, mivel nagymértékben gátoljuk vele a borjú gyorsabb kérődzővé válását. A borjú előtt már a 3 naptól kezdve legyen abrak, hogy aprólépésekkel, de minél hamarabb elinduljon a bendő fejlődése. Azonban, ha nincs előtte álladóan friss ivóvíz, akkor étvágya sem lesz az abrakhoz, így a bendő sem fejlődik. A tej elválasztásakor az elmaradott bendő fejlődés nagy mértékben rontja borjú további növekedési ütemét, sokszor vezetve ilyenkor elhulláshoz is, de az oka sok esetben a korábbi ivóvíz hiányban keresendő.

4. TÉVHIT: A borjú hasmenés oka a nem megfelelő hőmérsékletű tej itatása.

Talán ez a legismertebb tévhit, amely csak féligazság, mert kimaradt belőle, hogy a „gyorsan fogyasztott” jelző. Az alacsony hőmérsékletű tej az oltógyomorban nem biztosítja az ideális hőmérsékletet a hasznos baktériumok elszaporodásához, azaz a tej alvadásához és emésztéséhez. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha a borjú gyorsan issza meg a tejet, azaz vödörből kb. 1 perc alatt akár 4 litert. Ebben az esetben könnyedén belátható, hogy a nyelőcsőben nem fog 4 liter tej hőmérséklete megváltozni. A Milkbar cuminál viszont csak 1 perc alatt negyed liter tej csurog végig a nyelőcső vályúban sok nyállal keveredve, így az oltógyomorba érve a tej hőmérséklete megegyezik a test hőmérséklettel. A világ számos helyén a nevelnek legelőn csoportosan borjakat, ahol csoportos itatáshoz képtelenség a nagy mennyiségű tej melegen tartása, mégsem jelent ez problémát a Milkbar cuminál.

5. TÉVHIT: Adjunk hasmenés megelőző adalékokat a tejhez, így a borjú kisebb eséllyel betegszik meg hasmenéses tünetekkel.
A tej az emlősállat legegészségesebb és legideálisabb összetételű tápláléka az élete kezdete során. Ha a borjú tejitatása során a tej természetes módon csak az oltógyomorba kerül, akkor nincs szükség olyan adalékokra, amelyek a megakadályozzák a bendőbe került tej savas erjedését, ezáltal metabolikus acidózis (vér túlzott savassága) kialakulását. A metabolikus acidózis sok esetben a borjúelhullás fő oka, párhuzamosan a hasmenéses tünetekkel együtt. A Milkbar cumi gondoskodik róla, hogy a tej csak az oltógyomorba jusson.
6. TÉVHIT: A vírusos borjú hasmenés ellen lehetetlen védekezni, mert az egészséges borjakat is megfertőzi.

A különböző vírusok ellen (pl. rotavírus, koronavírus, stb.) az egészséges borjú immunrendszere könnyedén felveszi a kesztyűt, viszont a háttérben legtöbbször már egy meglévő enyhe bakteriális fertőzés áll. Ha a vékonybelekbe nem jut az oltógyomorból emésztetlen tejcukor, akkor a bakteriális fertőzéseknek gátat szabhatunk, ezáltal nem ágyazunk meg a vírusos megbetegedéseknek. Továbbá fontos, hogy az immunrendszert ne gyengítsük külső tényezőkkel, pl. nedves alom, huzatos hideg napfény mentes istálló, stb. A Milkbar cumi révén biztosítani tudjuk az oltógyomorban a tökéletes tejalvadást, így az összes tejben lévő laktóz lebontásra kerül, nem hagyva tápanyagot a baktériumok számára.

7. TÉVHIT: A hasmenéses borjúnak ne adjunk tejet, mert rontja az állapotát.
Ez a tévhit, nagyban rontja a megbetegedett borjú túlélési esélyeit, mert megvonjuk a legyengült szervezetétől a fő táplálék és energia forrását. A teljes igazság ez lenne: Ne adjunk a hasmenéses borjúnak vödörből tejet, mert az tovább rontja az állapotát.
A Milkbar itatási technológiát 20 éve egy új-zélandi farmer találta ki, egyszerűen a természetes tőgyből történő tejivást lemásolva. Ez a farmer ugyanazokkal a problémákkal küzdött, mint Ön a borjú hasmenés kapcsán, de megoldása mára elérhető az egész világ számára. A módszer sikeréről évi több millió felnevelt „Milkbar”-os borjú és a világon felépített 4 Milkbar gyár tanúskodik.
Letölthető dokumentumok
MilkBar borjú kolosztrum itató edény
11 900 Ft
MilkBar borjú kolosztrum itató edény egy prémium kolosztrum cumival az egészséges és természetes itatáshoz.
Új!
MilkBar borjú cumi
1 990 Ft
A lassú, természetes szopás fiziológiájára épülő cumi a borjú megfelelő emésztése, és egészséges hasmenésmentes nevelése érdekében.
Új!
Prémium
MilkBar 6 cumis borjú itató vályú (36 liter)
56 900 Ft
MilkBar 36 literes borjú itató vályú 6 cumival és EZI rögzítővel a borjak egészséges és természetes itatásához.
Új!
Ingyenes kiszállítás
Ingyen szállítással!
MilkBar 10 cumis borjú itató vályú (60 liter)
86 900 Ft
MilkBar 60 literes borjú itató vályú 10 cumival és EZI rögzítővel a borjak egészséges és természetes itatásához.
Új!
Ingyenes kiszállítás
Ingyen szállítással!
MilkBar borjú kolosztrum cumi
1 990 Ft
Az újszülött borjú első 5-6 etetéséhez használható kolosztrum cumi.
Új!
Prémium
MilkBar 1 cumis borjú itató vályú (3 liter)
10 900 Ft
Egyedi ketrecben tartott borjak egészséges és természetes itatásához.
Új!
Kolosztrum refraktométer
30 990 Ft
A kolosztrum minőségének pontos és gyors meghatározására.
Új!
Kolosztrum sűrűség ellenőrző
12 090 Ft
A kolosztrum minőségének gyors és könnyű meghatározására szolgáló eszköz.
Új!
Kolosztrum tartó tasak szett (50 db)
47 990 Ft
Kolosztrum fagyasztására alkalmas tartó tasakok és kiegészítők.
Új!
MilkBar 5 cumis borjú itató vályú (15 liter)
38 900 Ft
Csoportosan tartott borjak egészséges és természetes itatására szolgáló MilkBar itató.
Új!

További hírek és cikkek

Ünnepi nyitvatartás
Az ünnepi időszakban az alábbi nyitvatartási időben várjuk Ügyfeleinket szeretettel.
Modern istálló ventilátorok cégünk kínálatában
A hatékony tejtermelés csak megfelelő istálló klíma mellett lehetséges. Küszöböljük ki a hőstressz okozta gazdasági károkat!
Meghívó a XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásárra
Várjuk minden kedves Ügyfelünket 2022. május 5-6-7-én a Hódmezővásárhelyi kiállításon a szokásos F/813 standunkon!
Hamarosan nyílik az állattartó telepek korszerűsítése ÁTK pályázat (Felhívás VP2-4.1.1.-20)
Állattartó telepekhez szükséges eszközök és élelmiszeripari gépek, technológiák beszerzésére lehet pályázni 2022. március 17. és 31. között forráskimerülésig.
Boldog Nőnapot kívánunk!
A nemzetközi nőnap a női egyenjogúság és a nők emberi jogainak napja, amelyet 1917 óta minden év március 8-án ünneplünk.
Meghívó Mentés Másképp című új mozifilmre
Kedves Vásárlónk! Szeretnénk figyelmedbe ajánlani a Mentés Másképp című új vígjáték-dráma filmet, melynek létrejöttét Cégünk is elősegítette.
Cégünk új telephelyre költözött
Cégünk 2021. június végén egy nagyobb, korszerűbb raktáráruházba költözött Szolnokon a Thököly út 113. alatt (32-es főút mellett) található telephelyen.
Mitől boldog és egészséges a borjú
Tudományos kutatást végeztek egy svéd egyetemen arról, hogy a tejitatás során milyen hormonok és milyen mértékben mutathatók ki különböző itatási módszerek mellett.
Megnyílt a tanyafejlesztési pályázat
Idén 858 millió forint keretösszeggel hirdette meg a Tanyafejlesztési Programot az Agrárminisztérium.
Eladó raktár Szolnokon raklap tároló állvánnyal
ELADÓ Szolnok belvárosában, frekventált helyén, egy felújított 328 m2 egy szintes tégla építésű raktár épület.
Bécsi szelet 1 perc alatt, avagy a vödrös tejitatás
Szakmai cikk a borjak természetellenes gyors vödrös tejitatási módszeréről, amely jelenleg hazánkban a legelterjedtebb eljárás. Megvizsgáljuk, hogy milyen problémákat okoz ez a borjú eg...
Újra lehet pályázni állattartó telepek korszerűsítésére!
Az Agrárminisztérium 2020. március végéig újranyitja a Vidékfejlesztési Program Állattartó telepek korszerűsítését támogató pályázatait, az intézkedéstől a különböző járvány...
Nyalósó napjainkban
Iskolás éveink kémia óráiból talán még emlékszünk, hogy a konyhasó nátrium-kloridból áll, egészen pontosan 39% nátrium és 61% klorid arányban. Azt azonban nem biztos, hogy mindenki t...
A borjúnevelés alappillérei
A tejelő tehenészetekben a minőségi borjúnevelés kulcsfontosságú tényező az állomány jövőbeli magas tejhozama szempontjából. Amennyiben a borjú nem megfelelően növekszik, az a kés...
Újabb területeket fertőzött meg az ASP (sertéspestis)
Bővült a Nemzeti Klasszikus Sertéspestis és Afrikai Sertéspestis Szakértői Csoport által megállapított fertőzött terület hazánkban.
Meghívó a debreceni XXVIII. Farmer-Expo szakkiállításra (2019. augusztus 15-18.)
Várunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található K/47. számú standunkon.
NÉBIH ismertetője az Afrikai sertéspestis (ASP) járványról
Az alábbiakban a NÉBIH ismertetője olvasható az Afrikai sertéspestis betegségről. Az afrikai sertéspestis (ASP) nagy ragályozó képességű, vírus okozta fertőző betegség, amely iránt E...
Csoportos borjúnevelés
Egy szarvasmarha kb. 9,5 hónapos vemhessége után egyetlen borjat ellik, így a tehenészetek számára különösen fontos, hogy ne csak a megszülető utódok száma legyen magas, hanem az ebből ...
Tőgybiológiai kórokozók csoportjai és előfordulásuk
Az évszázadok során jelentősen megváltozott a tőgygyulladás kórokozóspektruma. Ennek oka egyrészt a fejéstechnológia fejlődése, másrészt az adaptálódásra képes baktériumok elterje...
Fejőházi tőgyhigiéniai tanácsok: tőgy előkészítés - tőgy lezárás
Mint azt a legtöbben már tudják és tapasztalták, a tőgy gyulladásos folyamatai okozzák a legnagyobb anyagi veszteséget hazánk tejtermelő tehenészeteiben. Ezek mintegy háromnegyede szubkli...
Meghívó a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásárra
Várjuk minden kedves Ügyfelünket 2019. május 9-10-11-én a Hódmezővásárhelyi kiállításon a szokásos F-813 standunkon!
Elletői tőgyhigiéniai tanácsok
A magasabb és egyenletesebb tejleadás érdekében elvégzendő tőgyhigiéniai tanácsok kisebb és nagyobb gazdaságoknak egyaránt.
A tejszivárgás előfordulása és fontossága szárazonálló tehenek esetében
A tejszivárgás megjelenése, illetve előfordulásának gyakorisága a szarvasmarha állománynál függ a gazdálkodás módszerétől, a tőgy egészségétől és a gondozás minőségétől. Ez ...
Szubklinikai tőgygyulladás hatása a tejmennyiségre
A tőgygyulladás talán a leggyakoribb és legköltségesebb megbetegedések egyike a tehenészetekben, melynek a tej mennyiségére gyakorolt negatív hatását és okait vizsgáltuk.
Milk Bar - Könnyű a gazdának, egészséges a borjúnak!
Néhány hónapja adtuk hírül a Milk Bar termékek megjelenését, mellyel nem csak cégünk korszerű működését kívántuk bizonyítani, hanem a gazdák megélhetése érdekében a jobb minős...
Új J. Delgado Flaco katalógus
A spanyol J. Delgado Flaco fejőgépgyártó cégnek megjelent legújabb katalógusa. A PDF katalógusok az alábbi linkre kattintva online, illetve saját gépére letöltve is megtekinthetők.
A Bos-Plus Kft. lett a magyarországi Milk Bar forgalmazó
A hazánkban még újszerű technológiának számító, mégis 20 éves múltra visszatekintő Milk Bar a Bos-Plus Kft forgalmazásába került. A cég büszkén vállalta ezt a feladatot, hiszen ne...
Drencselés szakszerűen
Szondán keresztüli táplálás, azaz drencselés. Talán kevesen vannak, akiknek még új ez a fogalom, de mindenképp érdemes szót ejteni róla, hiszen hasznos és innovatív eljárás.
Afrikai sertéspestis Magyarországon
Április végén bombaként robbant a hír, hogy Magyarországon is megjelent az afrikai sertéspestis (ASP). Igaz, hogy egyelőre csak a vaddisznó állományt érinti, de az elhullottan talált áll...
Változások előtt a világ tejtermelése
A betegséget kifizetődőbb megelőzni, mint gyógyítani, a humán- és az állategészségügyben egyaránt. Ennek megvalósításához azonban a feje tetejére kellene állítani a világot. Ezen ...
Debreceni XXVII. Farmer-Expo szakkiállításra (2018. augusztus 17-20.)
Várunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található K/47. számú standunkon.
Szőrápolás
Mindennapos szőrápolás szakszerűen a kis kedvencektől a haszonállatokig, hogy az ápolt és egészséges bundájuk fajtájukhoz méltó legyen.
Hogyan válasszunk villanypásztor készüléket?
Hasznos tanácsok és információk villanypásztor rendszer kiépítéséhez kezdőknek és haladóknak egyaránt.
A jövő kotlósa az infratyúk!
Egy innovatív készülék, mely számos előnyével megnyerte a gazdákat. Napos csirke nevelés mesterfokon.
A tehén ellése elletőkészülék használatával
Avagy, hogyan segítsük a tehén ellését ellető készülékkel és mire figyeljünk az eszköz használatánál, hogy a tehén és a borjú is egészséges maradjon az ellés után is.
Meghívó a XXV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásárra
Várjuk minden kedves Ügyfelünket 2018. május 10-12-én a Hódmezővásárhelyi kiállításon az F-813 standon és a fejőházban!
Tavaszi munkák
A fagyos hónapok után minden gazda várja a tavasz beköszöntét. A folyamatosan melegedő – de azért még szeszélyes – időjárás nem mindig kedvez mind a szántóföldi, mind pedig a haszo...
Afrikai sertéspestis ellen hatékony fertőtlenítőszerek
A TH5 és a HALAMID istálló fertőtlenítőszereink a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által afrikai sertéspestis ellene ajánlott fertőtlenítőszer.
Debreceni XXVI. Farmer-Expo szakkiállítás (2017. augusztus 17-20.)
Idén is várunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található standunkon.
Magyarországon az Afrikai sertéspestis?
Ismét megjelent a magyar határ közelében az afrikai sertéspestis (ASP); a vírust alig 20 kilométerre a magyar határtól, Beregújfalunál mutatták ki.
3. Tisza Kupa nemzetközi munkakutya verseny
Szolnok immár harmadik alkalommal ad helyet több kutyás világszövetség világbajnoki válogató versenyének, a 3. Tisza Kupának. Cégünk elkötelezett támogatója állattartás különböző...
A madárinfluenza elleni védekezés és megelőzés
Az egész világon jogosan tartanak a madárinfluenzától, így a hazai baromfitenyésztőkben is felmerülhet a kérdés: "Mit tehetek, hogy megelőzzem az állomány lebetegedését?" Az alábbiakb...
A madárinfluenza
A madárinfluenza házi- és vadon élő madarak betegsége. A kórokozó influenza vírus változékonysága miatt kialakulhat a vírusnak olyan változata, mely embereket is képes megbetegíteni.
Pasztörizált tej hatása a borjak etetésénél
A pasztörizálás segít a nyers tejben található mikroorganizmusok (lisztéria, szalmonella, stb.) elpusztításában, ezzel az eljárással nem csak biztonságosabbá válik a fogyasztása, de ho...
Engedélykötelesek-e a vágóhídi böllér pisztolyok, taglópisztolyok, kábítópisztolyok?
A jogszabályok útvesztőjében nem biztos, hogy olyan könnyen kihámozhatók a vágóhidakon használatos ütőszeges taglópisztolyokra vonatkozó fegyverviselési, állatvédelmi és munkavédelm...
Állattartó telepi higiénia
A rendszeres fertőtlenítés és ezzel párhuzamosan az általános telepi higiénia fenntartása az egyik leggazdaságosabb termelésnövelő lépés egy állattartó telep működésében, amellyel...
Debreceni XXIV. Farmer-Expo szakkiállítás (2015. augusztus 19-22.)
Idén is várjunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található K/49. számú standunkon.
Tej szomatikus sejt tartalma
A szomatikus sejtek az állat szervezetének sejtjei, melyek normális körülmények között is megtalálhatók a tejben. Valójában nem nyerhető tej szomatikus sejtek nélkül.
XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár
Várjuk minden kedves Ügyfelünket 2015. április 24-26-án megrendezésre kerülő XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállításon a H-1009 standon.
Állatorvosi ultrahang
Az állatorvosi diagnosztikában óriási előrelépés volt az ultrahangos vizsgálatok bevezetése. Az állatok esetében a betegségek felismerését, a kórképek diagnosztizálását korábban ki...
Haflingi lófajta
Aki csak egyszer látta ezt a világossárga, kendersörényű, megnyerő küllemű kislovat, soha el nem felejti és össze sem téveszti más fajtákkal.
Szarvasmarha kéknyelv betegség
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Állategészségügyi nemzeti referencia laboratóriuma kimutatta a kérődző állatokat megbetegítő kéknyelv-betegség előfordulását Cso...
Kézszárító vagy kéztörlő papír
Biztosan Ön is elgondolkozott már azon, hogy egyszer használatos papír kéztörlő vagy elektromos áramot használó kézszárító használata gazdaságosabb cége számára, sőt talán már az...
Debreceni XXIII. Farmer-Expo szakkiállítás (2014. augusztus 17-20.)
Várjunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található K/49. számú standunkon.
Szopókás sertés itató ideális rögzítési szöge
Tanulmány a szopókás sertés önitatók különbözõ szögben történõ rögzítés vízfogyasztásra, vízfelvételre és vízpazarlásra gyakorolt hatását vizsgálja.
Állattartó telepek korszerűsítése - ÁTK 5. (116/2013. (XII. 12.) VM rendelet)
Állattartó telepekhez szükséges eszközök és élelmiszeripari gépek, technológiák beszerzésére lehet pályázni 2013. december 16. reggel 8 órától forráskimerülésig, de legkésőbb 20...
Villanypásztor kerítés tervezése
A villanypásztor kerítés kiépítési költsége tapasztalatok alapján körülbelül egyharmada az állandó huzalkerítésnek, sőt a villanypásztor kerítés telepítése számos további előn...
Prototheca zopfii
A gazdasági veszteségeket eredményező Prototheca zopfii okozta tőgygyulladás a rossz higiéniai státuszú, nem megfelelő fejési folyamatot alkalmazó szarvasmarha telepeken a legvalószínűb...
Allegrini a környezetbarát vegyipari termékek gyártója
Az Allegrini név több mint 65 éve a megbízható minőség és a környezetbarát vegyszerek szimbóluma.
67. Állattenyésztők Kiállítása Cremonában
Idén októberben is nagy érdeklődés kísérte Cremonában a 67. alkalommal megrendezett állattenyésztési kiállítást.
Soxhlet-Henkel-féle tej savfok meghatározásról
A vizsgálat célja a tej savanyodás mértékének megállapítása a savfok értékszám alapján. Soxhlet-Henkel savfokon azt a ml-ekben mért negyed-normál lúgmennyiséget értjük, amely 100 ml...

Notice: Undefined index: langCodeId in /home/bosplush/domains/bosplus.hu/public_html/app/includes/footer.php on line 34