1. TÉVHIT: Borjú hasmenés (diarrhea) fő okai a kórokozók, amelyek kivédhetetlenek a gazda számára.
A
természetben rengeteg kórokozó van jelen, és a borjainkat valóban nem
tarthatjuk teljesen steril körülmények között. Azonban a természet a
borjainknak megfelelő immunrendszert adott ahhoz hogy a kórokozók ellen
hatékonyan tudjanak védekezni, és ne alakuljon ki hasmenés (diarrhea). Nekünk nincs más dolgunk, csak az, hogy a borjú
saját immunrendszerét támogassuk.
Az ellés
utáni első 7 napban a borjú immunrendszere nagyon kialakulatlan, és az
immunitást a tehéntől kapott föcstej (kolosztrum) megfelelő mennyiségű fogyasztása
biztosítja számára. Azonban a föcstej is változó minőségű, így fontos kolosztrum
minőségének ellenőrzése. Erre számos egyszerű eszköz található a kínálatunkban:
föcstej sűrűség ellenőrző, kolosztrum refraktométer. Tehát egyetlen dolgunk
van, hogy biztosítsuk a borjú életének első pár napjában a megfelelő minőségű
és mennyiségű föcstej elfogyasztását, így az immunrendszere megkapja a
szükséges feltételeket.
A borjú 1 hetes kora után már kezd kialakulni a
megfelelő saját immunitás, ezután a feladatunk, hogy az immunrendszert ne
tegyük ki olyan kihívásoknak, amelyek meghaladják a természet adta képességeit.
A borjú életének első 6 hete során a fő táplálék forrása a tej vagy tejpótló
tápszer. A borjú a természetben a tehén tőgyéhez lehajolva felfelé ívelő
nyakkal apró kortyokban fogyasztja a tejet, azonban mi természetellenes módon
átszoktatjuk vödrös tej fogyasztásra. A természetes módszernél a nyelőcső vályú
bezárul, így a tej csak az oltógyomorba jut, ahol a borjú emészteni képes a
tejet. A vödrös módszernél, viszont a nyak lefelé hajló alakja miatt a nyelőcső
vályú nyitva marad, így a kialakulatlan bendőbe is jut tej, ahol képtelen az
állat a tej emésztésére, viszont a baktériumok rothadó táptalajává válik. A
megoldás egyszerű: NE itassuk a tejet vödörből vagy gyorskifolyású cumiból! Az
egyetlen megoldást a piacon a Milkbar természetes itatási sebességű cumija kínálja.
2. TÉVHIT: A borjak egymástól kapják el a kórokozókat, ezért ne tartsuk őket csoportban, csak egyedi ketrecben, így csökkenthető a borjú hasmenés kialakulásának kockázata.
A természet nem ismeri az egyedi ketreceket, és a borjaink
évezredekig egészségesen felnevelkedtek a gulyában, ahol a természetben
ugyanúgy találkoztak mindenféle kórokozóval. Azonban a nagyüzemi állattartásban
az emberi beavatkozás eredménye, hogy a borjú számára megváltoztattuk a természetes
tejfogyasztási módszert. A tőgyből történő tejfogyasztás során a borjú rengeteg
nyálat nyel a tej mellé, és a nyálban lévő 2 fontos enzim (laktáz és lipáz)
beoltja a tejet a megfelelő alvadáshoz. Az oltógyomorban való alvadás nem más,
mint a tejben a hasznos baktériumok felszaporodása, és a baktériumok által az alkotó
elemek - mint a tejzsír és tejcukor - megfelelő lebontása, azaz előkészítése a vékonybelekben
történő felszívódásra. A vödrös tejitatásnál ez az elfogyasztott nyál mennyiség
teljesen kimarad, ezáltal a tej emésztés első fázisa hiányzik. Ha ez kimarad,
akkor nem alvad meg a tej az oltógyomorban, és az emésztetlen tejcukor tovább
halad a vékonybelekbe, ahol a káros baktériumoknak tökéletes tápanyagforrást
ezáltal életfeltételeket biztosít. Így a borjú immunrendszere nem tud ellenük
hatékonyan védekezni. A legegyszerűbb megoldást az olyan lassú itatást és nyáltermelődést
biztosító cumi nyújt, amelyet a Milkbar kínál. Így a borjakat nyugodtan
tarthatjuk csoportban is, amely a szabadabb mozgás révén tovább javítja a
borjak egészségi állapotát.
3. TÉVHIT: A borjak a túl sok vízfogyasztástól kapnak hasmenést, ezért ne legyen állandó friss ivóvíz biztosítva számukra, csak időszakosan a tejitatástól eltérő időpontban adjunk nekik vizet.
A természetben a borjú a tőgyből történő szopás után is
szabadon hozzáférhet a vízhez, viszont mégsem iszik belőle tejivás után. Ennek
az oka, hogy a tej mellé megfelelő mennyiségű nyálat nyel, és a tej csak az
oltógyomorba jut. Viszont a vödrös itatásnál a tej bekerül a bendőbe is, ahol
puffasztó érzést kelt, valamint az oltógyomorban lassan indul meg csak a tej
alvadása, így a borjú túlzott vízfogyasztással próbálja meg csökkenteni a
kellemetlen érzését. Másik szembetűnő negatív viselkedési módja, hogy a vödrös
tejitatás után nem fekszik le 10-15 percen belül.
A friss ivóvízhez való jutás korlátozással csak a vödrös
itatás hibáját fejeljük meg egy újabb hibával, mivel nagymértékben gátoljuk
vele a borjú gyorsabb kérődzővé válását. A borjú előtt már a 3 naptól kezdve
legyen abrak, hogy aprólépésekkel, de minél hamarabb elinduljon a bendő
fejlődése. Azonban, ha nincs előtte álladóan friss ivóvíz, akkor étvágya sem
lesz az abrakhoz, így a bendő sem fejlődik. A tej elválasztásakor az elmaradott
bendő fejlődés nagy mértékben rontja borjú további növekedési ütemét, sokszor
vezetve ilyenkor elhulláshoz is, de az oka sok esetben a korábbi ivóvíz
hiányban keresendő.
4. TÉVHIT: A borjú hasmenés oka a nem megfelelő hőmérsékletű tej itatása.
Talán ez a legismertebb tévhit, amely csak féligazság, mert
kimaradt belőle, hogy a „gyorsan fogyasztott” jelző. Az alacsony hőmérsékletű
tej az oltógyomorban nem biztosítja az ideális hőmérsékletet a hasznos
baktériumok elszaporodásához, azaz a tej alvadásához és emésztéséhez. Ez
azonban csak akkor lehetséges, ha a borjú gyorsan issza meg a tejet, azaz vödörből
kb. 1 perc alatt akár 4 litert. Ebben az esetben könnyedén belátható, hogy a
nyelőcsőben nem fog 4 liter tej hőmérséklete megváltozni. A Milkbar cuminál
viszont csak 1 perc alatt negyed liter tej csurog végig a nyelőcső vályúban sok
nyállal keveredve, így az oltógyomorba érve a tej hőmérséklete megegyezik a test hőmérséklettel.
A világ számos helyén a nevelnek legelőn csoportosan borjakat, ahol csoportos
itatáshoz képtelenség a nagy mennyiségű tej melegen tartása, mégsem jelent ez problémát
a Milkbar cuminál.
5. TÉVHIT: Adjunk hasmenés megelőző adalékokat a tejhez, így a borjú kisebb eséllyel betegszik meg hasmenéses tünetekkel.
6. TÉVHIT: A vírusos borjú hasmenés ellen lehetetlen védekezni, mert az egészséges borjakat is megfertőzi.
A különböző vírusok ellen (pl. rotavírus, koronavírus, stb.)
az egészséges borjú immunrendszere könnyedén felveszi a kesztyűt, viszont a
háttérben legtöbbször már egy meglévő enyhe bakteriális fertőzés áll. Ha a
vékonybelekbe nem jut az oltógyomorból emésztetlen tejcukor, akkor a bakteriális
fertőzéseknek gátat szabhatunk, ezáltal nem ágyazunk meg a vírusos megbetegedéseknek.
Továbbá fontos, hogy az immunrendszert ne gyengítsük külső tényezőkkel, pl.
nedves alom, huzatos hideg napfény mentes istálló, stb. A Milkbar cumi révén
biztosítani tudjuk az oltógyomorban a tökéletes tejalvadást, így az összes tejben
lévő laktóz lebontásra kerül, nem hagyva tápanyagot a baktériumok számára.