A felhasználói élmény fokozása érdekében oldalunkon Cookie-kat (sütiket) használunk. További információ
Értem
Főoldal Hírek

A borjúnevelés alappillérei

A tejelő tehenészetekben a minőségi borjúnevelés kulcsfontosságú tényező az állomány jövőbeli magas tejhozama szempontjából. Amennyiben a borjú nem megfelelően növekszik, az a későbbi tejtermelésre is negatív hatással lesz, így a nagyobb állománynál – sűrűbb ellési számnál – sem szabad megfeledkezni a borjú egyéni szükségleteiről. Ennek négy alappillére: a föcstej, a korai táplálás, a bendő fejlődésének üteme és a környezet.
2019-10-09
A föcstej, mint létszükséglet
A föcstej, más néven kolosztrum a tej azon korai fajtája, amelyet az ellés utáni néhány órában termel a tehén. Szárazanyag tartalma kétszerese a későbbi tejnek, de alacsony zsírtartalommal rendelkezik, illetve szénhidrát, fehérje és ellenanyag (immunoglobulin - IgG) száma kifejezetten magas. A borjú számára ez a nagy koncentrátumú tej a tápanyagok, vitaminok és antitestek elsődleges forrása. Ezek az immunoglobulinok védik meg a fiatal állatot abban a kritikus időszakban, amikor nem rendelkezik még saját immunrendszerrel és megfelelő méretű bendővel. A kolosztrum felszívódási képessége közvetlenül a születés után a legmagasabb, majd relatíve gyorsan (mintegy 24 óra alatt) csökken, tehát általános szabály, hogy legkésőbb az első 2-4 órában (10 tömegszázalék ~ 3 – 4 liter) jó minőségű előtejet kapjon a borjú, mindezt tőgymelegen 37-38 ºC-osan. Az első etetés késése a fiatal állatot betegségre érzékenyen hagyhatja, azon belül is a légző- és emésztőszervi megbetegedésekre való hajlamát erősíti. A tejre, vagy tejpótlóra való átállás előtt szükséges még minimum egy második kolosztrumos etetés, mintegy nyolc órával később.
Korai táplálás, tejpótló
A borjak életében az ellés utáni első pár hét kritikusnak mondható, ekkor ugyanis kifejezetten hajlamosak a hasmenéses megbetegedésekre, ami súlyos víz- és elektrolit-veszteséget okoz és kihat az állat későbbi fejlődésére, teljesítményére is. Állatorvosok és állattartók véleménye szerint egy hasmenéses nap akár 10 nappal is kitolhatja a borjú üszőkori első megtermékenyítését, mely a gazda profitabilitását tekintve jelentős probléma.
A tejjel, vagy tejpótlóval történő korai táplálás viszont biztosítja a kérődző borjú számára, hogy megfelelően fejlett immunrendszerrel, energiával magas tejhozamú tehénné fejlődjön. Mivel a takarmány hatékonyság az első 8 - 10 hétben a legnagyobb, így aranyszabály, hogy ezen idő alatt az állat megduplázza a születési súlyát. Ehhez a tehéntejből a testtömeg 15%-át el kell fogyassza a borjú, ami egy 40 kg-os állatnál  körülbelül 6 litert jelent. Mindenképpen vegyük figyelembe, hogy az ekkor még fejlődő bendő nem képes a napi adag egyszeri befogadására, tehát mindenképp naponta többszöri táplálás szükséges. A tejpótlón nevelt állatoknak azonban ennél még magasabb arányú adagolás szükséges (akár sűrűbb tejpótló kikeverésével), mivel a tejpótló zsír- és energiatartalma alacsonyabb mint a tehéntejé. Tehát a borjak ~ 325 g tejtermék szükségletének kielégítéséhez erre az emelt adagolásra mindenképp szükség van. A kikeveréskor vegyük figyelembe, hogy a 125 g tejpótló maximum (nem pedig pontosan és kizárólag) 1 liter vízhez adagolandó! A vízmennyiség mindig a borjú növekedésének elvárt mértékével fordítottan arányosan feleljen meg. Az egyhasznú tejelő és a kettős hasznosítású fajták esetében ez a mesterséges itatásos módszer az ajánlott, ez a leginkább célravezető és szabályozható.
Bendő fejlődése és a száraz takarmány
A borjú emésztését első sorba az oltógyomor és a bendő határozza meg. A borjú életének első 6 hetében az oltógyomorban megemészetett tej vagy tejpótló biztosítja a fő energiabevitelt, majd a 6 hatodik héttől bendő fokozatos fejlődésével a 10-12-ig hétig ez az arány megfordul. A bendőnek teljes mértékben ki kell fejlődnie ahhoz, hogy a későbbiekben tökéletesen ellássa a feladatát, ugyanis a takarmány az, ami a leginkább befolyásolni tudja majd az állat fejlődésének ütemét és minőségét, ezért kiemelt figyelmet igényel már ebben a korai időszakban is. Az oltógyomor és a bendő aránya eleinte még 70% - 30%, de optimális esetben az elválasztásra ez az arány jelentősen megváltozik 20% - 80%-ra. Ezt az arányt ajánlott minél előbb elérni, lehetőség szerint a borjú igényeihez mérten.
A bendő fejlődését a takarmányok keményítő tartalma segíti elő, melyet legkésőbb a születés utáni 2 - 3 hétben már rendelkezésére kell bocsátani az állatnak, de az ideális esetben már 1 héttől álljon a borjú rendelkezésére az abrak. Fontos például, hogy a borjak hozzáférjenek a szénához is, azonban ügyelni kell arra, hogy ennek aránya ne legyen túl magas, ugyanis a túlzott szénás táplálásnál a széna emésztetlenül továbbhaladhat, és emiatt csökkenhet a hatékony tejpótló bevitel.
Környezet
A megfelelő környezet mind a születés utáni órákban, mind pedig a későbbi borjúnevelés szempontjából fontos. Az állatot minél hamarabb meg kell szárítani, majd tiszta, száraz (alacsony páratartalmú), huzatmentes helyen kell elhelyezni. Általánosan elterjedt alomnak a szénát alkalmazák, de alternatív istálló bélelésnek például tőzeg, vagy faapríték is megfelelő, viszont ezek rendszeres cseréje és tisztítása mindenképp szükséges. Tiszta, friss víz mindig álljon rendelkezésre, mert ennek hiányában a borjú abrak takarmány felvétele alacsonyabb szinten marad, és bendő fejlődése is lassabb. Hasonló korú (max. 2 hét korkülönbséggel), esetenként hasonló méretű borjakat együtt érdemes tartani, mely a szocializáció miatt szükséges, ugyanakkor a kialakított csoportokon belüli változásokat a lehető legkisebbre kell csökkenteni. Ennek egyrészt szocializációs, másrészt egészségügyi okai is vannak. A csoportban felnevelt borjak könnyebben tanulnak, ezért jobb a takarmány felvételük és a súlygyarapodásuk.
Eszközök tekintetében is törekedjünk a természetességre és a hatékonyságra. Vastag, erőteljes köteleket és szerszámokat használjunk, illetve az itató edényeket stabilan, kiömlés veszélye nélkül helyezzük el. Kolosztrum és tejpótló etetésénél ajánlott az etetőt a tehén tőgyének megfelelő magasságban (földtől kb. 60 cm-re) és dőlésszöggel elhelyezni, illetve alacsony átfolyási sebességű (belső membrános) cumival ellátni azért, hogy az itatott tej nyelése során minél több nyál kerüljön az oltógyomorba, amely az emésztéshez szükséges enzimeket tartalmazza. Száraz takarmánynál már nem szükséges ekkora körültekintés, de ajánlott nem a földre helyezni a szálas-, vagy abraktakarmányokat, hanem erre kialakított vályúkba, rácsokba.
Kötött tartástechnológiában a borjúnak elegendő a 2 m2 területet biztosítani, kötetlen tartástechnológiában azonban 8-9 m2 szükséges. Kötött tartásban több borjú nevelhető egy adott területen, de fokozottabb figyelmet igényelnek a tartástechnológia többszörös veszélyforrásainak (magas páratartalom, körülményes tisztán tartás, fokozott stresszhelyzet) kiküszöbölése végett. Az elhelyezés kötetlen, kiscsoportos (10-12 borjú) tartási rendszerben a legjobb.
Tanácsainkkal kialakított jó gazdálkodási gyakorlat mellett egészséges, magas tejhozamú állomány nevelhető, ahol a kolosztrum, a korai táplálás, a bendő fejlődésének figyelése és a környezet, mint négy alappillér járul hozzá az erős, minőségi tehenek neveléséhez.

További hírek és cikkek

Ünnepi nyitvatartás
Az ünnepi időszakban az alábbi nyitvatartási időben várjuk Ügyfeleinket szeretettel.
Modern istálló ventilátorok cégünk kínálatában
A hatékony tejtermelés csak megfelelő istálló klíma mellett lehetséges. Küszöböljük ki a hőstressz okozta gazdasági károkat!
Meghívó a XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásárra
Várjuk minden kedves Ügyfelünket 2022. május 5-6-7-én a Hódmezővásárhelyi kiállításon a szokásos F/813 standunkon!
Hamarosan nyílik az állattartó telepek korszerűsítése ÁTK pályázat (Felhívás VP2-4.1.1.-20)
Állattartó telepekhez szükséges eszközök és élelmiszeripari gépek, technológiák beszerzésére lehet pályázni 2022. március 17. és 31. között forráskimerülésig.
Boldog Nőnapot kívánunk!
A nemzetközi nőnap a női egyenjogúság és a nők emberi jogainak napja, amelyet 1917 óta minden év március 8-án ünneplünk.
Meghívó Mentés Másképp című új mozifilmre
Kedves Vásárlónk! Szeretnénk figyelmedbe ajánlani a Mentés Másképp című új vígjáték-dráma filmet, melynek létrejöttét Cégünk is elősegítette.
Cégünk új telephelyre költözött
Cégünk 2021. június végén egy nagyobb, korszerűbb raktáráruházba költözött Szolnokon a Thököly út 113. alatt (32-es főút mellett) található telephelyen.
Mitől boldog és egészséges a borjú
Tudományos kutatást végeztek egy svéd egyetemen arról, hogy a tejitatás során milyen hormonok és milyen mértékben mutathatók ki különböző itatási módszerek mellett.
Megnyílt a tanyafejlesztési pályázat
Idén 858 millió forint keretösszeggel hirdette meg a Tanyafejlesztési Programot az Agrárminisztérium.
Eladó raktár Szolnokon raklap tároló állvánnyal
ELADÓ Szolnok belvárosában, frekventált helyén, egy felújított 328 m2 egy szintes tégla építésű raktár épület.
Bécsi szelet 1 perc alatt, avagy a vödrös tejitatás
Szakmai cikk a borjak természetellenes gyors vödrös tejitatási módszeréről, amely jelenleg hazánkban a legelterjedtebb eljárás. Megvizsgáljuk, hogy milyen problémákat okoz ez a borjú eg...
Újra lehet pályázni állattartó telepek korszerűsítésére!
Az Agrárminisztérium 2020. március végéig újranyitja a Vidékfejlesztési Program Állattartó telepek korszerűsítését támogató pályázatait, az intézkedéstől a különböző járvány...
Nyalósó napjainkban
Iskolás éveink kémia óráiból talán még emlékszünk, hogy a konyhasó nátrium-kloridból áll, egészen pontosan 39% nátrium és 61% klorid arányban. Azt azonban nem biztos, hogy mindenki t...
Újabb területeket fertőzött meg az ASP (sertéspestis)
Bővült a Nemzeti Klasszikus Sertéspestis és Afrikai Sertéspestis Szakértői Csoport által megállapított fertőzött terület hazánkban.
Meghívó a debreceni XXVIII. Farmer-Expo szakkiállításra (2019. augusztus 15-18.)
Várunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található K/47. számú standunkon.
NÉBIH ismertetője az Afrikai sertéspestis (ASP) járványról
Az alábbiakban a NÉBIH ismertetője olvasható az Afrikai sertéspestis betegségről. Az afrikai sertéspestis (ASP) nagy ragályozó képességű, vírus okozta fertőző betegség, amely iránt E...
Csoportos borjúnevelés
Egy szarvasmarha kb. 9,5 hónapos vemhessége után egyetlen borjat ellik, így a tehenészetek számára különösen fontos, hogy ne csak a megszülető utódok száma legyen magas, hanem az ebből ...
7 TÉVHIT a borjú hasmenésről!
Avagy ne a borjú hasmenés tünetét kezeljük utólag, hanem a hasmenés kiváltó okát előzzük meg!
Tőgybiológiai kórokozók csoportjai és előfordulásuk
Az évszázadok során jelentősen megváltozott a tőgygyulladás kórokozóspektruma. Ennek oka egyrészt a fejéstechnológia fejlődése, másrészt az adaptálódásra képes baktériumok elterje...
Fejőházi tőgyhigiéniai tanácsok: tőgy előkészítés - tőgy lezárás
Mint azt a legtöbben már tudják és tapasztalták, a tőgy gyulladásos folyamatai okozzák a legnagyobb anyagi veszteséget hazánk tejtermelő tehenészeteiben. Ezek mintegy háromnegyede szubkli...
Meghívó a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásárra
Várjuk minden kedves Ügyfelünket 2019. május 9-10-11-én a Hódmezővásárhelyi kiállításon a szokásos F-813 standunkon!
Elletői tőgyhigiéniai tanácsok
A magasabb és egyenletesebb tejleadás érdekében elvégzendő tőgyhigiéniai tanácsok kisebb és nagyobb gazdaságoknak egyaránt.
A tejszivárgás előfordulása és fontossága szárazonálló tehenek esetében
A tejszivárgás megjelenése, illetve előfordulásának gyakorisága a szarvasmarha állománynál függ a gazdálkodás módszerétől, a tőgy egészségétől és a gondozás minőségétől. Ez ...
Szubklinikai tőgygyulladás hatása a tejmennyiségre
A tőgygyulladás talán a leggyakoribb és legköltségesebb megbetegedések egyike a tehenészetekben, melynek a tej mennyiségére gyakorolt negatív hatását és okait vizsgáltuk.
Milk Bar - Könnyű a gazdának, egészséges a borjúnak!
Néhány hónapja adtuk hírül a Milk Bar termékek megjelenését, mellyel nem csak cégünk korszerű működését kívántuk bizonyítani, hanem a gazdák megélhetése érdekében a jobb minős...
Új J. Delgado Flaco katalógus
A spanyol J. Delgado Flaco fejőgépgyártó cégnek megjelent legújabb katalógusa. A PDF katalógusok az alábbi linkre kattintva online, illetve saját gépére letöltve is megtekinthetők.
A Bos-Plus Kft. lett a magyarországi Milk Bar forgalmazó
A hazánkban még újszerű technológiának számító, mégis 20 éves múltra visszatekintő Milk Bar a Bos-Plus Kft forgalmazásába került. A cég büszkén vállalta ezt a feladatot, hiszen ne...
Drencselés szakszerűen
Szondán keresztüli táplálás, azaz drencselés. Talán kevesen vannak, akiknek még új ez a fogalom, de mindenképp érdemes szót ejteni róla, hiszen hasznos és innovatív eljárás.
Afrikai sertéspestis Magyarországon
Április végén bombaként robbant a hír, hogy Magyarországon is megjelent az afrikai sertéspestis (ASP). Igaz, hogy egyelőre csak a vaddisznó állományt érinti, de az elhullottan talált áll...
Változások előtt a világ tejtermelése
A betegséget kifizetődőbb megelőzni, mint gyógyítani, a humán- és az állategészségügyben egyaránt. Ennek megvalósításához azonban a feje tetejére kellene állítani a világot. Ezen ...
Debreceni XXVII. Farmer-Expo szakkiállításra (2018. augusztus 17-20.)
Várunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található K/47. számú standunkon.
Szőrápolás
Mindennapos szőrápolás szakszerűen a kis kedvencektől a haszonállatokig, hogy az ápolt és egészséges bundájuk fajtájukhoz méltó legyen.
Hogyan válasszunk villanypásztor készüléket?
Hasznos tanácsok és információk villanypásztor rendszer kiépítéséhez kezdőknek és haladóknak egyaránt.
A jövő kotlósa az infratyúk!
Egy innovatív készülék, mely számos előnyével megnyerte a gazdákat. Napos csirke nevelés mesterfokon.
A tehén ellése elletőkészülék használatával
Avagy, hogyan segítsük a tehén ellését ellető készülékkel és mire figyeljünk az eszköz használatánál, hogy a tehén és a borjú is egészséges maradjon az ellés után is.
Meghívó a XXV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásárra
Várjuk minden kedves Ügyfelünket 2018. május 10-12-én a Hódmezővásárhelyi kiállításon az F-813 standon és a fejőházban!
Tavaszi munkák
A fagyos hónapok után minden gazda várja a tavasz beköszöntét. A folyamatosan melegedő – de azért még szeszélyes – időjárás nem mindig kedvez mind a szántóföldi, mind pedig a haszo...
Afrikai sertéspestis ellen hatékony fertőtlenítőszerek
A TH5 és a HALAMID istálló fertőtlenítőszereink a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által afrikai sertéspestis ellene ajánlott fertőtlenítőszer.
Debreceni XXVI. Farmer-Expo szakkiállítás (2017. augusztus 17-20.)
Idén is várunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található standunkon.
Magyarországon az Afrikai sertéspestis?
Ismét megjelent a magyar határ közelében az afrikai sertéspestis (ASP); a vírust alig 20 kilométerre a magyar határtól, Beregújfalunál mutatták ki.
3. Tisza Kupa nemzetközi munkakutya verseny
Szolnok immár harmadik alkalommal ad helyet több kutyás világszövetség világbajnoki válogató versenyének, a 3. Tisza Kupának. Cégünk elkötelezett támogatója állattartás különböző...
A madárinfluenza elleni védekezés és megelőzés
Az egész világon jogosan tartanak a madárinfluenzától, így a hazai baromfitenyésztőkben is felmerülhet a kérdés: "Mit tehetek, hogy megelőzzem az állomány lebetegedését?" Az alábbiakb...
A madárinfluenza
A madárinfluenza házi- és vadon élő madarak betegsége. A kórokozó influenza vírus változékonysága miatt kialakulhat a vírusnak olyan változata, mely embereket is képes megbetegíteni.
Pasztörizált tej hatása a borjak etetésénél
A pasztörizálás segít a nyers tejben található mikroorganizmusok (lisztéria, szalmonella, stb.) elpusztításában, ezzel az eljárással nem csak biztonságosabbá válik a fogyasztása, de ho...
Engedélykötelesek-e a vágóhídi böllér pisztolyok, taglópisztolyok, kábítópisztolyok?
A jogszabályok útvesztőjében nem biztos, hogy olyan könnyen kihámozhatók a vágóhidakon használatos ütőszeges taglópisztolyokra vonatkozó fegyverviselési, állatvédelmi és munkavédelm...
Állattartó telepi higiénia
A rendszeres fertőtlenítés és ezzel párhuzamosan az általános telepi higiénia fenntartása az egyik leggazdaságosabb termelésnövelő lépés egy állattartó telep működésében, amellyel...
Debreceni XXIV. Farmer-Expo szakkiállítás (2015. augusztus 19-22.)
Idén is várjunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található K/49. számú standunkon.
Tej szomatikus sejt tartalma
A szomatikus sejtek az állat szervezetének sejtjei, melyek normális körülmények között is megtalálhatók a tejben. Valójában nem nyerhető tej szomatikus sejtek nélkül.
XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár
Várjuk minden kedves Ügyfelünket 2015. április 24-26-án megrendezésre kerülő XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállításon a H-1009 standon.
Állatorvosi ultrahang
Az állatorvosi diagnosztikában óriási előrelépés volt az ultrahangos vizsgálatok bevezetése. Az állatok esetében a betegségek felismerését, a kórképek diagnosztizálását korábban ki...
Haflingi lófajta
Aki csak egyszer látta ezt a világossárga, kendersörényű, megnyerő küllemű kislovat, soha el nem felejti és össze sem téveszti más fajtákkal.
Szarvasmarha kéknyelv betegség
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Állategészségügyi nemzeti referencia laboratóriuma kimutatta a kérődző állatokat megbetegítő kéknyelv-betegség előfordulását Cso...
Kézszárító vagy kéztörlő papír
Biztosan Ön is elgondolkozott már azon, hogy egyszer használatos papír kéztörlő vagy elektromos áramot használó kézszárító használata gazdaságosabb cége számára, sőt talán már az...
Debreceni XXIII. Farmer-Expo szakkiállítás (2014. augusztus 17-20.)
Várjunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található K/49. számú standunkon.
Szopókás sertés itató ideális rögzítési szöge
Tanulmány a szopókás sertés önitatók különbözõ szögben történõ rögzítés vízfogyasztásra, vízfelvételre és vízpazarlásra gyakorolt hatását vizsgálja.
Állattartó telepek korszerűsítése - ÁTK 5. (116/2013. (XII. 12.) VM rendelet)
Állattartó telepekhez szükséges eszközök és élelmiszeripari gépek, technológiák beszerzésére lehet pályázni 2013. december 16. reggel 8 órától forráskimerülésig, de legkésőbb 20...
Villanypásztor kerítés tervezése
A villanypásztor kerítés kiépítési költsége tapasztalatok alapján körülbelül egyharmada az állandó huzalkerítésnek, sőt a villanypásztor kerítés telepítése számos további előn...
Prototheca zopfii
A gazdasági veszteségeket eredményező Prototheca zopfii okozta tőgygyulladás a rossz higiéniai státuszú, nem megfelelő fejési folyamatot alkalmazó szarvasmarha telepeken a legvalószínűb...
Allegrini a környezetbarát vegyipari termékek gyártója
Az Allegrini név több mint 65 éve a megbízható minőség és a környezetbarát vegyszerek szimbóluma.
67. Állattenyésztők Kiállítása Cremonában
Idén októberben is nagy érdeklődés kísérte Cremonában a 67. alkalommal megrendezett állattenyésztési kiállítást.
Soxhlet-Henkel-féle tej savfok meghatározásról
A vizsgálat célja a tej savanyodás mértékének megállapítása a savfok értékszám alapján. Soxhlet-Henkel savfokon azt a ml-ekben mért negyed-normál lúgmennyiséget értjük, amely 100 ml...