A felhasználói élmény fokozása érdekében oldalunkon Cookie-kat (sütiket) használunk. További információ
Értem
Főoldal Hírek

Szarvasmarha kéknyelv betegség

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Állategészségügyi nemzeti referencia laboratóriuma kimutatta a kérődző állatokat megbetegítő kéknyelv-betegség előfordulását Csongrád megye déli részén. Szeptember végén a hatóság szigorított állategészségügyi intézkedéseket rendelt el, Csongrád és Békés megye egyes járásaiban megfigyelési zónát állított fel a Dél-Európából terjedő betegség felderítésére.
2014-11-14
A KÉKNYELV BETEGSÉG (BLUETONGUE)
A közelmúltban hazánkat is elérte az egyébként Afrikában őshonos, főként a juhok szúnyogok által terjesztett betegsége, amely az erek falának a megbetegedése következtében ödémákkal, a nyelv duzzanatával, vérzésekkel, a nyálkahártyák kifekélyesedésével, vemhes állatokban pedig a magzatok torzfejlődésével jár.
 
Igaz, hogy a betegség iránt elsősorban a juhok fogékonyak, és a legtöbb gazdasági veszteséget is a juhászatban okozza, de jóval enyhébb tünetek között megbetegedhetnek a szarvasmarhák is. A kecskék is megfertőződhetnek, de ezek többnyire tünetmentesen vészelik át a fertőzést. Megállapították bivalyban is, de megtelepedhet a vírus a vadonélő kérődzőkben is, melyek vírusrezervoárként ("tartály", a fertőzés forrása) szolgálhatnak.
ELTERJEDTSÉGE
A betegség Afrika déli részén ősidők óta honos. Erre utal a bántalom neve is Bluetongue (=kéknyelv), a bennszülött juhok között azonban nem okozott számottevő veszteségeket. Megváltozott a helyzet 1876 után, mikor a betegség iránt nagyon fogékony merinói juhokat betelepítették Afrikába. A betegséget először Dél-Afrikában európai eredetű merinói juhokon észlelték, és a bántalom vírusos eredetét már egy évszázaddal ezelőtt tisztázták (THEILER, 1906). Innen terjedt át a bántalom több kelet- és észak-afrikai országba, majd megállapították Ázsia számos országában, Ausztráliában és az USA-ban is. Közel-keletről időnként behurcolják a görög szigetekre.
 
Az elmúlt évtizedekben szinte egész Nyugat-Európán "végig-galoppozott" a fertőzés, és szinte egész Nyugat-Európát megfertőzte. Az európai országok közül Portugália, Spanyolország, Franciaország, Belgium, Hollandia, Luxemburg, Nagy-Britannia, Németország, Dánia, Csehország, Olaszország és Svájc, a napokban pedig Svédország is fertőződött a kéknyelv betegség vírusával.
 
Ugyancsak a közelmúltban mutatták ki a fertőzöttséget Magyarországon is Franciaországból importált szarvasmarhákban. A vírushordozó állatokat ártalmatlanították.
MI OKOZZA A KÉKNYELV BETEGSÉGET?
A betegséget ORBIVÍRUS okozza, melynek 24 szerotípusa van. Az orbivírus genus tagjaira jellemző, hogy terjesztésében ízeltlábú vektorok (esetünkben szúnyog) vesznek részt. A vírus viszonylag ellenálló, de 56°C-on vagy 5 pH alatt percek alatt elpusztul. Amint arról már szó esett, a vírus terjesztésében a szúnyogok, mint valódi biológiai vektorok játsszák a főszerepet. (Aëdes és Culicoides fajok.) A betegség érintkezéssel nem terjed.
 
A meleg, esős időjárás kedvez a betegség terjedésének. Szúnyogban a vírus kb. 4 hétig marad fenn. A széllel sodródó szúnyograjokkal a fertőzés akár 40-300 km-re levő, addig mentes területekre is elhurcolható. A legfogékonyabb állatfajban, a juhban is legfeljebb 8 hétig észleltek vírushordozást, de mivel a juhokban a vírus a magzatba is átjut, a fertőzési lánc nem szakad meg.
 
A szarvasmarha rendszerint nem betegszik meg klinikai tünetekben, de benne a vírus évekig perzisztálhat (fennmaradhat), ezért a fertőzött szarvasmarha, illetve az ilyen állatokból származó sperma (esetleg embrió) a fertőzés egyik forrásául szolgálhat. A bántalom emberi megbetegedést nem okoz!
KÓRFEJLŐDÉS
A vírus elsődlegesen a nyirokszövetekben szaporodik el, majd 5-11 nappal a fertőzés után megjelenik a vérben és különösen az erek endotel (a vér- és a nyirokereket bélelő egyrétegű hám) sejtjeit károsítja.
 
Ennek következtében ödémák és nyálkahártya-elváltozások keletkeznek, de károsodik a lábvégek bőre és izomzata is. A vírus a placentán (méhlepény) keresztül átjut a magzatokba is, aminek vetélés, illetve fejlődési rendellenességek lehetnek a következményei. Észlelték, hogy a méhen belül fertőződött magzatok vírushordozóként születtek.
JUHOK TÜNETEI
A betegség lappangási ideje többnyire 7-10 nap. A kórkép nagyon változó lehet az adott vírustörzs virulenciájától (megbetegítő képességétől) és a juhok fogékonyságától függően. Parlagi fajtákban például gyakori az úgynevezett abortív alak, amikor az állatok rövid ideig tartó lázzal súlyosabb tünetek nélkül átvészelnek.
 
1. Fogékony kulturfajtájú juhok virulens vírussal történt fertőződésekor a betegség jellegzetes, heveny tünetei fejlődnek ki. Ilyenkor a lázas állatok levertek, bágyadtak, aluszékonyak, a légvételek száma fokozódik.
2. A száj és az orr nyálkahártyája bővérű, az orrból savós-nyálkás váladék szivárog, amely rászárad az orrnyílásokra és akadályozza a légzést.
3. Gyakran kialakul kötőhártya-gyulladás is. A szemhéjak ödémásan duzzadtak, az állatok könnyeznek.
4. A fejen, a fülek tövén az áll alatt és a nyakon ödémák képződnek.
5. A betegek nyálzanak és öltögetik a nyelvüket, amely fokozatosan megduzzad és kilóg a szájukból. A nyelv feltűnő duzzanata és a passzív bővérűség miatti sötétkék színe a betegség legjellemzőbb tünete. Innen adódik a „kéknyelv” elnevezés is.
6. A nyelv és a száj nyálkahártyája szabálytalan területeken elhal, a nyállal bűzös szövettörmelék ürül.
7. Gyakran észlelhetők ödémák és fekélyek a pártaszélen és a csülkök közötti bőrön is. A csülökirha ödémája miatt leválhat a szarutok.
8. Főként fiatal állatokon gyakran hasmenés is jelentkezik. Ha a bélsár véres jellegű, akkor az mindenképpen kedvezőtlen tünet.
 
A hevenyen megbetegedett juhok túlnyomó többsége egy héten belül elhullik. Az ellenállóbb fajtájú vagy részleges immunitású állományokban a betegek nagy része meggyógyul. A klinikai tüneteket mutató állatokban azonban a gyapjú nagyobb területen való leválása és az állatok leromlása jelentős gazdasági veszteséget okoz.
 
Ugyancsak fokozza a veszteséget, hogy a vemhes juhok vetélhetnek vagy torz bárányokat ellenek. A fejlődési rendellenességek többnyire a kisagy, a végtagok és az állkapocs rendellenességeiben és hydrocephaliában (agyvízkór, vízfejűség) nyilvánulnak meg.
SZARVASMARHA TÜNETEI
Szarvasmarhában a tünetek jóval enyhébbek, esetleg csak enyhe orrhurut és a tejtermelés csökkenése észlelhető. Máskor az ajkak és a szemhéjak ödémás duzzanata mutatkozik. Előfordulhat, hogy az orr és a száj nyálkahártyáján, valamint a szutyakon álhártyákkal fedett kimaródások lépnek fel, melyek egy-két hét alatt meg is gyógyulnak.
 
Tehenekben is előfordulhat a magzat diaplacentáris fertőződése – ugyanúgy, mint a juhokban –, ami ugyancsak torz magzatok születéséhez vezethet. A magzatokban ezúttal is végtag-deformációkat vagy hydrocephalust, vízfejűséget találunk. Olvashattuk az előbbiekben, hogy a kecskék is fertőződhetnek és vírushordozóvá válhatnak, ezek azonban többnyire klinikai tünetektől mentesen vészelik át a fertőzést.
A VÉDEKEZÉS ÁLTALÁNOS IRÁNYELVEI
1. A betegség bejelentési kötelezettsége.
2. A fertőzés behurcolásának megakadályozása.
3. A mentességet igazoló, előzetes szerológiai vizsgálatok, karanténozás.
4. Endemiás területeken a szúnyogok irtása.
5. A fertőzés megjelenésekor a járványügyi intézkedések, utasítások maradéktalan betartása figyelemmel az EU vonatkozó szabályaira a kéknyelv betegségre fogékony fajokhoz tartozó egyes állatok szállításának ellenőrzése, megfigyelése, felügyelete és korlátozása tekintetében, valamint a kéknyelv betegség elleni védekezés szabályairól szóló 35/2002. (IV.27.) FVM rendeletre.
A BETEGSÉG HAZAI MEGJELENÉSE
2008 nyarán 142 szarvasmarha érkezett Franciaországból, melyeken a francia állategészségügyi hatóságok az EU előírása szerint elvégezték a KÉKNYELV kimutatására irányuló vizsgálatot, mely negatív eredményűnek minősült.
 
Az állatokat a megérkezésük után Magyarországon karanténozták, és eközben ellenőrző vizsgálatot végeztek. Ennek során már 47 szarvasmarha szeropozitívnak minősült, egy esetben pedig a kórokozó vírust is kimutatták a vérben. A megismételt vizsgálat során már 17 állat bizonyult vírushordozónak. Ezeket a szarvasmarhákat ártalmatlanították.
 
Azonnal elvégezték a telepen található többi állat ellenőrző vizsgálatát is, melyek során 4 esetben volt kimutatható a vírus jelenléte. Ezeket az állatokat is ártalmatlanították. A betegség megállapításakor azonnal életbe léptették a betegség terjedésének meggátlását szolgáló hatósági járványvédelmi intézkedéseket.
JÁRVÁNYÜGYI RENDELKEZÉSEK A BETEGSÉG LEKÜZDÉSÉRE
Előre kell bocsátani, hogy a KÉKNYELV betegség az EU államaiban, így Magyarországon is bejelentési kötelezettség alá tartozó bántalom. Bárki, aki a betegséget vagy a betegség gyanúját észleli vagy arról tudomást szerez, haladéktalanul köteles arról értesíteni az illetékes állatorvost vagy az Állategészségügyi Hatóságot.
 
Az érintett telep vagy telepek körüli 20 kilométeren belüli telepekre helyi zárlatot rendelnek el, legalább 100 kilométeres körzetben védőkörzetet, majd ezen túlmenően további 50 kilométerre megfigyelési körzet kerül kijelölésre.
 
A 20 kilométeren belüli védekezési zónában a szarvasmarha és a juh telephelyén, valamint az életterükben a tulajdonos köteles elvégezni a szúnyogirtást (lárva- és imágóirtást), melyre vegyszert az állategészségügyi szolgálat biztosít az állatorvoson keresztül. Vizes helyeken az állategészségügy végzi a lárvairtást.
 
A védő- és megfigyelési körzetben, tehát a korlátozás alatt álló területeken a betegség iránt fogékony állatokat csak meghatározott feltételekkel lehet szállítani, de a korlátozások az élelmiszerek (hús, tej) előállítását és forgalmazását nem érintik. Ismétlem, a betegségnek nincs semmilyen, az ember egészségét veszélyeztető hatása.
 
Ugyancsak fontos, hogy az állattartók a telepeiken fokozottan betartsák az általános járványvédelmi intézkedéseket, járványvédelmi szabályokat, különös tekintettel az idegen állományból származó állatok betelepítés előtti megfelelő elkülönítésére.
SZÁLLÍTÁSI KORLÁTOZÁSOK
A védőkörzetből a megfigyelési körzetbe, illetve a korlátozás alatt álló területről (védőkörzet, megfigyelési körzet) korlátozás alatt nem álló területre tilos fogékony állatok, illetve az állati sperma, petesejt, embrió kivitele. Ez alól felmentést csak az illetékes megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszer-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága adhat.
 
A 100 kilométer sugarú védőkörzeten belül az állatok szabadon szállíthatók, amennyiben nem mutatják a betegség klinikai tüneteit. Az 50 kilométer széles megfigyelési körzeten belül szintén akadálymentes a szállítás. Azonban ezekben az esetekben a szállítójárművek és az állatok rovarok elleni védelméről gondoskodni kell, hogy megakadályozható legyen a betegség továbbterjedése! A szállítmányt kísérő állategészségügyi igazoláson fel kell tüntetni, hogy az állatok mely korlátozás alá eső területről származnak: "KÉKNYELV betegség miatt elrendelt megfigyelési/védőkörzetből származnak".
 
Mentes területről korlátozás alatt álló területre, valamint megfigyelési körzetből a védőkörzetbe az állatok garanciák nélkül is beszállíthatók.
AZONNALI VÁGÁSRA MIKÉNT SZÁLLÍTHATÓ AZ ÁLLAT?
Korlátozás alatt álló területről (védőkörzet, megfigyelési körzet) azonnali vágásra az állatok csak abban az esetben szállíthatók, ha megfelelnek az alábbi feltételeknek:
1. A származási gazdaságban 30 napon belül nem fordult elő a KÉKNYELV betegség.
2. Az állatok az érkezést követő 24 órán belül levágásra kerülnek.
3. A szállítmányt indító illetékes állatorvos a berakodás előtt 48 órával értesíti a rendeltetési hely szerinti illetékes hatóságot a szállítmány érkezéséről.
ÁLLATKIÁLLÍTÁS, VÁSÁR
Korlátozás alatt álló területen tartott állatkiállításra vagy vásárra fogékony állatot bevinni tilos! Korlátozás alatt nem álló területen rendezett állatkiállításra vagy vásárra korlátozás alatt álló területről származó állat csak igazolás alkalmazásával vihető be.
ÁLLATI EREDETŰ ÉLELMISZEREK SZÁLLÍTÁSA
Mivel a betegségnek közegészségügyi, illetve élelmiszer-higiéniai vonatkozása nincsen, az állati eredetű élelmiszerek (hús, tej, stb.) és termékek korlátozás nélkül szállíthatók, felhasználhatók.
 
Az elmondottak során ismertettük a KÉKNYELV betegség tüneteit, elterjedtségét, valamint azokat a gyakorlatot leginkább érintő hatósági szabályokat, melyeket a bántalom terjedésének a meggátlására a legszigorúbban be kell tartani.
 
Egyebekben és adott esetben az illetékes állatorvos a helyi viszonyoknak megfelelően a tennivalókról részletes tájékoztatással szolgál.
 
Forrás: dr. Radnai István

További hírek és cikkek

EcoFlam, Cuenod és Elco égőfejek és alkatrészek
Társaságunk több éve képviseli az Ecoflam égőfej gyártót Magyarországon, aki Ecoflam saját márkája mellett a Cuenod és Elco égőfejeket is képviseli.
Modern istálló ventilátorok cégünk kínálatában
A hatékony tejtermelés csak megfelelő istálló klíma mellett lehetséges. Küszöböljük ki a hőstressz okozta gazdasági károkat!
Meghívó a XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásárra
Várjuk minden kedves Ügyfelünket 2022. május 5-6-7-én a Hódmezővásárhelyi kiállításon a szokásos F/813 standunkon!
Hamarosan nyílik az állattartó telepek korszerűsítése ÁTK pályázat (Felhívás VP2-4.1.1.-20)
Állattartó telepekhez szükséges eszközök és élelmiszeripari gépek, technológiák beszerzésére lehet pályázni 2022. március 17. és 31. között forráskimerülésig.
Boldog Nőnapot kívánunk!
A nemzetközi nőnap a női egyenjogúság és a nők emberi jogainak napja, amelyet 1917 óta minden év március 8-án ünneplünk.
Meghívó Mentés Másképp című új mozifilmre
Kedves Vásárlónk! Szeretnénk figyelmedbe ajánlani a Mentés Másképp című új vígjáték-dráma filmet, melynek létrejöttét Cégünk is elősegítette.
Cégünk új telephelyre költözött
Cégünk 2021. június végén egy nagyobb, korszerűbb raktáráruházba költözött Szolnokon a Thököly út 113. alatt (32-es főút mellett) található telephelyen.
Mitől boldog és egészséges a borjú
Tudományos kutatást végeztek egy svéd egyetemen arról, hogy a tejitatás során milyen hormonok és milyen mértékben mutathatók ki különböző itatási módszerek mellett.
Megnyílt a tanyafejlesztési pályázat
Idén 858 millió forint keretösszeggel hirdette meg a Tanyafejlesztési Programot az Agrárminisztérium.
Eladó raktár Szolnokon raklap tároló állvánnyal
ELADÓ Szolnok belvárosában, frekventált helyén, egy felújított 328 m2 egy szintes tégla építésű raktár épület.
Bécsi szelet 1 perc alatt, avagy a vödrös tejitatás
Szakmai cikk a borjak természetellenes gyors vödrös tejitatási módszeréről, amely jelenleg hazánkban a legelterjedtebb eljárás. Megvizsgáljuk, hogy milyen problémákat okoz ez a borjú eg...
Újra lehet pályázni állattartó telepek korszerűsítésére!
Az Agrárminisztérium 2020. március végéig újranyitja a Vidékfejlesztési Program Állattartó telepek korszerűsítését támogató pályázatait, az intézkedéstől a különböző járvány...
Nyalósó napjainkban
Iskolás éveink kémia óráiból talán még emlékszünk, hogy a konyhasó nátrium-kloridból áll, egészen pontosan 39% nátrium és 61% klorid arányban. Azt azonban nem biztos, hogy mindenki t...
A borjúnevelés alappillérei
A tejelő tehenészetekben a minőségi borjúnevelés kulcsfontosságú tényező az állomány jövőbeli magas tejhozama szempontjából. Amennyiben a borjú nem megfelelően növekszik, az a kés...
Újabb területeket fertőzött meg az ASP (sertéspestis)
Bővült a Nemzeti Klasszikus Sertéspestis és Afrikai Sertéspestis Szakértői Csoport által megállapított fertőzött terület hazánkban.
Meghívó a debreceni XXVIII. Farmer-Expo szakkiállításra (2019. augusztus 15-18.)
Várunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található K/47. számú standunkon.
NÉBIH ismertetője az Afrikai sertéspestis (ASP) járványról
Az alábbiakban a NÉBIH ismertetője olvasható az Afrikai sertéspestis betegségről. Az afrikai sertéspestis (ASP) nagy ragályozó képességű, vírus okozta fertőző betegség, amely iránt E...
Csoportos borjúnevelés
Egy szarvasmarha kb. 9,5 hónapos vemhessége után egyetlen borjat ellik, így a tehenészetek számára különösen fontos, hogy ne csak a megszülető utódok száma legyen magas, hanem az ebből ...
7 TÉVHIT a borjú hasmenésről!
Avagy ne a borjú hasmenés tünetét kezeljük utólag, hanem a hasmenés kiváltó okát előzzük meg!
Tőgybiológiai kórokozók csoportjai és előfordulásuk
Az évszázadok során jelentősen megváltozott a tőgygyulladás kórokozóspektruma. Ennek oka egyrészt a fejéstechnológia fejlődése, másrészt az adaptálódásra képes baktériumok elterje...
Fejőházi tőgyhigiéniai tanácsok: tőgy előkészítés - tőgy lezárás
Mint azt a legtöbben már tudják és tapasztalták, a tőgy gyulladásos folyamatai okozzák a legnagyobb anyagi veszteséget hazánk tejtermelő tehenészeteiben. Ezek mintegy háromnegyede szubkli...
Meghívó a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásárra
Várjuk minden kedves Ügyfelünket 2019. május 9-10-11-én a Hódmezővásárhelyi kiállításon a szokásos F-813 standunkon!
Elletői tőgyhigiéniai tanácsok
A magasabb és egyenletesebb tejleadás érdekében elvégzendő tőgyhigiéniai tanácsok kisebb és nagyobb gazdaságoknak egyaránt.
A tejszivárgás előfordulása és fontossága szárazonálló tehenek esetében
A tejszivárgás megjelenése, illetve előfordulásának gyakorisága a szarvasmarha állománynál függ a gazdálkodás módszerétől, a tőgy egészségétől és a gondozás minőségétől. Ez ...
Szubklinikai tőgygyulladás hatása a tejmennyiségre
A tőgygyulladás talán a leggyakoribb és legköltségesebb megbetegedések egyike a tehenészetekben, melynek a tej mennyiségére gyakorolt negatív hatását és okait vizsgáltuk.
Milk Bar - Könnyű a gazdának, egészséges a borjúnak!
Néhány hónapja adtuk hírül a Milk Bar termékek megjelenését, mellyel nem csak cégünk korszerű működését kívántuk bizonyítani, hanem a gazdák megélhetése érdekében a jobb minős...
Új J. Delgado Flaco katalógus
A spanyol J. Delgado Flaco fejőgépgyártó cégnek megjelent legújabb katalógusa. A PDF katalógusok az alábbi linkre kattintva online, illetve saját gépére letöltve is megtekinthetők.
A Bos-Plus Kft. lett a magyarországi Milk Bar forgalmazó
A hazánkban még újszerű technológiának számító, mégis 20 éves múltra visszatekintő Milk Bar a Bos-Plus Kft forgalmazásába került. A cég büszkén vállalta ezt a feladatot, hiszen ne...
Drencselés szakszerűen
Szondán keresztüli táplálás, azaz drencselés. Talán kevesen vannak, akiknek még új ez a fogalom, de mindenképp érdemes szót ejteni róla, hiszen hasznos és innovatív eljárás.
Afrikai sertéspestis Magyarországon
Április végén bombaként robbant a hír, hogy Magyarországon is megjelent az afrikai sertéspestis (ASP). Igaz, hogy egyelőre csak a vaddisznó állományt érinti, de az elhullottan talált áll...
Változások előtt a világ tejtermelése
A betegséget kifizetődőbb megelőzni, mint gyógyítani, a humán- és az állategészségügyben egyaránt. Ennek megvalósításához azonban a feje tetejére kellene állítani a világot. Ezen ...
Debreceni XXVII. Farmer-Expo szakkiállításra (2018. augusztus 17-20.)
Várunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található K/47. számú standunkon.
Szőrápolás
Mindennapos szőrápolás szakszerűen a kis kedvencektől a haszonállatokig, hogy az ápolt és egészséges bundájuk fajtájukhoz méltó legyen.
Hogyan válasszunk villanypásztor készüléket?
Hasznos tanácsok és információk villanypásztor rendszer kiépítéséhez kezdőknek és haladóknak egyaránt.
A jövő kotlósa az infratyúk!
Egy innovatív készülék, mely számos előnyével megnyerte a gazdákat. Napos csirke nevelés mesterfokon.
A tehén ellése elletőkészülék használatával
Avagy, hogyan segítsük a tehén ellését ellető készülékkel és mire figyeljünk az eszköz használatánál, hogy a tehén és a borjú is egészséges maradjon az ellés után is.
Meghívó a XXV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásárra
Várjuk minden kedves Ügyfelünket 2018. május 10-12-én a Hódmezővásárhelyi kiállításon az F-813 standon és a fejőházban!
Tavaszi munkák
A fagyos hónapok után minden gazda várja a tavasz beköszöntét. A folyamatosan melegedő – de azért még szeszélyes – időjárás nem mindig kedvez mind a szántóföldi, mind pedig a haszo...
Afrikai sertéspestis ellen hatékony fertőtlenítőszerek
A TH5 és a HALAMID istálló fertőtlenítőszereink a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által afrikai sertéspestis ellene ajánlott fertőtlenítőszer.
Debreceni XXVI. Farmer-Expo szakkiállítás (2017. augusztus 17-20.)
Idén is várunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található standunkon.
Magyarországon az Afrikai sertéspestis?
Ismét megjelent a magyar határ közelében az afrikai sertéspestis (ASP); a vírust alig 20 kilométerre a magyar határtól, Beregújfalunál mutatták ki.
3. Tisza Kupa nemzetközi munkakutya verseny
Szolnok immár harmadik alkalommal ad helyet több kutyás világszövetség világbajnoki válogató versenyének, a 3. Tisza Kupának. Cégünk elkötelezett támogatója állattartás különböző...
A madárinfluenza elleni védekezés és megelőzés
Az egész világon jogosan tartanak a madárinfluenzától, így a hazai baromfitenyésztőkben is felmerülhet a kérdés: "Mit tehetek, hogy megelőzzem az állomány lebetegedését?" Az alábbiakb...
A madárinfluenza
A madárinfluenza házi- és vadon élő madarak betegsége. A kórokozó influenza vírus változékonysága miatt kialakulhat a vírusnak olyan változata, mely embereket is képes megbetegíteni.
Pasztörizált tej hatása a borjak etetésénél
A pasztörizálás segít a nyers tejben található mikroorganizmusok (lisztéria, szalmonella, stb.) elpusztításában, ezzel az eljárással nem csak biztonságosabbá válik a fogyasztása, de ho...
Engedélykötelesek-e a vágóhídi böllér pisztolyok, taglópisztolyok, kábítópisztolyok?
A jogszabályok útvesztőjében nem biztos, hogy olyan könnyen kihámozhatók a vágóhidakon használatos ütőszeges taglópisztolyokra vonatkozó fegyverviselési, állatvédelmi és munkavédelm...
Állattartó telepi higiénia
A rendszeres fertőtlenítés és ezzel párhuzamosan az általános telepi higiénia fenntartása az egyik leggazdaságosabb termelésnövelő lépés egy állattartó telep működésében, amellyel...
Debreceni XXIV. Farmer-Expo szakkiállítás (2015. augusztus 19-22.)
Idén is várjunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található K/49. számú standunkon.
Tej szomatikus sejt tartalma
A szomatikus sejtek az állat szervezetének sejtjei, melyek normális körülmények között is megtalálhatók a tejben. Valójában nem nyerhető tej szomatikus sejtek nélkül.
XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár
Várjuk minden kedves Ügyfelünket 2015. április 24-26-án megrendezésre kerülő XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállításon a H-1009 standon.
Állatorvosi ultrahang
Az állatorvosi diagnosztikában óriási előrelépés volt az ultrahangos vizsgálatok bevezetése. Az állatok esetében a betegségek felismerését, a kórképek diagnosztizálását korábban ki...
Haflingi lófajta
Aki csak egyszer látta ezt a világossárga, kendersörényű, megnyerő küllemű kislovat, soha el nem felejti és össze sem téveszti más fajtákkal.
Kézszárító vagy kéztörlő papír
Biztosan Ön is elgondolkozott már azon, hogy egyszer használatos papír kéztörlő vagy elektromos áramot használó kézszárító használata gazdaságosabb cége számára, sőt talán már az...
Debreceni XXIII. Farmer-Expo szakkiállítás (2014. augusztus 17-20.)
Várjunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található K/49. számú standunkon.
Szopókás sertés itató ideális rögzítési szöge
Tanulmány a szopókás sertés önitatók különbözõ szögben történõ rögzítés vízfogyasztásra, vízfelvételre és vízpazarlásra gyakorolt hatását vizsgálja.
Állattartó telepek korszerűsítése - ÁTK 5. (116/2013. (XII. 12.) VM rendelet)
Állattartó telepekhez szükséges eszközök és élelmiszeripari gépek, technológiák beszerzésére lehet pályázni 2013. december 16. reggel 8 órától forráskimerülésig, de legkésőbb 20...
Villanypásztor kerítés tervezése
A villanypásztor kerítés kiépítési költsége tapasztalatok alapján körülbelül egyharmada az állandó huzalkerítésnek, sőt a villanypásztor kerítés telepítése számos további előn...
Prototheca zopfii
A gazdasági veszteségeket eredményező Prototheca zopfii okozta tőgygyulladás a rossz higiéniai státuszú, nem megfelelő fejési folyamatot alkalmazó szarvasmarha telepeken a legvalószínűb...
Allegrini a környezetbarát vegyipari termékek gyártója
Az Allegrini név több mint 65 éve a megbízható minőség és a környezetbarát vegyszerek szimbóluma.
67. Állattenyésztők Kiállítása Cremonában
Idén októberben is nagy érdeklődés kísérte Cremonában a 67. alkalommal megrendezett állattenyésztési kiállítást.
Soxhlet-Henkel-féle tej savfok meghatározásról
A vizsgálat célja a tej savanyodás mértékének megállapítása a savfok értékszám alapján. Soxhlet-Henkel savfokon azt a ml-ekben mért negyed-normál lúgmennyiséget értjük, amely 100 ml...