A felhasználói élmény fokozása érdekében oldalunkon Cookie-kat (sütiket) használunk. További információ
Értem
Főoldal Hírek

Villanypásztor kerítés tervezése

A villanypásztor kerítés kiépítési költsége tapasztalatok alapján körülbelül egyharmada az állandó huzalkerítésnek, sőt a villanypásztor kerítés telepítése számos további előnnyel jár a hagyományos kerítés építésével szemben.
2013-10-07
Az alábbiakban segítséget szeretnénk nyújtani kedves Vásárlóinknak a villanypásztor rendszer megtervezéséhez. Reméljük gyakorlati tanácsaink hasznos ötletek nyújtanak a megfelelő villanypásztor kiválasztásában.
Villanypásztor előnyei a hagyományos kerítéssel szemben
1. Alacsony kiépítési költség.
2. Könnyen és gyorsan kiépíthető.
3. Hosszú élettartamú, mert nincs kitéve fizikai terhelésnek.
4. Minden háziállat és vadállat esetén gazdaságosan használható.
5. Legeltetéshez, ház körül is könnyen használható.
6. Könnyen variálható, áttelepíthető.
7. Már meglévő kerítés is kiegészíthető villanypásztorral.
8. Kitörés esetén nem okoz sérülést az állatoknak.
Hogyan kezdjünk villanypásztor rendszer kiépítéséhez?
Mielőtt nekilátunk a villanypásztor rendszer kiépítéséhez, előtte célszerű egy papíron megtervezni, hogy milyen hosszúságban és milyen alakzatban szeretnénk a villanypásztor kerítést kialakítani, illetve a hova szeretnénk elhelyezni a villanypásztor készüléket (ún. gerjesztőt, tápegységet). Rajzoljuk le földterületet, és gondoljuk végig hol vezethető biztonságosan a villanypásztor kerítés elkerülve a fizikai akadályokat (pl. bokrok, patak, sziklák, stb.). A tervezés során ne feledkezzünk meg arról, hogy területre be- és ki is kell jutni, amit erre a célra kialakítható kapukon keresztül tehetünk meg. Kapuként ideiglenesen megszakítható a villanypásztor vezeték erre a célra kialakított markolat segítségével, vagy hagyományos kaput is használhatunk.
Villanypásztor készülék ideális helye
A villanypásztor készüléket célszerű a vezetékekhez közel elhelyezni, vagy olyan helyre tenni, ahol több vezetékág találkozik. Ebben az esetben a villanypásztorból induló elektromos áram impulzus minden ágban egyenletesen erős lesz. Amennyiben a készüléket nem közvetlenül a kerítés mellett helyezzük el, úgy a villanypásztor készüléktől földelt kábel segítségével vezessük ki az áramot a villanypásztor kerítés vezetékéig.
Villanypásztor kerítés hossza és alakja
A villanypásztor kerítés szinte korlátlan méretűre és alakúra tervezhető. Ugyanakkor a villanypásztor kerítés tervezése során érdemes a gyakorlati tapasztalatok alapján kialakult következő szempontokat figyelembe venni. 
 
Karám célú villanypásztor kerítést célszerű olyan szélesre tervezni, hogy a legelő állatok egyenletesen legeljék a karám elejét és végét egyaránt. Hosszú, keskeny karámok esetén az a tapasztalat, hogy az elejét túllegelik, végét  pedig kevésbé legelik le az állatok. Hasonló megfontolásból dombos, hegyes vidéken célszerű külön-külön karámot kialakítani a sík és dombos területtel, illetve a napos és árnyékos oldalak között. A villanypásztor karámok ilyen kialakítása esetén az állatok számára kevésbé kedvelt dombos és árnyékos területekre is korlátozhatjuk az állatok legeléssel töltött idejét.

A karám méretét mindössze a villanypásztor készülék kiválasztása során kell figyelembe venni, egyébként szinte bármilyen méretű karám kialakítható villanypásztor kerítés segítségével. Fontos ugyanakkor a karámok száma. Mindig annyi karámot építsünk, hogy biztosítva legyen a terület szakaszos legeltetése. Lovak esetén vigyázni kell arra, hogy a futáshoz elég helyet biztosítsunk nekik, amíg megszokják a villanypásztor kerítés rendszert.
 
Gyakran tapasztaljuk Ügyfeleinknél azt a téves feltételezést a villanypásztor kerítés tervezése során, hogy a villanypásztor kerítésnek mindenképpen kör alakúnak kell lennie. FONTOS: A kerítésnek nem kell áramkört formáznia! A villanypásztor készülékhez egyetlen kimenetén keresztül csatlakoztatható a kerítés vezetéke, NINCS két csatlakozó a kerítés kimenő és bejövő ágához! Az áramkört maga az állat zárja rövidre, amikor a villanypásztor vezetékhez ér, és a lábán keresztül a földbe vezeti az áramot, ami a talajban a földelőkarón keresztül jut vissza a villanypásztor készülékbe.
 
A villanypásztor készüléktől tetszőleges irányba, mennyiségben és hosszúságban indulhat vezeték ág. Ugyanakkor egy adott egy ponton mérhető feszültség értéke a villanypásztor készüléktől való távolság és a vezeték vezetőképességének függvénye. Ezt figyelembe véve célszerű a villanypásztor készüléket lehetőleg a villanypásztor rendszer közepére elhelyezni. Szintén célszerű több ágon kivezetni a vezetéket villanypásztor készüléktől, így esetlegesen később felmerülő hibakeresés során könnyebb legyen megtalálni, hogy melyik ág üzemel, és melyik ágon keresendő a szakadás vagy leföldelés.
Milyen villanypásztor készüléket válasszunk?
Tapasztalataink alapján elégedett Vásárlóink a kedvező tapasztalatok alapján a villanypásztor rendszerük teljes hosszát évről-évre növelik, így a készülék kiválasztása során célszerű eleve nagyobb és erősebb készüléket venni. 
 
Alapvetően három típusú villanypásztor készülék kapható:
     1. hálózatról működő készülék,
     2. duo vagy dual típusú, ami 12 V-os akkumulátorral, napelemmel és hálózatról is működik,
     3. hordozható típusú, ami 9 V-os szárazelemmel működő rendkívül könnyű készülék.
DUO típusú villanypásztor készülék
A DUO típusú villanypásztor berendezéssel olyan helyekre is telepíthetünk villanypásztor rendszereket, ahol a hálózati áramellátás nincs kiépítve. Az elhelyezésük során ügyelnünk kell arra, hogy az időjárás által okozott negatív hatásokat és a sajnos gyakorta tapasztalható lopás lehetőségét minimálisra csökkentsük.

A vidéki farmokra fejlesztett 12 V-os akkumulátoros villanypásztor berendezések egyszerűen kezelhetők. Továbbá a DUO típusú villanypásztor berendezések szolár panelekkel (napelem) kiegészíthetők, aminek köszönhetően az akkumulátorok folyamatos töltéséről a nap energiája gondoskodik, így a villanypásztor kerítés üzemelése hosszú időn keresztül biztosított.
Hordozható szárazelemes készülék
A szárazelemes villanypásztor berendezések a hordozhatóság érdekében rendkívül könnyű súlyú 9 V-os szárazelemről működtethetők. Ideálisak kertekben, telkeken hobby állatok őrzésére. A hordozható szárazelemes készülékek bár kisebb teljesítménnyel rendelkeznek, de lovak, juhok, kutyák őrzéséhez tökéletesen megfelelő erősségű feszültséget képesek biztosítani. Tapasztalatok alapján egy 9 V-os szárazelem körülbelül egy szezonon keresztül képes ellátni egy hordozható villanypásztor készüléket.
 
Kapcsolódó oldalak:

További hírek és cikkek

EcoFlam, Cuenod és Elco égőfejek és alkatrészek
Társaságunk több éve képviseli az Ecoflam égőfej gyártót Magyarországon, aki Ecoflam saját márkája mellett a Cuenod és Elco égőfejeket is képviseli.
Modern istálló ventilátorok cégünk kínálatában
A hatékony tejtermelés csak megfelelő istálló klíma mellett lehetséges. Küszöböljük ki a hőstressz okozta gazdasági károkat!
Meghívó a XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásárra
Várjuk minden kedves Ügyfelünket 2022. május 5-6-7-én a Hódmezővásárhelyi kiállításon a szokásos F/813 standunkon!
Hamarosan nyílik az állattartó telepek korszerűsítése ÁTK pályázat (Felhívás VP2-4.1.1.-20)
Állattartó telepekhez szükséges eszközök és élelmiszeripari gépek, technológiák beszerzésére lehet pályázni 2022. március 17. és 31. között forráskimerülésig.
Boldog Nőnapot kívánunk!
A nemzetközi nőnap a női egyenjogúság és a nők emberi jogainak napja, amelyet 1917 óta minden év március 8-án ünneplünk.
Meghívó Mentés Másképp című új mozifilmre
Kedves Vásárlónk! Szeretnénk figyelmedbe ajánlani a Mentés Másképp című új vígjáték-dráma filmet, melynek létrejöttét Cégünk is elősegítette.
Cégünk új telephelyre költözött
Cégünk 2021. június végén egy nagyobb, korszerűbb raktáráruházba költözött Szolnokon a Thököly út 113. alatt (32-es főút mellett) található telephelyen.
Mitől boldog és egészséges a borjú
Tudományos kutatást végeztek egy svéd egyetemen arról, hogy a tejitatás során milyen hormonok és milyen mértékben mutathatók ki különböző itatási módszerek mellett.
Megnyílt a tanyafejlesztési pályázat
Idén 858 millió forint keretösszeggel hirdette meg a Tanyafejlesztési Programot az Agrárminisztérium.
Eladó raktár Szolnokon raklap tároló állvánnyal
ELADÓ Szolnok belvárosában, frekventált helyén, egy felújított 328 m2 egy szintes tégla építésű raktár épület.
Bécsi szelet 1 perc alatt, avagy a vödrös tejitatás
Szakmai cikk a borjak természetellenes gyors vödrös tejitatási módszeréről, amely jelenleg hazánkban a legelterjedtebb eljárás. Megvizsgáljuk, hogy milyen problémákat okoz ez a borjú eg...
Újra lehet pályázni állattartó telepek korszerűsítésére!
Az Agrárminisztérium 2020. március végéig újranyitja a Vidékfejlesztési Program Állattartó telepek korszerűsítését támogató pályázatait, az intézkedéstől a különböző járvány...
Nyalósó napjainkban
Iskolás éveink kémia óráiból talán még emlékszünk, hogy a konyhasó nátrium-kloridból áll, egészen pontosan 39% nátrium és 61% klorid arányban. Azt azonban nem biztos, hogy mindenki t...
A borjúnevelés alappillérei
A tejelő tehenészetekben a minőségi borjúnevelés kulcsfontosságú tényező az állomány jövőbeli magas tejhozama szempontjából. Amennyiben a borjú nem megfelelően növekszik, az a kés...
Újabb területeket fertőzött meg az ASP (sertéspestis)
Bővült a Nemzeti Klasszikus Sertéspestis és Afrikai Sertéspestis Szakértői Csoport által megállapított fertőzött terület hazánkban.
Meghívó a debreceni XXVIII. Farmer-Expo szakkiállításra (2019. augusztus 15-18.)
Várunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található K/47. számú standunkon.
NÉBIH ismertetője az Afrikai sertéspestis (ASP) járványról
Az alábbiakban a NÉBIH ismertetője olvasható az Afrikai sertéspestis betegségről. Az afrikai sertéspestis (ASP) nagy ragályozó képességű, vírus okozta fertőző betegség, amely iránt E...
Csoportos borjúnevelés
Egy szarvasmarha kb. 9,5 hónapos vemhessége után egyetlen borjat ellik, így a tehenészetek számára különösen fontos, hogy ne csak a megszülető utódok száma legyen magas, hanem az ebből ...
7 TÉVHIT a borjú hasmenésről!
Avagy ne a borjú hasmenés tünetét kezeljük utólag, hanem a hasmenés kiváltó okát előzzük meg!
Tőgybiológiai kórokozók csoportjai és előfordulásuk
Az évszázadok során jelentősen megváltozott a tőgygyulladás kórokozóspektruma. Ennek oka egyrészt a fejéstechnológia fejlődése, másrészt az adaptálódásra képes baktériumok elterje...
Fejőházi tőgyhigiéniai tanácsok: tőgy előkészítés - tőgy lezárás
Mint azt a legtöbben már tudják és tapasztalták, a tőgy gyulladásos folyamatai okozzák a legnagyobb anyagi veszteséget hazánk tejtermelő tehenészeteiben. Ezek mintegy háromnegyede szubkli...
Meghívó a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásárra
Várjuk minden kedves Ügyfelünket 2019. május 9-10-11-én a Hódmezővásárhelyi kiállításon a szokásos F-813 standunkon!
Elletői tőgyhigiéniai tanácsok
A magasabb és egyenletesebb tejleadás érdekében elvégzendő tőgyhigiéniai tanácsok kisebb és nagyobb gazdaságoknak egyaránt.
A tejszivárgás előfordulása és fontossága szárazonálló tehenek esetében
A tejszivárgás megjelenése, illetve előfordulásának gyakorisága a szarvasmarha állománynál függ a gazdálkodás módszerétől, a tőgy egészségétől és a gondozás minőségétől. Ez ...
Szubklinikai tőgygyulladás hatása a tejmennyiségre
A tőgygyulladás talán a leggyakoribb és legköltségesebb megbetegedések egyike a tehenészetekben, melynek a tej mennyiségére gyakorolt negatív hatását és okait vizsgáltuk.
Milk Bar - Könnyű a gazdának, egészséges a borjúnak!
Néhány hónapja adtuk hírül a Milk Bar termékek megjelenését, mellyel nem csak cégünk korszerű működését kívántuk bizonyítani, hanem a gazdák megélhetése érdekében a jobb minős...
Új J. Delgado Flaco katalógus
A spanyol J. Delgado Flaco fejőgépgyártó cégnek megjelent legújabb katalógusa. A PDF katalógusok az alábbi linkre kattintva online, illetve saját gépére letöltve is megtekinthetők.
A Bos-Plus Kft. lett a magyarországi Milk Bar forgalmazó
A hazánkban még újszerű technológiának számító, mégis 20 éves múltra visszatekintő Milk Bar a Bos-Plus Kft forgalmazásába került. A cég büszkén vállalta ezt a feladatot, hiszen ne...
Drencselés szakszerűen
Szondán keresztüli táplálás, azaz drencselés. Talán kevesen vannak, akiknek még új ez a fogalom, de mindenképp érdemes szót ejteni róla, hiszen hasznos és innovatív eljárás.
Afrikai sertéspestis Magyarországon
Április végén bombaként robbant a hír, hogy Magyarországon is megjelent az afrikai sertéspestis (ASP). Igaz, hogy egyelőre csak a vaddisznó állományt érinti, de az elhullottan talált áll...
Változások előtt a világ tejtermelése
A betegséget kifizetődőbb megelőzni, mint gyógyítani, a humán- és az állategészségügyben egyaránt. Ennek megvalósításához azonban a feje tetejére kellene állítani a világot. Ezen ...
Debreceni XXVII. Farmer-Expo szakkiállításra (2018. augusztus 17-20.)
Várunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található K/47. számú standunkon.
Szőrápolás
Mindennapos szőrápolás szakszerűen a kis kedvencektől a haszonállatokig, hogy az ápolt és egészséges bundájuk fajtájukhoz méltó legyen.
Hogyan válasszunk villanypásztor készüléket?
Hasznos tanácsok és információk villanypásztor rendszer kiépítéséhez kezdőknek és haladóknak egyaránt.
A jövő kotlósa az infratyúk!
Egy innovatív készülék, mely számos előnyével megnyerte a gazdákat. Napos csirke nevelés mesterfokon.
A tehén ellése elletőkészülék használatával
Avagy, hogyan segítsük a tehén ellését ellető készülékkel és mire figyeljünk az eszköz használatánál, hogy a tehén és a borjú is egészséges maradjon az ellés után is.
Meghívó a XXV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásárra
Várjuk minden kedves Ügyfelünket 2018. május 10-12-én a Hódmezővásárhelyi kiállításon az F-813 standon és a fejőházban!
Tavaszi munkák
A fagyos hónapok után minden gazda várja a tavasz beköszöntét. A folyamatosan melegedő – de azért még szeszélyes – időjárás nem mindig kedvez mind a szántóföldi, mind pedig a haszo...
Afrikai sertéspestis ellen hatékony fertőtlenítőszerek
A TH5 és a HALAMID istálló fertőtlenítőszereink a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által afrikai sertéspestis ellene ajánlott fertőtlenítőszer.
Debreceni XXVI. Farmer-Expo szakkiállítás (2017. augusztus 17-20.)
Idén is várunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található standunkon.
Magyarországon az Afrikai sertéspestis?
Ismét megjelent a magyar határ közelében az afrikai sertéspestis (ASP); a vírust alig 20 kilométerre a magyar határtól, Beregújfalunál mutatták ki.
3. Tisza Kupa nemzetközi munkakutya verseny
Szolnok immár harmadik alkalommal ad helyet több kutyás világszövetség világbajnoki válogató versenyének, a 3. Tisza Kupának. Cégünk elkötelezett támogatója állattartás különböző...
A madárinfluenza elleni védekezés és megelőzés
Az egész világon jogosan tartanak a madárinfluenzától, így a hazai baromfitenyésztőkben is felmerülhet a kérdés: "Mit tehetek, hogy megelőzzem az állomány lebetegedését?" Az alábbiakb...
A madárinfluenza
A madárinfluenza házi- és vadon élő madarak betegsége. A kórokozó influenza vírus változékonysága miatt kialakulhat a vírusnak olyan változata, mely embereket is képes megbetegíteni.
Pasztörizált tej hatása a borjak etetésénél
A pasztörizálás segít a nyers tejben található mikroorganizmusok (lisztéria, szalmonella, stb.) elpusztításában, ezzel az eljárással nem csak biztonságosabbá válik a fogyasztása, de ho...
Engedélykötelesek-e a vágóhídi böllér pisztolyok, taglópisztolyok, kábítópisztolyok?
A jogszabályok útvesztőjében nem biztos, hogy olyan könnyen kihámozhatók a vágóhidakon használatos ütőszeges taglópisztolyokra vonatkozó fegyverviselési, állatvédelmi és munkavédelm...
Állattartó telepi higiénia
A rendszeres fertőtlenítés és ezzel párhuzamosan az általános telepi higiénia fenntartása az egyik leggazdaságosabb termelésnövelő lépés egy állattartó telep működésében, amellyel...
Debreceni XXIV. Farmer-Expo szakkiállítás (2015. augusztus 19-22.)
Idén is várjunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található K/49. számú standunkon.
Tej szomatikus sejt tartalma
A szomatikus sejtek az állat szervezetének sejtjei, melyek normális körülmények között is megtalálhatók a tejben. Valójában nem nyerhető tej szomatikus sejtek nélkül.
XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár
Várjuk minden kedves Ügyfelünket 2015. április 24-26-án megrendezésre kerülő XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállításon a H-1009 standon.
Állatorvosi ultrahang
Az állatorvosi diagnosztikában óriási előrelépés volt az ultrahangos vizsgálatok bevezetése. Az állatok esetében a betegségek felismerését, a kórképek diagnosztizálását korábban ki...
Haflingi lófajta
Aki csak egyszer látta ezt a világossárga, kendersörényű, megnyerő küllemű kislovat, soha el nem felejti és össze sem téveszti más fajtákkal.
Szarvasmarha kéknyelv betegség
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Állategészségügyi nemzeti referencia laboratóriuma kimutatta a kérődző állatokat megbetegítő kéknyelv-betegség előfordulását Cso...
Kézszárító vagy kéztörlő papír
Biztosan Ön is elgondolkozott már azon, hogy egyszer használatos papír kéztörlő vagy elektromos áramot használó kézszárító használata gazdaságosabb cége számára, sőt talán már az...
Debreceni XXIII. Farmer-Expo szakkiállítás (2014. augusztus 17-20.)
Várjunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található K/49. számú standunkon.
Szopókás sertés itató ideális rögzítési szöge
Tanulmány a szopókás sertés önitatók különbözõ szögben történõ rögzítés vízfogyasztásra, vízfelvételre és vízpazarlásra gyakorolt hatását vizsgálja.
Állattartó telepek korszerűsítése - ÁTK 5. (116/2013. (XII. 12.) VM rendelet)
Állattartó telepekhez szükséges eszközök és élelmiszeripari gépek, technológiák beszerzésére lehet pályázni 2013. december 16. reggel 8 órától forráskimerülésig, de legkésőbb 20...
Prototheca zopfii
A gazdasági veszteségeket eredményező Prototheca zopfii okozta tőgygyulladás a rossz higiéniai státuszú, nem megfelelő fejési folyamatot alkalmazó szarvasmarha telepeken a legvalószínűb...
Allegrini a környezetbarát vegyipari termékek gyártója
Az Allegrini név több mint 65 éve a megbízható minőség és a környezetbarát vegyszerek szimbóluma.
67. Állattenyésztők Kiállítása Cremonában
Idén októberben is nagy érdeklődés kísérte Cremonában a 67. alkalommal megrendezett állattenyésztési kiállítást.
Soxhlet-Henkel-féle tej savfok meghatározásról
A vizsgálat célja a tej savanyodás mértékének megállapítása a savfok értékszám alapján. Soxhlet-Henkel savfokon azt a ml-ekben mért negyed-normál lúgmennyiséget értjük, amely 100 ml...