A felhasználói élmény fokozása érdekében oldalunkon Cookie-kat (sütiket) használunk. További információ
Értem
Főoldal Hírek

Hogyan válasszunk villanypásztor készüléket?

Hasznos tanácsok és információk villanypásztor rendszer kiépítéséhez kezdőknek és haladóknak egyaránt.
2018-05-28
Manapság már elég gyakori, hogy háziállataink bekerítésére, vadállatok távol tartására vagy csak értékeink megőrzésére nem szögeljük az otthonról össze szedett lécekből a kerítést vagy karámot, hanem egy mára már sokkal gyorsabban elkészíthető és jelentősen olcsóbb megoldást választunk, a villanypásztort. Szerencsére még egy átlagos háztartás eszközeivel is készre szerelhető a rendszer, de hogy valóban elérjük vele célunkat és megfelelő működésre bírjuk villanypásztorunkat, vegyük figyelembe az alábbi szempontokat és válasszunk ezek alapján készüléket és kiegészítőket.
Áramforrás
Első szempontként vegyük alapul a bekeríteni kívánt terület áramellátottságát. Ha van közvetlen közelségben hálózati áramforrás, akkor elég egy hálózati áramról működő készüléket (ún. gerjesztőt) választanunk. Ennek első számú előnyei a megbízható működés és a kiemelkedő teljesítmény, alacsony fogyasztással egybekötve. Abban az esetben, ha nincs hálózati áram, válasszunk akkumulátorról működő készüléket, amelyek szintén biztonságosan és hosszú távon üzemelnek, illetve könnyen áthelyezhetőek, - például szezonálisan, egy legelőnek szánt területen, ha állataink már tövig rágták a növényzetet. Esetleges hátrányuk, az alacsonyabb teljesítmény, a töltöttségi szint folyamatos ellenőrzése és a rendszeres gondozás. Az ellenőrzéshez ajánlott speciális mérőműszert használni, mely apró kiegészítő, de nagy hasznot képvisel. Segítségünkre lehetnek még az akkumulátorok mellé a napelemek is, melyekkel az akkumulátor töltésére többé már nem kell gondot fordítanunk.

Természetesen akkor sincs probléma, ha nem tudjuk előre meghatározni az áramforrás lehetőségét, ugyanis léteznek kettős üzemmódú (ún. DUO) villanypásztorok is, melyek lényege, hogy működhetnek 12 V-os akkumulátorról és 230 V-os hálózatról egyaránt. Tervezés szempontjából ez tűnik a legpraktikusabbnak - hiszen azt gondolnánk ezzel a megoldással az áramforrás formáját nem kell figyelembe vennünk-, de azért érdemes tudni, hogy hálózatról működtetve valamivel magasabb feszültséget tud előállítani a gerjesztő, azaz nagyobb állatok megfékezésére is alkalmas. Így az előre tervezést, azaz a tartandó állat előre meghatározását mégsem hagyhatjuk teljesen figyelmen kívül.
Készülék elhelyezése és ellenőrzése
Lehetőség szerint a gerjesztőt és az akkumulátort a kerítésünkhöz közel helyezzük el egy zárt, csapadéktól védett helyen. Ennek megoldására nem feltétlen szükséges egy egész épület, elegendő egy tároló doboz is, mely különböző telepítések alkalmával könnyen áthelyezhető és biztonságtechnikai szempontból zárható.

Feszültség ellenőrzésre rendszeresen használjunk speciális mérőműszert, hogy számszerűsítve is láthatóvá váljon a villanypásztor működése: a feszültség értéke (min. 4000-5000 V), a meghibásodás alkalmával akár a probléma (pl. egy faág a vezetékhez érve leföldeli villanypásztor rendszert).
Területi adottságok
Következő szempontnak vizsgáljuk meg a bekeríteni kívánt terület minőségét. Magasabb és ritkán gondozott növényzet-, esetleg száraz és egyenetlen talaj esetén erősebb teljesítményű gerjesztőt ajánlott választani. Ugyanez a helyzet, ha a kerítésünk állandóra beállított, nagy területet lefoglaló vagy sok sarkot formáló. Ezek variációit egyenként vizsgáljuk meg és állítsuk mérlegre, hogy a villanypásztor készülék biztonsággal hozhassa azt a teljesítményt, amit várunk tőle. A vadállatok és erdős területek esetében például a legerősebb teljesítményű gerjesztő szükséges (legalább 5 Joule), ugyanis itt minden adottság - magas és gondozatlan növényzet, alacsonyan elhelyezkedő vezeték, egyenetlen talaj, különféle vadállatok - arra utal, hogy villanypásztorunk komoly feladatot fog ellátni. Ellenkező esetben, amikor csak pár száz négyzetméteres, gondozott kertben helyezzük el a rendszert, akkor az alacsony teljesítményű (1 Joule alatt) villanypásztor is elegendő.
Elkeríteni kívánt állat meghatározása
Harmadik szempontként tegyük fel a kérdést, hogy milyen állatot szeretnénk ki-, illetve bekeríteni. Tévhit, hogy a villanypásztor készülék teljesítményének egyenesen arányosnak kell lennie a cél állatfaj méretével. Ehelyett vegyük figyelembe az állat viselkedését és szőrzetének méretét, összetételét. Például lovak és szarvasmarhák tartásához sokkal kisebb feszültségű gerjesztő is elegendő, ugyanis a lovakhoz és szarvasmarhákhoz kevesebb és magasabban elhelyezkedő vezeték is megfelelő, viselkedésük pedig nyugodt, kiszámítható. Ellenben a juhoknál mozgékonyságuk és találékonyságuk miatt több és alacsonyabban elhelyezkedő vezeték szükséges, ezért válasszunk nagyobb teljesítményű készüléket (legalább 3-4 Joule).
Háziállat első alkalommal történő bekerítésénél még érdemes gondolnunk arra is, hogy az állat látván a szabadság lehetőségét, nekiszaladhat a kerítésnek és kiszakíthatja azt. Szoktatási időszakban ezért a tervezettnél kisebb területen kerítsük be, így nem tud lendületet venni a kitöréshez és kevesebb kártétellel szokja meg a villanypásztort.
Juhoknál még feltétlen figyeljünk arra is, hogy a gyapjú nem vezeti az áramot, így a villanypásztorhoz nyírás után szoktassuk hozzá a tavaszi időszakban. Továbbá az alsó vezetéket célszerű olyan alacsonyan elhelyezni (kb. 10-15 cm), hogy a legelésbe feledkező állat az orrával érintse meg a villanypásztor vezetéket.
Végezetül
Hogy ne csak tanácsokból és adatokból álljon cikkünk, összeállítottunk néhány általános villanypásztor rendszert, ami viszonyítási alapként szolgálhat a saját rendszerünk elkészítésénél. A tartozékok vásárlása alkalmával pedig mindenképp kérjük ki szakember véleményét is, hogy évek múltán is büszkén tekintsünk vissza működő kerítésünkre.
Ház körül, hálózati áramforrás van, kis terület, gyenge aljnövényzet, kistestű állat (pl. nyúl, kutya) 400 m-es kerítéshossz.
Közepes méretű terület, közepes vagy sűrű az aljnövényzet, nincs hálózati áram lehetőség (pl. lónak vagy szarvasmarhának) 1500 m hosszú karámhoz.
Vadak elleni védelem, napelemes rendszer, sűrű aljnövényzet, kb. 3000 m hosszú kerítés esetén.

További hírek és cikkek

EcoFlam, Cuenod és Elco égőfejek és alkatrészek
Társaságunk több éve képviseli az Ecoflam égőfej gyártót Magyarországon, aki Ecoflam saját márkája mellett a Cuenod és Elco égőfejeket is képviseli.
Modern istálló ventilátorok cégünk kínálatában
A hatékony tejtermelés csak megfelelő istálló klíma mellett lehetséges. Küszöböljük ki a hőstressz okozta gazdasági károkat!
Meghívó a XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásárra
Várjuk minden kedves Ügyfelünket 2022. május 5-6-7-én a Hódmezővásárhelyi kiállításon a szokásos F/813 standunkon!
Hamarosan nyílik az állattartó telepek korszerűsítése ÁTK pályázat (Felhívás VP2-4.1.1.-20)
Állattartó telepekhez szükséges eszközök és élelmiszeripari gépek, technológiák beszerzésére lehet pályázni 2022. március 17. és 31. között forráskimerülésig.
Boldog Nőnapot kívánunk!
A nemzetközi nőnap a női egyenjogúság és a nők emberi jogainak napja, amelyet 1917 óta minden év március 8-án ünneplünk.
Meghívó Mentés Másképp című új mozifilmre
Kedves Vásárlónk! Szeretnénk figyelmedbe ajánlani a Mentés Másképp című új vígjáték-dráma filmet, melynek létrejöttét Cégünk is elősegítette.
Cégünk új telephelyre költözött
Cégünk 2021. június végén egy nagyobb, korszerűbb raktáráruházba költözött Szolnokon a Thököly út 113. alatt (32-es főút mellett) található telephelyen.
Mitől boldog és egészséges a borjú
Tudományos kutatást végeztek egy svéd egyetemen arról, hogy a tejitatás során milyen hormonok és milyen mértékben mutathatók ki különböző itatási módszerek mellett.
Megnyílt a tanyafejlesztési pályázat
Idén 858 millió forint keretösszeggel hirdette meg a Tanyafejlesztési Programot az Agrárminisztérium.
Eladó raktár Szolnokon raklap tároló állvánnyal
ELADÓ Szolnok belvárosában, frekventált helyén, egy felújított 328 m2 egy szintes tégla építésű raktár épület.
Bécsi szelet 1 perc alatt, avagy a vödrös tejitatás
Szakmai cikk a borjak természetellenes gyors vödrös tejitatási módszeréről, amely jelenleg hazánkban a legelterjedtebb eljárás. Megvizsgáljuk, hogy milyen problémákat okoz ez a borjú eg...
Újra lehet pályázni állattartó telepek korszerűsítésére!
Az Agrárminisztérium 2020. március végéig újranyitja a Vidékfejlesztési Program Állattartó telepek korszerűsítését támogató pályázatait, az intézkedéstől a különböző járvány...
Nyalósó napjainkban
Iskolás éveink kémia óráiból talán még emlékszünk, hogy a konyhasó nátrium-kloridból áll, egészen pontosan 39% nátrium és 61% klorid arányban. Azt azonban nem biztos, hogy mindenki t...
A borjúnevelés alappillérei
A tejelő tehenészetekben a minőségi borjúnevelés kulcsfontosságú tényező az állomány jövőbeli magas tejhozama szempontjából. Amennyiben a borjú nem megfelelően növekszik, az a kés...
Újabb területeket fertőzött meg az ASP (sertéspestis)
Bővült a Nemzeti Klasszikus Sertéspestis és Afrikai Sertéspestis Szakértői Csoport által megállapított fertőzött terület hazánkban.
Meghívó a debreceni XXVIII. Farmer-Expo szakkiállításra (2019. augusztus 15-18.)
Várunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található K/47. számú standunkon.
NÉBIH ismertetője az Afrikai sertéspestis (ASP) járványról
Az alábbiakban a NÉBIH ismertetője olvasható az Afrikai sertéspestis betegségről. Az afrikai sertéspestis (ASP) nagy ragályozó képességű, vírus okozta fertőző betegség, amely iránt E...
Csoportos borjúnevelés
Egy szarvasmarha kb. 9,5 hónapos vemhessége után egyetlen borjat ellik, így a tehenészetek számára különösen fontos, hogy ne csak a megszülető utódok száma legyen magas, hanem az ebből ...
7 TÉVHIT a borjú hasmenésről!
Avagy ne a borjú hasmenés tünetét kezeljük utólag, hanem a hasmenés kiváltó okát előzzük meg!
Tőgybiológiai kórokozók csoportjai és előfordulásuk
Az évszázadok során jelentősen megváltozott a tőgygyulladás kórokozóspektruma. Ennek oka egyrészt a fejéstechnológia fejlődése, másrészt az adaptálódásra képes baktériumok elterje...
Fejőházi tőgyhigiéniai tanácsok: tőgy előkészítés - tőgy lezárás
Mint azt a legtöbben már tudják és tapasztalták, a tőgy gyulladásos folyamatai okozzák a legnagyobb anyagi veszteséget hazánk tejtermelő tehenészeteiben. Ezek mintegy háromnegyede szubkli...
Meghívó a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásárra
Várjuk minden kedves Ügyfelünket 2019. május 9-10-11-én a Hódmezővásárhelyi kiállításon a szokásos F-813 standunkon!
Elletői tőgyhigiéniai tanácsok
A magasabb és egyenletesebb tejleadás érdekében elvégzendő tőgyhigiéniai tanácsok kisebb és nagyobb gazdaságoknak egyaránt.
A tejszivárgás előfordulása és fontossága szárazonálló tehenek esetében
A tejszivárgás megjelenése, illetve előfordulásának gyakorisága a szarvasmarha állománynál függ a gazdálkodás módszerétől, a tőgy egészségétől és a gondozás minőségétől. Ez ...
Szubklinikai tőgygyulladás hatása a tejmennyiségre
A tőgygyulladás talán a leggyakoribb és legköltségesebb megbetegedések egyike a tehenészetekben, melynek a tej mennyiségére gyakorolt negatív hatását és okait vizsgáltuk.
Milk Bar - Könnyű a gazdának, egészséges a borjúnak!
Néhány hónapja adtuk hírül a Milk Bar termékek megjelenését, mellyel nem csak cégünk korszerű működését kívántuk bizonyítani, hanem a gazdák megélhetése érdekében a jobb minős...
Új J. Delgado Flaco katalógus
A spanyol J. Delgado Flaco fejőgépgyártó cégnek megjelent legújabb katalógusa. A PDF katalógusok az alábbi linkre kattintva online, illetve saját gépére letöltve is megtekinthetők.
A Bos-Plus Kft. lett a magyarországi Milk Bar forgalmazó
A hazánkban még újszerű technológiának számító, mégis 20 éves múltra visszatekintő Milk Bar a Bos-Plus Kft forgalmazásába került. A cég büszkén vállalta ezt a feladatot, hiszen ne...
Drencselés szakszerűen
Szondán keresztüli táplálás, azaz drencselés. Talán kevesen vannak, akiknek még új ez a fogalom, de mindenképp érdemes szót ejteni róla, hiszen hasznos és innovatív eljárás.
Afrikai sertéspestis Magyarországon
Április végén bombaként robbant a hír, hogy Magyarországon is megjelent az afrikai sertéspestis (ASP). Igaz, hogy egyelőre csak a vaddisznó állományt érinti, de az elhullottan talált áll...
Változások előtt a világ tejtermelése
A betegséget kifizetődőbb megelőzni, mint gyógyítani, a humán- és az állategészségügyben egyaránt. Ennek megvalósításához azonban a feje tetejére kellene állítani a világot. Ezen ...
Debreceni XXVII. Farmer-Expo szakkiállításra (2018. augusztus 17-20.)
Várunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található K/47. számú standunkon.
Szőrápolás
Mindennapos szőrápolás szakszerűen a kis kedvencektől a haszonállatokig, hogy az ápolt és egészséges bundájuk fajtájukhoz méltó legyen.
A jövő kotlósa az infratyúk!
Egy innovatív készülék, mely számos előnyével megnyerte a gazdákat. Napos csirke nevelés mesterfokon.
A tehén ellése elletőkészülék használatával
Avagy, hogyan segítsük a tehén ellését ellető készülékkel és mire figyeljünk az eszköz használatánál, hogy a tehén és a borjú is egészséges maradjon az ellés után is.
Meghívó a XXV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásárra
Várjuk minden kedves Ügyfelünket 2018. május 10-12-én a Hódmezővásárhelyi kiállításon az F-813 standon és a fejőházban!
Tavaszi munkák
A fagyos hónapok után minden gazda várja a tavasz beköszöntét. A folyamatosan melegedő – de azért még szeszélyes – időjárás nem mindig kedvez mind a szántóföldi, mind pedig a haszo...
Afrikai sertéspestis ellen hatékony fertőtlenítőszerek
A TH5 és a HALAMID istálló fertőtlenítőszereink a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által afrikai sertéspestis ellene ajánlott fertőtlenítőszer.
Debreceni XXVI. Farmer-Expo szakkiállítás (2017. augusztus 17-20.)
Idén is várunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található standunkon.
Magyarországon az Afrikai sertéspestis?
Ismét megjelent a magyar határ közelében az afrikai sertéspestis (ASP); a vírust alig 20 kilométerre a magyar határtól, Beregújfalunál mutatták ki.
3. Tisza Kupa nemzetközi munkakutya verseny
Szolnok immár harmadik alkalommal ad helyet több kutyás világszövetség világbajnoki válogató versenyének, a 3. Tisza Kupának. Cégünk elkötelezett támogatója állattartás különböző...
A madárinfluenza elleni védekezés és megelőzés
Az egész világon jogosan tartanak a madárinfluenzától, így a hazai baromfitenyésztőkben is felmerülhet a kérdés: "Mit tehetek, hogy megelőzzem az állomány lebetegedését?" Az alábbiakb...
A madárinfluenza
A madárinfluenza házi- és vadon élő madarak betegsége. A kórokozó influenza vírus változékonysága miatt kialakulhat a vírusnak olyan változata, mely embereket is képes megbetegíteni.
Pasztörizált tej hatása a borjak etetésénél
A pasztörizálás segít a nyers tejben található mikroorganizmusok (lisztéria, szalmonella, stb.) elpusztításában, ezzel az eljárással nem csak biztonságosabbá válik a fogyasztása, de ho...
Engedélykötelesek-e a vágóhídi böllér pisztolyok, taglópisztolyok, kábítópisztolyok?
A jogszabályok útvesztőjében nem biztos, hogy olyan könnyen kihámozhatók a vágóhidakon használatos ütőszeges taglópisztolyokra vonatkozó fegyverviselési, állatvédelmi és munkavédelm...
Állattartó telepi higiénia
A rendszeres fertőtlenítés és ezzel párhuzamosan az általános telepi higiénia fenntartása az egyik leggazdaságosabb termelésnövelő lépés egy állattartó telep működésében, amellyel...
Debreceni XXIV. Farmer-Expo szakkiállítás (2015. augusztus 19-22.)
Idén is várjunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található K/49. számú standunkon.
Tej szomatikus sejt tartalma
A szomatikus sejtek az állat szervezetének sejtjei, melyek normális körülmények között is megtalálhatók a tejben. Valójában nem nyerhető tej szomatikus sejtek nélkül.
XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár
Várjuk minden kedves Ügyfelünket 2015. április 24-26-án megrendezésre kerülő XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállításon a H-1009 standon.
Állatorvosi ultrahang
Az állatorvosi diagnosztikában óriási előrelépés volt az ultrahangos vizsgálatok bevezetése. Az állatok esetében a betegségek felismerését, a kórképek diagnosztizálását korábban ki...
Haflingi lófajta
Aki csak egyszer látta ezt a világossárga, kendersörényű, megnyerő küllemű kislovat, soha el nem felejti és össze sem téveszti más fajtákkal.
Szarvasmarha kéknyelv betegség
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Állategészségügyi nemzeti referencia laboratóriuma kimutatta a kérődző állatokat megbetegítő kéknyelv-betegség előfordulását Cso...
Kézszárító vagy kéztörlő papír
Biztosan Ön is elgondolkozott már azon, hogy egyszer használatos papír kéztörlő vagy elektromos áramot használó kézszárító használata gazdaságosabb cége számára, sőt talán már az...
Debreceni XXIII. Farmer-Expo szakkiállítás (2014. augusztus 17-20.)
Várjunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található K/49. számú standunkon.
Szopókás sertés itató ideális rögzítési szöge
Tanulmány a szopókás sertés önitatók különbözõ szögben történõ rögzítés vízfogyasztásra, vízfelvételre és vízpazarlásra gyakorolt hatását vizsgálja.
Állattartó telepek korszerűsítése - ÁTK 5. (116/2013. (XII. 12.) VM rendelet)
Állattartó telepekhez szükséges eszközök és élelmiszeripari gépek, technológiák beszerzésére lehet pályázni 2013. december 16. reggel 8 órától forráskimerülésig, de legkésőbb 20...
Villanypásztor kerítés tervezése
A villanypásztor kerítés kiépítési költsége tapasztalatok alapján körülbelül egyharmada az állandó huzalkerítésnek, sőt a villanypásztor kerítés telepítése számos további előn...
Prototheca zopfii
A gazdasági veszteségeket eredményező Prototheca zopfii okozta tőgygyulladás a rossz higiéniai státuszú, nem megfelelő fejési folyamatot alkalmazó szarvasmarha telepeken a legvalószínűb...
Allegrini a környezetbarát vegyipari termékek gyártója
Az Allegrini név több mint 65 éve a megbízható minőség és a környezetbarát vegyszerek szimbóluma.
67. Állattenyésztők Kiállítása Cremonában
Idén októberben is nagy érdeklődés kísérte Cremonában a 67. alkalommal megrendezett állattenyésztési kiállítást.
Soxhlet-Henkel-féle tej savfok meghatározásról
A vizsgálat célja a tej savanyodás mértékének megállapítása a savfok értékszám alapján. Soxhlet-Henkel savfokon azt a ml-ekben mért negyed-normál lúgmennyiséget értjük, amely 100 ml...