A felhasználói élmény fokozása érdekében oldalunkon Cookie-kat (sütiket) használunk. További információ
Értem
Főoldal Hírek
Milk Bar - Könnyű a gazdának, egészséges a borjúnak!

Néhány hónapja adtuk hírül a Milk Bar termékek megjelenését, mellyel nem csak cégünk korszerű működését kívántuk bizonyítani, hanem a gazdák megélhetése érdekében a jobb minőségű szarvasmarha tenyésztését is segíteni. Ennek érdekében most a termékek bővebb bemutatását és megfelelő alkalmazását mutatjuk be, néhány hasznos információval egybefűzve.
2019-01-11
A szarvasmarha vemhességi ideje 285 nap, amely idő alatt nem túl jelentős az állat haszon termelése. A tehenet szükséges takarmányozni, gondozni, különös figyelmet fordítva a jó egészségi állapotának fenntartására és honorárium gyanánt legfeljebb a tejét lehet értékesíteni. A vemhesség utolsó két hónapjára azonban célszerű még a tejet is elapasztani és szárazra állítani, azaz pillanatnyi haszon nélkül tartani az állatot. A tehénre fordított energia és költség megtérülése végül a megszületendő borjúra irányul, így nem is csoda, hogy a gazdák a közel egy éves munka gyümölcsére oly’ sok figyelmet fordítanak.
Borjúnevelési szempontok
Gazdasági okokból a borjút megszületése után gyakran el kell választanunk a tehéntől és a természetellenes nevelés kockázatait elfogadva felnevelni. Ilyen közismert kockázat lehet a keresztszopás, a táplálkozási eredetű hasmenés, következményként a súlyveszteség, és még számos olyan tényező, ami nem azonnal szembetűnő. A legtöbb probléma azonban a borjú tejjel vagy tejpótló tápszerrel való itatás módjára vezethető vissza, és az alkalmazott itatási módszer természetellenes mivoltára; ugyanis a vödörből történő, vagy a hagyományos cumival való itatás jelentősen eltér a tehén melletti nevelkedéstől.
Szeretnénk eloszlatni azt a tévhitet, mely szerint jó dolog, ha a tej spriccel a borjú szájába, azaz ha a tej áramlása gyors, az „megkönnyíti” a borjú dolgát. Ez nem igaz! Az emésztőrendszer nem tud megbirkózni a tej gyors ivásával és problémák merülhetnek fel. Szerencsére a borjak árulkodnak arról, ha túl gyorsan isznak és vannak kulcsfontosságú viselkedési jelek, mint a fent említett hasmenés, a keresztszopás, az ivás közbeni köhögés vagy az itatás utáni nyugtalan magatartás.
A táplálkozási hasmenéseket például jellegzetesen a vékonybélbe bekerülő túlzott tejcukor (laktóz) okozza, táplálva az ott élő kórokozókat. A kórokozók cukrot fogyasztanak és gyorsan szaporodnak. A jó hír az, hogy a táplálkozási hasmenést a legtöbb esetben meg lehet előzni a borjú tejivási sebességének korlátozásával. Ez időt biztosít az emésztőrendszer számára ahhoz, hogy elvégezze a munkáját és csökkentse az oltógyomorból a vékonybélbe jutó megemésztetlen cukor mennyiségét.
A borjak egészsége számára számottevő még, hogy minden tej az oltógyomorba kerüljön. Ha a tej a gyors itatás, azaz gyorscumis vagy vödrös itatás miatt a bendőbe kerül, bélfájdalmakat okozhat, mivel a bendő képtelen megemészteni a tejet. A bendőben lévő tej a bendő-acidózis (az az állapot, amikor túl sok sav kerül a vérbe) és a fejlődési visszamaradás kulcsfontosságú okozója.
Ellenben amikor egy borjú egy tehénből szopik, akkor pozitív és negatív nyomást is gyakorol egyaránt (préselés és szívás). A pozitív és negatív nyomást használó természetes szopási tevékenység aktiválja a nyelőcsővályú bezáródását és egy csövet alakít ki, így a tej elkerüli a bendőt és bekerül az oltógyomorba. A nyelőcső vályú átmérője kicsi, így fontos, hogy a tej továbbítási sebessége alacsony legyen, hogy az ne csorduljon túl és ne kerüljön be a bendőbe vagy a tüdőbe.
Az emésztőrendszer szerepének megértésével nyilvánvalóvá válik, hogy a lassú etetés létfontosságú a borjú egészséges emésztése számára. Az egészséges emésztőrendszer csökkenti a hasmenéssel, a keresztszopással és a bendő acidózissal kapcsolatos költségeket. A megnövekedett napi súlygyarapodás és a jobb laktózfelszívódás pedig a borjak számára a lehető legjobb életkezdetet.
Milk Bar
Az Új-Zélandon gyártott MilkBar Cumikat úgy tervezték, hogy a borjak egészségét tartották szem előtt. Ugyanazzal a természetes szoptatási mechanizmussal rendelkeznek, mint egy tehén tőgybimbója. A belső membránnal rendelkező cumi úgy van kialakítva, hogy a borjak nehezen tudjanak szopni az elválasztásig és véletlenül se tudják nagy kortyokban nyelni a tejet. A borjú megnyomja a cumit, hogy megnyissa azt, majd megszívja, hogy kinyerje a tejet. Ezzel pozitív és negatív nyomást is használ, épp ahogyan az anyatermészet megkívánja. A Milk Bar cumival lassan iszik, egy litert kb. 3-4 percen keresztül, és eközben sok nyálat is termel, mely fontos szerepet játszik az oltógyomor pH-jának szabályozásában. Ez a természettel összhangban működik, ugyanis a borjúnak szopnia kell ahhoz, hogy a nyelőcső vályú bezáródjon, és a tej megkerülje a bendőt, illetve megfelelő mennyiségű nyálat termeljen. Majd ahogy a cumi öregszik, úgy megpuhul és lassan növekszik a tej áramlása, ezért a borjak elválasztását követően fontos eldobni a használt Milk Bar Cumikat, mert akkorra már elkopnak és túl gyorsan etetik a következő generációs, fiatal borjakat.
A nyelőcső vályú megfelelő záródásához fontos még, hogy a borjú ugyanabban a pozícióban (a földtől kb. 60 cm-re) elhelyezett cumiból igyon, mintha egy tehén etetné. A Milk Bar cumi további pozitívuma, hogy megfelelő hossza és homorú csúcsa meggátolja a borjú szájpadlásának az irritációját. Az edénybe egyszerűen behúzható és jól tömít, etetés közben pedig nem tud elfordulni, kilazulni.
Összességében nézve tehát a Milk Bar Cumival etetett borjak nem végeznek keresztszopást, mert kielégül a szopási igényük. A lassú átfolyású táplálás jobb emésztést eredményez, így csökkenthetők a hasmenéses megbetegedések és a belekben a laktózfelszívódás is nagyobb. Etetés után rendezettek és nyugodtak maradnak, melynek köszönhetően a súlygyarapodásuk is gyorsabb, azaz kevesebb ráfordítással jobb eredményt érhetünk el.
A Milk Bar cumik és vályúk tisztítása
A kiváló minőségű polietilénből készült Milk Bar Itató Vályúkat és a kicsi cumicsatornával rendelkező Cumikat úgy tervezték, hogy tisztításuk a lehető legkönnyebb legyen. A menet nélküli cumik furatba behúzható kialakítása lecsökkenti a szűk, rejtett helyeket, ahol a baktériumok elszaporodhatnának, így nem kell őket kivenni vagy átöblíteni a tisztításhoz. Elég naponta hideg vízzel kiöblíteni és hetente legalább kétszer meleg vízes (50°C) lúgos mosószeres oldattal átmosni az itató vályút. Érdemes még kefével meghajlítani a cumit, hogy a cumi hasítékból is eltávolítsa a szennyeződéseket, majd átöblíteni hideg vízzel. Csak elválasztáskor dobja el a cumikat.
Letölthető dokumentumok

További hírek és cikkek

EcoFlam, Cuenod és Elco égőfejek és alkatrészek
Társaságunk több éve képviseli az Ecoflam égőfej gyártót Magyarországon, aki Ecoflam saját márkája mellett a Cuenod és Elco égőfejeket is képviseli.
Modern istálló ventilátorok cégünk kínálatában
A hatékony tejtermelés csak megfelelő istálló klíma mellett lehetséges. Küszöböljük ki a hőstressz okozta gazdasági károkat!
Meghívó a XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásárra
Várjuk minden kedves Ügyfelünket 2022. május 5-6-7-én a Hódmezővásárhelyi kiállításon a szokásos F/813 standunkon!
Hamarosan nyílik az állattartó telepek korszerűsítése ÁTK pályázat (Felhívás VP2-4.1.1.-20)
Állattartó telepekhez szükséges eszközök és élelmiszeripari gépek, technológiák beszerzésére lehet pályázni 2022. március 17. és 31. között forráskimerülésig.
Boldog Nőnapot kívánunk!
A nemzetközi nőnap a női egyenjogúság és a nők emberi jogainak napja, amelyet 1917 óta minden év március 8-án ünneplünk.
Meghívó Mentés Másképp című új mozifilmre
Kedves Vásárlónk! Szeretnénk figyelmedbe ajánlani a Mentés Másképp című új vígjáték-dráma filmet, melynek létrejöttét Cégünk is elősegítette.
Cégünk új telephelyre költözött
Cégünk 2021. június végén egy nagyobb, korszerűbb raktáráruházba költözött Szolnokon a Thököly út 113. alatt (32-es főút mellett) található telephelyen.
Mitől boldog és egészséges a borjú
Tudományos kutatást végeztek egy svéd egyetemen arról, hogy a tejitatás során milyen hormonok és milyen mértékben mutathatók ki különböző itatási módszerek mellett.
Megnyílt a tanyafejlesztési pályázat
Idén 858 millió forint keretösszeggel hirdette meg a Tanyafejlesztési Programot az Agrárminisztérium.
Eladó raktár Szolnokon raklap tároló állvánnyal
ELADÓ Szolnok belvárosában, frekventált helyén, egy felújított 328 m2 egy szintes tégla építésű raktár épület.
Bécsi szelet 1 perc alatt, avagy a vödrös tejitatás
Szakmai cikk a borjak természetellenes gyors vödrös tejitatási módszeréről, amely jelenleg hazánkban a legelterjedtebb eljárás. Megvizsgáljuk, hogy milyen problémákat okoz ez a borjú eg...
Újra lehet pályázni állattartó telepek korszerűsítésére!
Az Agrárminisztérium 2020. március végéig újranyitja a Vidékfejlesztési Program Állattartó telepek korszerűsítését támogató pályázatait, az intézkedéstől a különböző járvány...
Nyalósó napjainkban
Iskolás éveink kémia óráiból talán még emlékszünk, hogy a konyhasó nátrium-kloridból áll, egészen pontosan 39% nátrium és 61% klorid arányban. Azt azonban nem biztos, hogy mindenki t...
A borjúnevelés alappillérei
A tejelő tehenészetekben a minőségi borjúnevelés kulcsfontosságú tényező az állomány jövőbeli magas tejhozama szempontjából. Amennyiben a borjú nem megfelelően növekszik, az a kés...
Újabb területeket fertőzött meg az ASP (sertéspestis)
Bővült a Nemzeti Klasszikus Sertéspestis és Afrikai Sertéspestis Szakértői Csoport által megállapított fertőzött terület hazánkban.
Meghívó a debreceni XXVIII. Farmer-Expo szakkiállításra (2019. augusztus 15-18.)
Várunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található K/47. számú standunkon.
NÉBIH ismertetője az Afrikai sertéspestis (ASP) járványról
Az alábbiakban a NÉBIH ismertetője olvasható az Afrikai sertéspestis betegségről. Az afrikai sertéspestis (ASP) nagy ragályozó képességű, vírus okozta fertőző betegség, amely iránt E...
Csoportos borjúnevelés
Egy szarvasmarha kb. 9,5 hónapos vemhessége után egyetlen borjat ellik, így a tehenészetek számára különösen fontos, hogy ne csak a megszülető utódok száma legyen magas, hanem az ebből ...
7 TÉVHIT a borjú hasmenésről!
Avagy ne a borjú hasmenés tünetét kezeljük utólag, hanem a hasmenés kiváltó okát előzzük meg!
Tőgybiológiai kórokozók csoportjai és előfordulásuk
Az évszázadok során jelentősen megváltozott a tőgygyulladás kórokozóspektruma. Ennek oka egyrészt a fejéstechnológia fejlődése, másrészt az adaptálódásra képes baktériumok elterje...
Fejőházi tőgyhigiéniai tanácsok: tőgy előkészítés - tőgy lezárás
Mint azt a legtöbben már tudják és tapasztalták, a tőgy gyulladásos folyamatai okozzák a legnagyobb anyagi veszteséget hazánk tejtermelő tehenészeteiben. Ezek mintegy háromnegyede szubkli...
Meghívó a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásárra
Várjuk minden kedves Ügyfelünket 2019. május 9-10-11-én a Hódmezővásárhelyi kiállításon a szokásos F-813 standunkon!
Elletői tőgyhigiéniai tanácsok
A magasabb és egyenletesebb tejleadás érdekében elvégzendő tőgyhigiéniai tanácsok kisebb és nagyobb gazdaságoknak egyaránt.
A tejszivárgás előfordulása és fontossága szárazonálló tehenek esetében
A tejszivárgás megjelenése, illetve előfordulásának gyakorisága a szarvasmarha állománynál függ a gazdálkodás módszerétől, a tőgy egészségétől és a gondozás minőségétől. Ez ...
Szubklinikai tőgygyulladás hatása a tejmennyiségre
A tőgygyulladás talán a leggyakoribb és legköltségesebb megbetegedések egyike a tehenészetekben, melynek a tej mennyiségére gyakorolt negatív hatását és okait vizsgáltuk.
Új J. Delgado Flaco katalógus
A spanyol J. Delgado Flaco fejőgépgyártó cégnek megjelent legújabb katalógusa. A PDF katalógusok az alábbi linkre kattintva online, illetve saját gépére letöltve is megtekinthetők.
A Bos-Plus Kft. lett a magyarországi Milk Bar forgalmazó
A hazánkban még újszerű technológiának számító, mégis 20 éves múltra visszatekintő Milk Bar a Bos-Plus Kft forgalmazásába került. A cég büszkén vállalta ezt a feladatot, hiszen ne...
Drencselés szakszerűen
Szondán keresztüli táplálás, azaz drencselés. Talán kevesen vannak, akiknek még új ez a fogalom, de mindenképp érdemes szót ejteni róla, hiszen hasznos és innovatív eljárás.
Afrikai sertéspestis Magyarországon
Április végén bombaként robbant a hír, hogy Magyarországon is megjelent az afrikai sertéspestis (ASP). Igaz, hogy egyelőre csak a vaddisznó állományt érinti, de az elhullottan talált áll...
Változások előtt a világ tejtermelése
A betegséget kifizetődőbb megelőzni, mint gyógyítani, a humán- és az állategészségügyben egyaránt. Ennek megvalósításához azonban a feje tetejére kellene állítani a világot. Ezen ...
Debreceni XXVII. Farmer-Expo szakkiállításra (2018. augusztus 17-20.)
Várunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található K/47. számú standunkon.
Szőrápolás
Mindennapos szőrápolás szakszerűen a kis kedvencektől a haszonállatokig, hogy az ápolt és egészséges bundájuk fajtájukhoz méltó legyen.
Hogyan válasszunk villanypásztor készüléket?
Hasznos tanácsok és információk villanypásztor rendszer kiépítéséhez kezdőknek és haladóknak egyaránt.
A jövő kotlósa az infratyúk!
Egy innovatív készülék, mely számos előnyével megnyerte a gazdákat. Napos csirke nevelés mesterfokon.
A tehén ellése elletőkészülék használatával
Avagy, hogyan segítsük a tehén ellését ellető készülékkel és mire figyeljünk az eszköz használatánál, hogy a tehén és a borjú is egészséges maradjon az ellés után is.
Meghívó a XXV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásárra
Várjuk minden kedves Ügyfelünket 2018. május 10-12-én a Hódmezővásárhelyi kiállításon az F-813 standon és a fejőházban!
Tavaszi munkák
A fagyos hónapok után minden gazda várja a tavasz beköszöntét. A folyamatosan melegedő – de azért még szeszélyes – időjárás nem mindig kedvez mind a szántóföldi, mind pedig a haszo...
Afrikai sertéspestis ellen hatékony fertőtlenítőszerek
A TH5 és a HALAMID istálló fertőtlenítőszereink a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által afrikai sertéspestis ellene ajánlott fertőtlenítőszer.
Debreceni XXVI. Farmer-Expo szakkiállítás (2017. augusztus 17-20.)
Idén is várunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található standunkon.
Magyarországon az Afrikai sertéspestis?
Ismét megjelent a magyar határ közelében az afrikai sertéspestis (ASP); a vírust alig 20 kilométerre a magyar határtól, Beregújfalunál mutatták ki.
3. Tisza Kupa nemzetközi munkakutya verseny
Szolnok immár harmadik alkalommal ad helyet több kutyás világszövetség világbajnoki válogató versenyének, a 3. Tisza Kupának. Cégünk elkötelezett támogatója állattartás különböző...
A madárinfluenza elleni védekezés és megelőzés
Az egész világon jogosan tartanak a madárinfluenzától, így a hazai baromfitenyésztőkben is felmerülhet a kérdés: "Mit tehetek, hogy megelőzzem az állomány lebetegedését?" Az alábbiakb...
A madárinfluenza
A madárinfluenza házi- és vadon élő madarak betegsége. A kórokozó influenza vírus változékonysága miatt kialakulhat a vírusnak olyan változata, mely embereket is képes megbetegíteni.
Pasztörizált tej hatása a borjak etetésénél
A pasztörizálás segít a nyers tejben található mikroorganizmusok (lisztéria, szalmonella, stb.) elpusztításában, ezzel az eljárással nem csak biztonságosabbá válik a fogyasztása, de ho...
Engedélykötelesek-e a vágóhídi böllér pisztolyok, taglópisztolyok, kábítópisztolyok?
A jogszabályok útvesztőjében nem biztos, hogy olyan könnyen kihámozhatók a vágóhidakon használatos ütőszeges taglópisztolyokra vonatkozó fegyverviselési, állatvédelmi és munkavédelm...
Állattartó telepi higiénia
A rendszeres fertőtlenítés és ezzel párhuzamosan az általános telepi higiénia fenntartása az egyik leggazdaságosabb termelésnövelő lépés egy állattartó telep működésében, amellyel...
Debreceni XXIV. Farmer-Expo szakkiállítás (2015. augusztus 19-22.)
Idén is várjunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található K/49. számú standunkon.
Tej szomatikus sejt tartalma
A szomatikus sejtek az állat szervezetének sejtjei, melyek normális körülmények között is megtalálhatók a tejben. Valójában nem nyerhető tej szomatikus sejtek nélkül.
XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár
Várjuk minden kedves Ügyfelünket 2015. április 24-26-án megrendezésre kerülő XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállításon a H-1009 standon.
Állatorvosi ultrahang
Az állatorvosi diagnosztikában óriási előrelépés volt az ultrahangos vizsgálatok bevezetése. Az állatok esetében a betegségek felismerését, a kórképek diagnosztizálását korábban ki...
Haflingi lófajta
Aki csak egyszer látta ezt a világossárga, kendersörényű, megnyerő küllemű kislovat, soha el nem felejti és össze sem téveszti más fajtákkal.
Szarvasmarha kéknyelv betegség
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Állategészségügyi nemzeti referencia laboratóriuma kimutatta a kérődző állatokat megbetegítő kéknyelv-betegség előfordulását Cso...
Kézszárító vagy kéztörlő papír
Biztosan Ön is elgondolkozott már azon, hogy egyszer használatos papír kéztörlő vagy elektromos áramot használó kézszárító használata gazdaságosabb cége számára, sőt talán már az...
Debreceni XXIII. Farmer-Expo szakkiállítás (2014. augusztus 17-20.)
Várjunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található K/49. számú standunkon.
Szopókás sertés itató ideális rögzítési szöge
Tanulmány a szopókás sertés önitatók különbözõ szögben történõ rögzítés vízfogyasztásra, vízfelvételre és vízpazarlásra gyakorolt hatását vizsgálja.
Állattartó telepek korszerűsítése - ÁTK 5. (116/2013. (XII. 12.) VM rendelet)
Állattartó telepekhez szükséges eszközök és élelmiszeripari gépek, technológiák beszerzésére lehet pályázni 2013. december 16. reggel 8 órától forráskimerülésig, de legkésőbb 20...
Villanypásztor kerítés tervezése
A villanypásztor kerítés kiépítési költsége tapasztalatok alapján körülbelül egyharmada az állandó huzalkerítésnek, sőt a villanypásztor kerítés telepítése számos további előn...
Prototheca zopfii
A gazdasági veszteségeket eredményező Prototheca zopfii okozta tőgygyulladás a rossz higiéniai státuszú, nem megfelelő fejési folyamatot alkalmazó szarvasmarha telepeken a legvalószínűb...
Allegrini a környezetbarát vegyipari termékek gyártója
Az Allegrini név több mint 65 éve a megbízható minőség és a környezetbarát vegyszerek szimbóluma.
67. Állattenyésztők Kiállítása Cremonában
Idén októberben is nagy érdeklődés kísérte Cremonában a 67. alkalommal megrendezett állattenyésztési kiállítást.
Soxhlet-Henkel-féle tej savfok meghatározásról
A vizsgálat célja a tej savanyodás mértékének megállapítása a savfok értékszám alapján. Soxhlet-Henkel savfokon azt a ml-ekben mért negyed-normál lúgmennyiséget értjük, amely 100 ml...