A borjú a természetes szopási folyamata egy lassú
tejfogyasztást jelent, amely kb. 12-15 percig tart és közben maximum 3-4 liter
tejet iszik alkalmanként. A tej közvetlenül a negyedik gyomrába az oltógyomorba
(abomasum) jut, miközben láthatóan rengeteg nyálat termel. A nyálnak nagyon
fontos szerepe van, mivel a tejemésztés 3 összetevője közül 2 fontos enzimet
tartalmaz, a tejzsír lebontásához a lipáz enzimet és a tejcukor lebontásához a
laktáz enzimet. A harmadik ismertebb enzimet rennint maga az oltógyomor termeli
és a fehérjék bontására szolgál. A lenyelt nyál mennyisége a tejjel együtt
elérheti az elfogyasztott mennyiség 20-25%-át, és az oltógyomorban beállítja a
tejalvadáshoz szükséges semleges pH-t. A természetes tőgyből történő szopás
közben az első gyomorba - a bendőbe - egyáltalán nem jut tej, ezt a borjú
nyelőcsővályú tökéletes működési mechanizmusa garantálja, azaz ha a nyak
felfelé ívelt pozícióban van, akkor a nyelőcsővályú végig zárva marad, és valóban
csövet képez az oltógyomorig. Viszont csak a lassú fogyasztás (Kb. 250-300
ml/perc) mellett képes a tej elkerülni a bendőt, különben túlcsordul és a
bendőbe jutna tej. Ezután kb. 2 órára van szüksége az enzimeknek, hogy
tejalvadás kémiai folyamatát az oltógyomorban elvégezzék. Azaz a tej szilárd
fázisúvá váljon, hogy a vékonybelekbe jutva a bélrendszer mozgatni tudja,
valamint az alkotóelemek felszívódásra készen lebontott formába kerüljenek. Ezt
a 2 órát a borjú nyugodt pihenéssel tölti, azaz lefekszik és csendben nyugton
marad.
De térjünk vissza az Örkényi groteszk pincéréhez, aki nem
hagy a borjúnak csak 1 percet a 4 liter megivásra és kényszeríti, hogy vödörből
tegye azt, azaz a nyál megtermelésére esélyt sem adva. Tehát kihagyjuk a
tejemésztés első fázisát a nyálképződést, mert ezt már olyan régen tesszük a
vödrös tejitatásnál, hogy az már „természetes”. Közben a borjú nyaka a vödrös
itatásnál lefelé ívelt, így garantált, hogy a tej egyrésze a bendőbe jut, ahol
képtelen emészteni, így az abrak takarmányoktól elveszi az étvágyát, vagy akár
bendő acidózist okoz. Majd a tej az oltógyomorban kizárólag a rennin enzimmel
keveredik, így a pH-ja leesik a savas tartományba, mivel hiányzik a nyál pH
szabályzó szerepe. Itatás után a borjú aktív marad és a ketrecében szopni kezdi
a tárgyakat, hogy a hiányzó nyál pótlásával javítson a közérzetén. Sajnos ezen
vödrös tejitatás után jelentkező szopás áldozata, akár az egyik sorstársa is
lehet, ha csoportban neveljük a borjakat. Ez a keresztszopás kárt okozhat a
köldökben és tőgybimbó kezdeményekben. De sebaj, mert a jó gazda megoldotta a
keresztszopás problémáját azzal, hogy minden borjú egyedi ketrecet kapott,
hiszen ez is olyan „természetes”. De sajnos egy elhibázott folyamatot egy újabb
hibával ritkán tudunk csak megoldani. Sok esetben „megoldásként” megvonjuk a
tejitatás után a borjútól az ivóvizet mondván, ha túl sokat iszik az okozza a
hasmenést. További problémák sora a borjú emésztőrendszerében számunkra
láthatatlanul megy végbe, az oltógyomorban a nyál hiánya miatt a tejalvadás nem
megy tökéletesen végbe, emiatt a tejzsír és tejcukor emésztetlenül, részben
folyékony halmazállapotban kerül a vékonybelekbe, ahol a kórokozóknak táptalajt
biztosít. Ennek következtében jelentkezik minden gazda rémálma, a borjú
HASMENÉS. A jelentkező problémákat és azok orvoslási ötleteit még sokáig
lehetne taglalni, de sajnos az alapvető problémát azzal idéztük elő, hogy megváltoztattunk
egy természetes folyamatot.
Egy Ross McInnes nevű új-zélandi farmer a 80-as évek végén
kezdett el azon gondolkozni, hogy hol lehet a probléma a borjúnevelésben, ami
miatt ennyi fáradtsággal jár, de mégis minden jóakarat és elvégzett munka ellenére
elkerülhetetlen a borjúhasmenés. Megfigyelést végzett a tehén mellett tartott
borjak és mesterségesen táplált borjak fejlődéséről és viselkedéséről, és arra
a következtetésre jutott, hogy valamit a legelején elrontottunk a tejes borjak
táplálási módjánál, mert a viselkedésük és a gyarapodásuk is merőben eltérő a
természetes módon a tehén mellett tartott borjakhoz képest. Több kísérlet után
rájött, hogy csökkenteni kell a tej itatási sebességét és így a borjak
viselkedése jobban hasonlít a természetes állapothoz. Három év alatt 1992-re
jutott el egy olyan cumi kialakításhoz, amellyel reprodukálni tudta a
természetes szopási sebességet és bőséges nyálképződést. Közben azt is
kipróbálta, hogyha a borjak csoportban maradtak és több cumival ellátott közös
edényből kapták a tejet, akkor a viselkedésük még jobban hasonlít a természetes
mintához. Megoldására felfigyeltek a szomszéd farmerek is, akik osztozni
szerettek volna az elért eredményekben, így egyre több rendelést adtak le nála.
Visszatekintve már közel 30 éve megalakította MilkBar névre keresztelt kis
gyártóüzemét. A MilkBar azóta hosszú utat járt be, Új-Zélandon közel 80% piaci
részesedés ért el, és a világ más részéről is igény jelentkezett a termékeikre.
Ma már a világon több gyár és évi több mint 25 millió felnevelt borjú
bizonyítja a kezdeti felfedezés sikerét. A MilkBar utolsó gyára 4 éve épült meg
Lengyelországban, így azóta szerencsére az európai tejtermelők részére is
elérhetővé vált a technológia.
Vizsgáljuk meg kicsit közelebbről, hogy a Ross McInnes által
megalkotott MilkBar cumi titka miben is rejlik. A MilkBar cumi anyaga kizárólag
természetes gumi keverék, amely garantálja, hogy egy borjút a születésétől a
választásig tökéletesen kiszolgáljon. A cumi kialakítása révén reprodukálja a
tőgybimbó működését, azaz a borjú csak vákuummal tud belőle tejet nyerni, és a
cumi rágásával vagy nyomkodásával nem. Ezt a MilkBar cuminál a kialakítás úgy
oldja meg, hogy a cumiban nincs az edény irányában semmilyen szelep, és egy
belső membrán az oldalsó nyomkodás során zárja a cumi hasítékát, így csak a
szopási vákuum révén juthat a borjú tejhez. A borjú szájában képzett vákuum
elengedhetetlen a nyálképződéshez is, mert ez nyitja meg a nyálmirigyeket. A
MilkBar cumi egyszerű kialakítása miatt nem igényel a napi használat után
szétszedéses takarítást, amit más cumiknál előírnak, itt egyszerűen az edény
vizes öblítésével együtt takarítható a cumi. Lúgos mosószeres tisztítást a
gyártó heti 2 alkalommal javasolja csupán a napi használat utáni tiszta vizes
öblítések mellett.
2. Fotó – Bőséges nyálképződés a MilkBar cumis tejitatás
során
A MilkBar tejitatási rendszert már közel 100 hazai termelő
használja sikerrel, de a technológia bevezetése csak fokozatosan lehetséges, és
a telep méretéhez szükséges optimalizálnunk. Sokan vásárolnak csoportos borjú
itatóedényt, és azt remélik, hogy azt beakasztva egy tegnap még vödörből
táplált borjúcsoportba, azok azonnal át fognak térni az új módszerre. Sajnos ez
nem így működik. Ha a MilkBar rendszer bevezetése mellett döntünk, akkor a
döntés időpontja után született borjakat tudjuk átállítani az új technológiára,
így kb. 3 hónap alatt lehetséges a teljes átállás. Sajnos ez azért van, mert a
vödörből táplált borjakat visszaállítani csak nagyon nehezen lehetséges
szoptatásos tejtáplálásra, ugyanis ezen borjaknak nem erősödött meg a
természetes szopáshoz szükséges izomzatuk. Így ők már képtelenek szopás révén
elfogyasztani a koruknak megfelelő tejmennyiséget. A MilkBar technológia
bevezetése alatti időszakban így 2 tejitatási technológiának párhuzamosan kell
futnia egymás mellett, amely a leterhelt személyzetnek sok esetben jelenthet
kihívást, ha nem vázoljuk fel számukra az elérni kívánt célt. Azaz a
technológiai átállás után telepmérettől függően pl. 100 egyedi ketrec ellátása
helyett, csupán 20 egyedi ketrecet és 8 db 10-es csoportot kell ellátniuk,
amely jellemzően felére csökkenti a munkaidő igényt és ezáltal rengeteg emberi
hibát megelőzhetünk.
Minden új technológiával kapcsolatban merülnek fel kérdések, így van ez a MilkBar tejitatási rendszer kapcsán is. A hazai tenyésztőktől az alábbi kérdések merülnek fel a leggyakrabban:
Ha borjú 12-15 percig szopik a MilkBar edényből, akkor nem okoz gondot a csökkenő tejhőmérséklet az edényben?
A tejhőmérséklet egy igen sarkaltos probléma a vödrös tejitatás esetén, mert a borjú olyan gyorsan fogyasztja a tejet, hogy tej változatlan hőmérséklettel érkezik a borjú gyomrába, és ott csak lassan éri el a testhőmérsékletét. Ez a hőmérséklet nem ideális a tejbontó enzimek működéséhez, azaz a tejalvadás nehezen indul meg, vagy csak részben történik meg. A MilkBar cumiból a borjú tized akkora sebességgel fogyasztja a tejet, mint a vödörből. A tej apró kortyokban halad végig a nyelőcsővályún sok nyállal keveredve, így a tej enzimekkel beoltva testhőmérsékleten érkezik az oltógyomorba. Így nem kell aggódnunk, hogy az itatási idő alatti tej hőmérséklet csökkenés bármilyen gondot okozna.
A borjak a csoportban nem fogják egymást szopni?
Ez az egyik legkomolyabb aggodalma a hazai tenyésztőknek, amelyet mindenképpen tisztáznunk kell. Különítsünk el két fogalmat a szopási reflexet és a tanult szopást, amikor borjak egymást vagy környezeti tárgyakat szopnak. A szopási reflex a frissen született borjú életösztönének része, amely nélkül esélytelenül indulna az életben. Erről a reflexéről próbáljuk leszoktatni, amikor tanítjuk a vödrös tejitatásra. A vödrös tejitatás után jelentkező kellemetlen savas pH az oltógyomorban kényszeríti a borjút az itatás után nyáltermeléssel próbálja helyre hozni a pH szintet az oltógyomorban a kellemetlen érzés megszüntetésére. Nyálat termelni viszont csak a szájüregben termelt vákuum révén tud, ez vezet a tanult szopási magatartáshoz. Ezt a magatartást a természetes módon nevelt szarvasmarháknál soha nem tapasztaljuk. A MilkBar módszeres tejitatásnál, nem kell aggódnunk a keresztszopástól, sőt inkább azt tapasztaljuk, hogy a korábbi tapasztalt szinthez képest megszűnik ez a káros magatartás forma.
Gyakorlati tapasztalatok két hazai tenyésztő tollából:
1. A Bóly Zrt Csípőtelki Tehenészeti Telepéről kérdeztük
Somoskövi András telepvezetőt, hogy foglalja össze az idei év tapasztalatait a
MilkBar borjú tejitatási módszer kapcsán.
Mióta használjátok a MilkBar technológiát és milyen
módszerrel?
Mi egy kísérlettel kezdtük az egészet idén januárban, ami
márciusban ért véget, és azt az eredményt hozta, hogy érdemes elgondolkozni
azon, hogyan tudjuk adaptálni a technológiát a saját telepünkre. A valódi
átállást májusban kezdtük el és kizárólag az üszőborjak esetén, amely szerint 3
hetes korukig hagyjuk a borjakat egyedi ketrecben és utána 8-10 fős csoportokba
tesszük őket.
Hogyan alakította át a napi munkafolyamatokat?
A technológia bevezetésének részben indoka, részben következménye,
hogy a borjúitatást teljes egészében Csípőtelken kell megoldani, ugyanis
korábban az üszőborjak 3-4 hetes korban már átkerültek a sátorhelyi üszőnevelő
telepre. Ebből kifolyólag sok változás történt, talán a legjelentősebb
különbség a csoportos tartás bevezetése üszők esetén is.
Járt-e nehézséggel a technológia bevezetése, a technológia
mely része tűnt esetleg aggályosnak?
Természetesen, mint minden váltás ez is komoly odafigyelést
és jelenlétet igényelt minden kollégámtól, aki ezen a területen dolgozik. Talán
annyi előnyünk volt, hogy a kísérlet során mi már megismerkedtünk a
technológiával.
A legnagyobb aggályunk a higiénia látszólagos hiánya, mint
ahogy korábban a cikkben írtátok is a vödrös rendszernek az alfája a napi
szintű vegyszeres takarítás, amit ez a rendszer nem követel meg, és nem is
teszi lehetővé ekkora méretnél (jelenleg 500-600 borjúval dolgozunk a telepen).
Milyen eredményeket tapasztaltatok?
Bár úgy gondolom még messzemenő dolgokat nem szabad
kijelenteni ennyi idő (fél év) után, de eddig pozitívak a tapasztalatok, mind a
súlygyarapodás, mind pedig az állategészségügy terén.
2. A Biharnagybajomi Dózsa Agrár Zrt. ágazatvezetőjét Madar
Lászlót kértem, hogy összegezze az elmúlt 2 év tapasztalatait a MilkBar
tejitatási technológia kapcsán.
Milyen érvek mentén vezettétek be a MilkBar technológiát?
Már korábban áttértünk a cumis tejitatásra, mert nálunk
javuló eredményeket hozott a vödrös tejitatáshoz képest. Viszont a korábbi
cumik minősége nagyon változó volt, és a takarításuk nehézkes, munkaerőigényes
volt. Ezzel szemben a MilkBar egy komplett, egyszerűbb technológiát kínált a
cumis tejitatásra, amelynél a cumi minősége egyenletesen jó, és a takarítása
sem igényel bonyolult munkafolyamatot. Napi szinten igazából csak szétszerelés
nélküli öblítés, és heti szinten tisztítószeres mosás szükséges szintén
szétszerelés nélkül. A cumik cseréje is egyszerű protokoll mentén történik,
mert minden borjú új cumit kap, majd a cumikat a választáskor eldobjuk.
Az első évben egyedi ketreces itatási módszer mellett
döntöttél, és a második évtől tértél át a csoportos itatási technológiára.
Milyen különbségeket tapasztaltál a két módszer között?
Régóta tervezzük a telepünkön a borjak korszerűbb
elhelyezését, de sajnos idáig ez a beruházás még elmaradt. Így jelenleg csak
egyedi fából készült saját gyártású Steinmann ketrecekkel rendelkezünk. Ezért
először ezekben az egyedi ketrecekben kezdtük el a MilkBar technológia
használatát. A pozitív eredmények után döntöttünk a szélesebb körű bevezetés
mellett, de így túl sok egyedi tejitató edényre lett volna szükségünk, ami túl
magas beruházási költséggel járt volna. A csoportos MilkBar tejitató edények
lényegesen alacsonyabb költségráfordítással beszerezhetőek. A kiscsoportokat
egyszerűen a jelenlegi Steinmann fa ólak szoros egymásmellé helyezésével alakítottuk
ki, és a fém rácsokból közös nagyobb karámokat készítettünk. A kiscsoportok
kialakítását 2020 februárjában kezdtük, és a nyár folyamán fejeztük be, mindkét
időszakban jól vizsgáztak. Jelenleg 13 csoportban 6 cumis csoportos MilkBar
edényen tartjuk a bikákat, és 16 csoportban 10 cumis csoportos MilkBar edényen
az üsző borjakat. A csoportban a borjak sokkal hamarabb elfogadják, és nagyobb
mennyiségben fogyasztják a szilárd takarmányt, mint korábban az egyedi
ketrecekben. Jelenleg már 5-10 napos korban csoportosítjuk őket az ellésszám
függvényében. A bikákat 60 napra választjuk, és azonnal értékesítjük, az
üszőket 70 napra választjuk, és igyekszünk féléves korig ugyanazon csoportban
elhelyezni őket.
Ha csak felsorolás szintjén kellene összefoglalni a
tapasztalataid, akkor miket említenél meg?
- A dolgozók hamar elfogadták, mert a csoportokkal sokkal kevesebb a munka, és a tejitatáshoz szükséges idő is lecsökkent.
- Nekem a csoportokat könnyebb ellenőriznem, mint korábban rengeteg egyedi Steinmann ketrecet.
- Jobb a borjak vitalitása, súlygyarapodása, kevesebb a gyógyszeres kezelést igénylő borjú. Összességében sokkal kevesebb a megbetegedés, hasonló higiéniai szint mellett.
- A kezdeti jó eredmények után állatorvosunk is gyorsan a MilkBar rendszer pártolójává vált.
Tóth Róbert
BosPlus Kft. ügyvezető
Szaktanácsadóink szívesen felkeresik telepén, vagy forduljon hozzám bizalommal 30/96-70-256-os telefonszámon.