A felhasználói élmény fokozása érdekében oldalunkon Cookie-kat (sütiket) használunk. További információ
Értem
Főoldal Hírek

Nyalósó napjainkban

Iskolás éveink kémia óráiból talán még emlékszünk, hogy a konyhasó nátrium-kloridból áll, egészen pontosan 39% nátrium és 61% klorid arányban. Azt azonban nem biztos, hogy mindenki tudja, ez az ásvány mennyire fontos a szervezet vízháztartásának egyensúlyban tartásához, úgy az embernél, mint az állatoknál egyaránt.
2019-12-21
Állatok esetében a természetes takarmányok, mint például a legelő füve nem tartalmaz elegendő mennyiségű ásványi anyagot, főleg nem annyit, amennyi a mai termelési színvonalnak megfelelő lenne, ezért a gazdák egyéb takarmányok és kiegészítők (nyalósó) által juttatják be az állat szervezetébe. Egy nyalósó azonban nem csak nátrium-kloridból állhat, hanem számos további ásványi anyaggal és vitaminnal is kiegészülhet, jelentősen javítva az állat napi anyagcseréjét és egyéb a létfenntartáshoz szükséges anyag kielégítését. Ilyen vitaminok és ásványok lehetnek például az A-, E- és D-vitamin, illetve szelén (Se), magnézium (Mg), kalcium (Ca) és foszfor (P), jód (I), melyek hiánya vagy alacsony értékű előfordulásuk a szervezetben számos olyan problémához vezethet, mint vázizom elfajulás, párzási kedv csökkenés, alacsony értékű magzati ellenállóképesség, magas számú borjú elhullás. Különösen a téli időszakban jelentkezhet hiányuk, mert a legelő nyújtotta tápérték ekkor már végképp nem szolgál elegendő mennyiséggel.
Nátrium-klorid hiány esetén az állat egészsége a tét, melynek elsődleges tünete az étvágytalanság. Későbbiekben súlyveszteség, gyengeség, súlyos esetben kiszáradás is előfordulhat. Egy erősebb tünet megjelenése előtt is észrevehető a sóhiány az állatnál, lovaknál például a karám megrágása, egyéb tárgyak, kövek nyalogatása is már erre utalhat, tehát érdemes már ekkor utána nézni az okoknak. Ezt tapasztalva vizsgáljuk meg az állat napi nátrium-klorid adagolási arányát, mely a takarmányok összetételéből könnyen kiszámolható, majd alacsony érték esetén pótoljuk minőségi nyalósóval. Szarvasmarhákra vetítve, ha csak a nátrium beviteli szükségletüket nézzük, akkor az nagyban függhet az évszaktól, az egyéb táplálék vízmennyiségétől, de általánosságban nézve 1 kg száraztakarmányra vetítve 2,5 g só a legoptimálisabb.
A nyalósó tehenek esetében is rendkívül szükséges akár húshasznú, akár tejelő tehenekről is legyen szó, mert a nyalósóban található Se, Ca, P és I, nem csak évszakhoz vagy állatfajtához kötötten szükséges, hanem a növekedési és tejelési időszakokban minden állatnak, így egy tejhasznú tehénnek nélkülözhetetlen.
A szelénhiány (Se) okozta problémákkal minden állattartó biztosan találkozott már, de nem minden esetben tudott róla. Például ha a szépen fejlődő növendék egyszer csak minden előzmény (láz,hasmenés) nélkül elpusztul, az gyakorta szelénhiányból adódik. Biztosan azonban csak boncolást követően állapítható meg a szívizomzatban lévő sötét és világos sávok megjelenéséből. Enyhébb esetben az újszülött “csak” lustának tűnik, nem bírja a terhelést, erős izomfájdalom jelentkezik, melyet gyakorta magyarázunk egyéb, hétköznapi okokkal.
Egy állati test hamutartalmának több mint 70%-át a kalcium (Ca) és a foszfor (P) alkotja. Ezt a két elemet csak is együttesen érdemes említeni, mivel biológiai hatásaik és funkcióik összefüggenek. Arányaik rendkívül fontosak, de az optimális Ca:P arány több tényezőtől is függ (pl. az állatfajtól, az életkortól, a termelés szintjétől), ezért nem jellemezhető csupán egyetlen értékkel. Hiányuk és nem megfelelő arányuk növekedési és csontképződési zavarokat, patológiás következményeit tekintve angolkórt (rachitis) vagy csontlágyulást (osteomalatia) okoz.
A jód (I) azonban minden “káros” tulajdonsága ellenére nélkülözhetetlen egy élő szervezet számára. Biológiai jelentőségét kiemeli, hogy a szervezet jódkészletének 75%-a tirozinhoz kötve található a pajzsmirigyben, mely az anyagcsere aktivitásának, az idegrendszer fejlődésének kiemelt fontosságú szabályozó faktora. A termelés szempontjából a visszafogott jódellátás a hizlaláshoz, míg megnövelt adagja a tejtermeléshez nyújt kedvező hátteret. Hozzájutását tekintve a jód eloszlása a Föld felszínén egyenetlen, első sorban a tengertől távoli - belső szárazföldi, főleg hegyes - vidékek jódszegények, ezért az itt élők számára a jódpótlás elengedhetetlen.
Egy kisebb súlyú (2 kg) nyalósót az istállóban tartott állatnak célszerű kitenni, a nagyobb súlyút (10 kg) a kötetlen tartásban nevelt állatoknak. Minden állatnál ügyeljünk a tiszta és bőséges vízellátásról, de a nyalósó fogyasztásnak különösen fontos tartozéka a bőséges ivóvíz, erre nagy figyelmet kell fordítania a gazdának. Elhelyezését tekintve a tömbben kapható nyalósók közepe lyukasztott, tehát kötéllel átfűzve felfüggeszthetők vagy nyalósó tartókban stabilan kihelyezhetők.
A nyalósó fajtáját tekintve a bányákban robbantott kősó talán ismertebb és az árra érzékenyeknek is elfogadhatóbb, de fontos hangsúlyozni, hogy az számos egyéb anyagot is tartalmaz (kalcium-klorid CaCl2, mészkő CaCO3), mely kifejezetten árt az állatnak, nem pedig a hasznára szolgál.
Káros anyagokat kizárva és fajtaigényt figyelembe véve a gyártók minden állatfajtának külön a fajta szükségleteire szabva készítenek nyalósókat, hogy ne csak az ásványi anyag és vitamin hiányukat elégítse ki, hanem a termék íze is kellemes legyen az adott fogyasztónak. Ennek köszönhetően nem a gazdának kell tudományos alapokra helyezni az etetést, hanem csak kiválasztani a haszonállatának készített speciális terméket és az állat előszeretettel fogja azt fogyasztani, ha szükségét érzi.
Érzékenyebb állatoknak és egyes juhfajoknak a nyalósók rézmentes változatát használjuk, mert ezeknek az állatoknak a szervezete nem tud a felesleges réztől megszabadulni és a májban felgyülemlett réz idővel mérgezéshez vezethet.
Ismertető képpen egy jó minőségű nyalósó az alábbi összetételnek kell megfeleljen: Nátrium: 37 %, Kalcium: 1,2 %, Magnézium: 0,1 %, Foszfor: 0,1%, Cink: 8.250 mg/kg, Mangán: 6.600 mg/kg, Réz: 1.100 mg/kg, Vas: 560 mg/kg, Jód: 100 mg/kg, Szelén: 25 mg/kg
Vegyük figyelembe, hogy hazánkban a gyep és legelő területek körülbelül 800.000 hektárt tesznek ki, mely adat a néhány évtizedes adatokéhoz képest jóval kevesebb, azaz csökken az állatok természetes takarmány ellátó helye. Mindezek mellett a minősége sem versenghet a nyugat-európai, atlanti-óceáni klímával érintett csapadékosabb területekkel, bármennyire is kedvezőek domborzati adottságaink. Lássuk be hát, hogy a nyalósó napjainkban már nem egy luxus az állatnak, hanem a mindennapi takarmányozás szerves részét képezi.

További hírek és cikkek

EcoFlam, Cuenod és Elco égőfejek és alkatrészek
Társaságunk több éve képviseli az Ecoflam égőfej gyártót Magyarországon, aki Ecoflam saját márkája mellett a Cuenod és Elco égőfejeket is képviseli.
Modern istálló ventilátorok cégünk kínálatában
A hatékony tejtermelés csak megfelelő istálló klíma mellett lehetséges. Küszöböljük ki a hőstressz okozta gazdasági károkat!
Meghívó a XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásárra
Várjuk minden kedves Ügyfelünket 2022. május 5-6-7-én a Hódmezővásárhelyi kiállításon a szokásos F/813 standunkon!
Hamarosan nyílik az állattartó telepek korszerűsítése ÁTK pályázat (Felhívás VP2-4.1.1.-20)
Állattartó telepekhez szükséges eszközök és élelmiszeripari gépek, technológiák beszerzésére lehet pályázni 2022. március 17. és 31. között forráskimerülésig.
Boldog Nőnapot kívánunk!
A nemzetközi nőnap a női egyenjogúság és a nők emberi jogainak napja, amelyet 1917 óta minden év március 8-án ünneplünk.
Meghívó Mentés Másképp című új mozifilmre
Kedves Vásárlónk! Szeretnénk figyelmedbe ajánlani a Mentés Másképp című új vígjáték-dráma filmet, melynek létrejöttét Cégünk is elősegítette.
Cégünk új telephelyre költözött
Cégünk 2021. június végén egy nagyobb, korszerűbb raktáráruházba költözött Szolnokon a Thököly út 113. alatt (32-es főút mellett) található telephelyen.
Mitől boldog és egészséges a borjú
Tudományos kutatást végeztek egy svéd egyetemen arról, hogy a tejitatás során milyen hormonok és milyen mértékben mutathatók ki különböző itatási módszerek mellett.
Megnyílt a tanyafejlesztési pályázat
Idén 858 millió forint keretösszeggel hirdette meg a Tanyafejlesztési Programot az Agrárminisztérium.
Eladó raktár Szolnokon raklap tároló állvánnyal
ELADÓ Szolnok belvárosában, frekventált helyén, egy felújított 328 m2 egy szintes tégla építésű raktár épület.
Bécsi szelet 1 perc alatt, avagy a vödrös tejitatás
Szakmai cikk a borjak természetellenes gyors vödrös tejitatási módszeréről, amely jelenleg hazánkban a legelterjedtebb eljárás. Megvizsgáljuk, hogy milyen problémákat okoz ez a borjú eg...
Újra lehet pályázni állattartó telepek korszerűsítésére!
Az Agrárminisztérium 2020. március végéig újranyitja a Vidékfejlesztési Program Állattartó telepek korszerűsítését támogató pályázatait, az intézkedéstől a különböző járvány...
A borjúnevelés alappillérei
A tejelő tehenészetekben a minőségi borjúnevelés kulcsfontosságú tényező az állomány jövőbeli magas tejhozama szempontjából. Amennyiben a borjú nem megfelelően növekszik, az a kés...
Újabb területeket fertőzött meg az ASP (sertéspestis)
Bővült a Nemzeti Klasszikus Sertéspestis és Afrikai Sertéspestis Szakértői Csoport által megállapított fertőzött terület hazánkban.
Meghívó a debreceni XXVIII. Farmer-Expo szakkiállításra (2019. augusztus 15-18.)
Várunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található K/47. számú standunkon.
NÉBIH ismertetője az Afrikai sertéspestis (ASP) járványról
Az alábbiakban a NÉBIH ismertetője olvasható az Afrikai sertéspestis betegségről. Az afrikai sertéspestis (ASP) nagy ragályozó képességű, vírus okozta fertőző betegség, amely iránt E...
Csoportos borjúnevelés
Egy szarvasmarha kb. 9,5 hónapos vemhessége után egyetlen borjat ellik, így a tehenészetek számára különösen fontos, hogy ne csak a megszülető utódok száma legyen magas, hanem az ebből ...
7 TÉVHIT a borjú hasmenésről!
Avagy ne a borjú hasmenés tünetét kezeljük utólag, hanem a hasmenés kiváltó okát előzzük meg!
Tőgybiológiai kórokozók csoportjai és előfordulásuk
Az évszázadok során jelentősen megváltozott a tőgygyulladás kórokozóspektruma. Ennek oka egyrészt a fejéstechnológia fejlődése, másrészt az adaptálódásra képes baktériumok elterje...
Fejőházi tőgyhigiéniai tanácsok: tőgy előkészítés - tőgy lezárás
Mint azt a legtöbben már tudják és tapasztalták, a tőgy gyulladásos folyamatai okozzák a legnagyobb anyagi veszteséget hazánk tejtermelő tehenészeteiben. Ezek mintegy háromnegyede szubkli...
Meghívó a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásárra
Várjuk minden kedves Ügyfelünket 2019. május 9-10-11-én a Hódmezővásárhelyi kiállításon a szokásos F-813 standunkon!
Elletői tőgyhigiéniai tanácsok
A magasabb és egyenletesebb tejleadás érdekében elvégzendő tőgyhigiéniai tanácsok kisebb és nagyobb gazdaságoknak egyaránt.
A tejszivárgás előfordulása és fontossága szárazonálló tehenek esetében
A tejszivárgás megjelenése, illetve előfordulásának gyakorisága a szarvasmarha állománynál függ a gazdálkodás módszerétől, a tőgy egészségétől és a gondozás minőségétől. Ez ...
Szubklinikai tőgygyulladás hatása a tejmennyiségre
A tőgygyulladás talán a leggyakoribb és legköltségesebb megbetegedések egyike a tehenészetekben, melynek a tej mennyiségére gyakorolt negatív hatását és okait vizsgáltuk.
Milk Bar - Könnyű a gazdának, egészséges a borjúnak!
Néhány hónapja adtuk hírül a Milk Bar termékek megjelenését, mellyel nem csak cégünk korszerű működését kívántuk bizonyítani, hanem a gazdák megélhetése érdekében a jobb minős...
Új J. Delgado Flaco katalógus
A spanyol J. Delgado Flaco fejőgépgyártó cégnek megjelent legújabb katalógusa. A PDF katalógusok az alábbi linkre kattintva online, illetve saját gépére letöltve is megtekinthetők.
A Bos-Plus Kft. lett a magyarországi Milk Bar forgalmazó
A hazánkban még újszerű technológiának számító, mégis 20 éves múltra visszatekintő Milk Bar a Bos-Plus Kft forgalmazásába került. A cég büszkén vállalta ezt a feladatot, hiszen ne...
Drencselés szakszerűen
Szondán keresztüli táplálás, azaz drencselés. Talán kevesen vannak, akiknek még új ez a fogalom, de mindenképp érdemes szót ejteni róla, hiszen hasznos és innovatív eljárás.
Afrikai sertéspestis Magyarországon
Április végén bombaként robbant a hír, hogy Magyarországon is megjelent az afrikai sertéspestis (ASP). Igaz, hogy egyelőre csak a vaddisznó állományt érinti, de az elhullottan talált áll...
Változások előtt a világ tejtermelése
A betegséget kifizetődőbb megelőzni, mint gyógyítani, a humán- és az állategészségügyben egyaránt. Ennek megvalósításához azonban a feje tetejére kellene állítani a világot. Ezen ...
Debreceni XXVII. Farmer-Expo szakkiállításra (2018. augusztus 17-20.)
Várunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található K/47. számú standunkon.
Szőrápolás
Mindennapos szőrápolás szakszerűen a kis kedvencektől a haszonállatokig, hogy az ápolt és egészséges bundájuk fajtájukhoz méltó legyen.
Hogyan válasszunk villanypásztor készüléket?
Hasznos tanácsok és információk villanypásztor rendszer kiépítéséhez kezdőknek és haladóknak egyaránt.
A jövő kotlósa az infratyúk!
Egy innovatív készülék, mely számos előnyével megnyerte a gazdákat. Napos csirke nevelés mesterfokon.
A tehén ellése elletőkészülék használatával
Avagy, hogyan segítsük a tehén ellését ellető készülékkel és mire figyeljünk az eszköz használatánál, hogy a tehén és a borjú is egészséges maradjon az ellés után is.
Meghívó a XXV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásárra
Várjuk minden kedves Ügyfelünket 2018. május 10-12-én a Hódmezővásárhelyi kiállításon az F-813 standon és a fejőházban!
Tavaszi munkák
A fagyos hónapok után minden gazda várja a tavasz beköszöntét. A folyamatosan melegedő – de azért még szeszélyes – időjárás nem mindig kedvez mind a szántóföldi, mind pedig a haszo...
Afrikai sertéspestis ellen hatékony fertőtlenítőszerek
A TH5 és a HALAMID istálló fertőtlenítőszereink a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által afrikai sertéspestis ellene ajánlott fertőtlenítőszer.
Debreceni XXVI. Farmer-Expo szakkiállítás (2017. augusztus 17-20.)
Idén is várunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található standunkon.
Magyarországon az Afrikai sertéspestis?
Ismét megjelent a magyar határ közelében az afrikai sertéspestis (ASP); a vírust alig 20 kilométerre a magyar határtól, Beregújfalunál mutatták ki.
3. Tisza Kupa nemzetközi munkakutya verseny
Szolnok immár harmadik alkalommal ad helyet több kutyás világszövetség világbajnoki válogató versenyének, a 3. Tisza Kupának. Cégünk elkötelezett támogatója állattartás különböző...
A madárinfluenza elleni védekezés és megelőzés
Az egész világon jogosan tartanak a madárinfluenzától, így a hazai baromfitenyésztőkben is felmerülhet a kérdés: "Mit tehetek, hogy megelőzzem az állomány lebetegedését?" Az alábbiakb...
A madárinfluenza
A madárinfluenza házi- és vadon élő madarak betegsége. A kórokozó influenza vírus változékonysága miatt kialakulhat a vírusnak olyan változata, mely embereket is képes megbetegíteni.
Pasztörizált tej hatása a borjak etetésénél
A pasztörizálás segít a nyers tejben található mikroorganizmusok (lisztéria, szalmonella, stb.) elpusztításában, ezzel az eljárással nem csak biztonságosabbá válik a fogyasztása, de ho...
Engedélykötelesek-e a vágóhídi böllér pisztolyok, taglópisztolyok, kábítópisztolyok?
A jogszabályok útvesztőjében nem biztos, hogy olyan könnyen kihámozhatók a vágóhidakon használatos ütőszeges taglópisztolyokra vonatkozó fegyverviselési, állatvédelmi és munkavédelm...
Állattartó telepi higiénia
A rendszeres fertőtlenítés és ezzel párhuzamosan az általános telepi higiénia fenntartása az egyik leggazdaságosabb termelésnövelő lépés egy állattartó telep működésében, amellyel...
Debreceni XXIV. Farmer-Expo szakkiállítás (2015. augusztus 19-22.)
Idén is várjunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található K/49. számú standunkon.
Tej szomatikus sejt tartalma
A szomatikus sejtek az állat szervezetének sejtjei, melyek normális körülmények között is megtalálhatók a tejben. Valójában nem nyerhető tej szomatikus sejtek nélkül.
XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár
Várjuk minden kedves Ügyfelünket 2015. április 24-26-án megrendezésre kerülő XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállításon a H-1009 standon.
Állatorvosi ultrahang
Az állatorvosi diagnosztikában óriási előrelépés volt az ultrahangos vizsgálatok bevezetése. Az állatok esetében a betegségek felismerését, a kórképek diagnosztizálását korábban ki...
Haflingi lófajta
Aki csak egyszer látta ezt a világossárga, kendersörényű, megnyerő küllemű kislovat, soha el nem felejti és össze sem téveszti más fajtákkal.
Szarvasmarha kéknyelv betegség
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Állategészségügyi nemzeti referencia laboratóriuma kimutatta a kérődző állatokat megbetegítő kéknyelv-betegség előfordulását Cso...
Kézszárító vagy kéztörlő papír
Biztosan Ön is elgondolkozott már azon, hogy egyszer használatos papír kéztörlő vagy elektromos áramot használó kézszárító használata gazdaságosabb cége számára, sőt talán már az...
Debreceni XXIII. Farmer-Expo szakkiállítás (2014. augusztus 17-20.)
Várjunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található K/49. számú standunkon.
Szopókás sertés itató ideális rögzítési szöge
Tanulmány a szopókás sertés önitatók különbözõ szögben történõ rögzítés vízfogyasztásra, vízfelvételre és vízpazarlásra gyakorolt hatását vizsgálja.
Állattartó telepek korszerűsítése - ÁTK 5. (116/2013. (XII. 12.) VM rendelet)
Állattartó telepekhez szükséges eszközök és élelmiszeripari gépek, technológiák beszerzésére lehet pályázni 2013. december 16. reggel 8 órától forráskimerülésig, de legkésőbb 20...
Villanypásztor kerítés tervezése
A villanypásztor kerítés kiépítési költsége tapasztalatok alapján körülbelül egyharmada az állandó huzalkerítésnek, sőt a villanypásztor kerítés telepítése számos további előn...
Prototheca zopfii
A gazdasági veszteségeket eredményező Prototheca zopfii okozta tőgygyulladás a rossz higiéniai státuszú, nem megfelelő fejési folyamatot alkalmazó szarvasmarha telepeken a legvalószínűb...
Allegrini a környezetbarát vegyipari termékek gyártója
Az Allegrini név több mint 65 éve a megbízható minőség és a környezetbarát vegyszerek szimbóluma.
67. Állattenyésztők Kiállítása Cremonában
Idén októberben is nagy érdeklődés kísérte Cremonában a 67. alkalommal megrendezett állattenyésztési kiállítást.
Soxhlet-Henkel-féle tej savfok meghatározásról
A vizsgálat célja a tej savanyodás mértékének megállapítása a savfok értékszám alapján. Soxhlet-Henkel savfokon azt a ml-ekben mért negyed-normál lúgmennyiséget értjük, amely 100 ml...