A felhasználói élmény fokozása érdekében oldalunkon Cookie-kat (sütiket) használunk. További információ
Értem
Főoldal Hírek

Változások előtt a világ tejtermelése

A betegséget kifizetődőbb megelőzni, mint gyógyítani, a humán- és az állategészségügyben egyaránt. Ennek megvalósításához azonban a feje tetejére kellene állítani a világot. Ezen dolgozik egy új-zélandi feltaláló, Richard Paul Wallace és magyarországi csapata.
2018-09-11
A humán orvosokat nem az ellátott betegek száma szerint kellene javadalmazni, hanem arra kellene ösztönözni őket, hogy minél kevesebb beteg legyen a körzetükben, és kampányt kellene folytatni a dohányzás, az italozás stb. ellen, a nyugdíjjárulékot csökkenteni, ha valaki rendszeresen sportol, elmegy szűrővizsgálatokra stb. Társadalmilag biztosan jobban járnánk, ha több figyelmet és anyagiakat fordítanánk a megelőzésre.

Az állatorvoslásban sincs ez másként. Vegyük például a tőgygyulladást!
Szoptatós anyák szerint nem okoz fájdalmat a csecsemők szopása. Ez alapján valószínűleg a tehén sem érez fájdalmat, amikor a borját szoptatja.

Fájdalmat a gépi fejés okoz, az erős vákuum és a tőgybimbók kisebesítése miatt. Ezért kell a teheneket zsúfolókapuval a fejőházba szorítani, ez okozza a kehelylerugást, a tejvisszatartást, és azt, hogy a fejőházban csalogató abrakot kell alkalmazni. A jelenleg elterjedt technológiával végrehajtott fejés tőgygyulladáshoz vezet. Ez annyira szokványos következmény, hogy – miután a tejtermelő tehenészetekben tehetetlenek ellene – egyszerűen betervezik a károkat: a magas szomatikus sejtszámot, a tejminőség romlását, a gyógyszerköltségek növekedését, a tej megsemmisítése miatt elmaradó hasznot.
Ezen az áldatlan állapoton igyekszik változtatni egy újzélandi, feltaláló Richard Paul Wallace és magyarországi csapata. Azt állítják: ők tudják, hogyan lehet megelőzni a tőgygyulladást.

Tavalyelőtt speciális betéteket helyeztek a fejőkelyhekbe, tavaly pedig, a világon először, a Szegedi Tudományegyetem tangazdaságának tehenészetében kezdték el alkalmazni a tőgykímélő technológiát (Magyar Mezőgazdaság 2017., 15, 20. szám). A technológia elemei: SurePulse fejőkelyhek, vákuumsűrített levegővel üzemeltetett Calf 35 pulzátorok, tejfolyásmérők, vezérlőtechnika és a jelenleg elterjedt vákuumkapacitás felének megfelelő teljesítményű ipari légkompresszor.
Együtt kutatnak: Tóth Róbert, Richard Paul Wallace, Jónás Edit, Tóth Ferenc, Tóth Zsanett Janka
Egy olyan fejéstechnika kialakítását tűzték ki célul, amellyel megelőzhető a tőgybimbó végének hiperkeratózisa, az ebből következő tőgygyulladás, és amellyel végső soron az állat számára nem kínszenvedés, hanem élmény lesz a fejés.

Az egy éve Hódmezővásárhelyen üzembe állított Calf 35 fejéstechnikai rendszer tesztelésére két kutatócsoportot hoztak létre az egyetemi karon. Az egyik azt vizsgálja, hogyan befolyásolja az új módszer a tehenek egészségét, a másik a változtatás ökonómiai hatásait elemzi. Az egészségügyi csoport vezetője, Mikó Józsefné dr. Jónás Edit, az SZTE Mezőgazdasági Karának docense arról tájékoztatta lapunkat, hogy az egyetem tangazdaságának tehenészetében Riska telepirányítási rendszer működik. Az abból származó adatok feldolgozásával három fontos egészségügyi mutatóról kapnak képet: a hiperkeratózisról, a tőgygyulladásról és a szomatikus sejtszám változásáról. Véleménye szerint az első év tapasztalatai rendkívül kedvezőek.

Tavaly 14 elsőborjas tehén kezdett termelni a telepen, és egyikük tőgye sem gyulladt be.

Ezeket a teheneket az újonnan beszerelt Calf 35-ös berendezéssel kezdték fejni, és tejük szomatikus sejtszáma egyetlen próbafejés alkalmával sem haladta meg a milliliterenkénti 50 ezret. Ugyanebben az időszakban előfordult, hogy a telep átlaga elérte a 250 ezres értéket: ekkor az idősebb tehenek teje rontotta le az átlagot. Magyarországon nem értékesíthető fogyasztói tejként az az elegytej, amelynek a szomatikus sejtszáma meghaladja a 400 ezret.
A csökkentésre azért érdemes nagy figyelmet fordítani, mert az Európai Unió a megengedett szomatikus sejtszám drasztikus csökkentését tervezi.

A tangazdaság tejét helyben, a gazdaság sajtüzemében dolgozzák fel. Eddig is extra minőségű tejet fejtek, de a sajtüzem vezetője arról tájékoztatta Tóth Ferencet, az SZTE Tangazdaság Kft. ügyvezetőjét, hogy a tejük minősége sokkal kiegyensúlyozottabbá vált a Calf35 használatának kezdete óta. A fejőházban sokkal kevesebb tőgyfürösztőt vásárolnak, és kevesebb tejet kell megsemmisíteniük.

A kutatócsoport havi rendszerességgel vizsgálja a hiperkeratózis kialakulását. Megállapítják, mennyire van „kirózsásodva” a bimbók vége, ami az egyik legjellemzőbb jele a betegségnek, aminek a súlyosságát 1-től 5-ig terjedő skálán jelölik a szakemberek. A tökéletesen záródó bimbócsatorna 1-es értéket kap, az erősen szarusodott, kifordult bimbóvég 5-öst.

A hiperkeratózisról azt mondja a szakirodalom, hogy a tőgybimbó érzékenyen reagál a fejésre, és a betegség kialakulása után regenerálódhat a bimbó. A hódmezővásárhelyi szakemberek szerint ez 1–2-szer előfordulhat, de ezután a bimbó nem képes meggyógyulni, a heg megmarad. „Saját vizsgálatainkban is érzékeltük, hogy a kímélő fejést megvalósító új technológia használatával elkezdett csökkenni a hiperkeratózis mértéke: az addiginál alacsonyabb pontszámokat kaptunk, 4-ről 3-ra vagy 2-re változott a betegség súlyossága” – mondta el Jónás Edit. Ezzel együtt további vizsgálatokat tartanak szükségesnek annak eldöntéséhez, hogy a folyamat kizárólag az új fejőgép érdeme-e.
Felül a hiperkeratózisos, alul az egészséges bimbó metszete
A bimbóvég megbetegedésével Tóth Zsanett Janka egyetemi hallgató a tudományos diákköri dolgozatában is foglalkozott. Ebben irodalmi adatokra hivatkozva megállapította:
a fejési stressz alatt a bimbóban kialakuló ödéma lassan, de biztosan tönkreteszi a tejcsatorna záróizmait. A bimbócsatorna szövetei elhalnak, és ezután már nem lehet szó gyógyulásról.

Mint Tóth Zsanett elmondta, selejtezett tehenek tőgybimbóit küldték el az egyetem laboratóriumába vizsgálatra, és a visszakapott metszetekből jól látható, mekkora különbség van az egészséges és a beteg bimbók között. Ha jól zár az izom, nem látható a tejcsatorna, ha látható, nem zár jól az izom. Paul Wallace szerint fontos tudni, hogy milyen extrém követelményeknek tud megfelelni a Calf 35 technológiával fejt tehén. Hódmezővásárhelyen a csapadékos téli időszakban szennyezett volt a külső kifutó, de most, a nyári hónapokban tiszták a tőgybimbók. A következő lépésben megkísérlik a tőgyhigiéniai vegyszerek elhagyását. Ha ezek nélkül is ugyanolyan alacsony marad a szomatikus sejtszám, mint a használatukkal, akkor biztosak lehetnek benne, hogy ez a bimbó természetes védekező mechanizmusának köszönhető – márpedig az csak egészséges bimbóknál működik. – Ma a gazdaságokban minden egyes üszőt meg kell tartani annak érdekében, hogy a tehénlészámot fenn tudjuk tartani – mondta lapunknak Jónás Edit.
Ha jelentősen csökken a tőgygyulladás miatti selejtezés, nőhet a tehenek hasznos élettartama. Ez jobb genetikai szelekcióra ad lehetőséget, nem kell annyi üszőt felnevelni, és nő a tejhozam is.

Húsz-harminc évvel ezelőtt spermakínálati dömpingtől zsongott a tejtermelő tehenészetek vezetőinek feje. Azt mondták nekik, hogy a genetikai előrehaladást az szolgálja, ha mindig a legújabb generáció bikáinak spermáját használják, és ha az ő ivadékait állítják termelésbe. A docensnő szerint akkor kizárólag a tej állt a szelekció középpontjában. Emiatt terjedtek el a tehenészetekben a lábproblémák, a szervezeti szilárdsági gondok, a tőgyproblémák, és nőtt meg jelentősen a két ellés között eltelő idő. Mindez sok költséggel járt, ezért fontossá vált a minél hosszabb hasznos élettartam.

A hódmezővásárhelyi fejőházban nem állt le a fejlesztés: a technológiát telepítő Bos- Plus Kft. állandóan új szoftverekkel érkezik, legutóbb a fejést meggyorsító változásokat vezettek be. Tóth Róbert, a cég ügyvezetője elmondta: egyre bővülnek a lehetőségek, hogy a fejőgépet a tehén igényeihez hangolják. „Eddig csak a vákuum erősségével tudtunk játszani és a pulzációs időkkel, most már a vákuummal és a vákuumszüneti masszázs erejével is. Az új beállítási paraméterekből szeretnénk kihozni a maximumot.
A tangazdaság kísérleti istállójában: az itteni tehenek már nem félnek a fejéstől
Azt tudjuk, hogy a borjúnak mik voltak a maximális masszázsértékei és fejési vákuuma, de azt senki nem tudja, hogy milyen fejési paraméterek között érzi magát legjobban a tehén.

Kísérletezni kezdtünk, hogy milyen beállításokkal a legnagyobb a fejési sebesség. A vákuum erejét csökkentettük, a berendezés 35 kilopascal helyett 31 kilopascallal üzemel, az ütemszámot pedig 60-ról felemeltük 90-re. Ezzel 20–25 százalékos fejésisebesség- növekedést sikerült elérnünk, bármiféle negatív jelenség nélkül. Nincs kehelylecsúszás, nincs lerúgás. A fejési idő egésze (a behajtás és a kihajtás ideje nem változik) összesen 10–15 százalékkal csökkent.

Richard Paul Wallace egy érdekes adatsort említett: Magyarországon 2,2 -2,4 laktációt zár egy-egy tehén. Tízezer liter laktációs termeléssel számolva az életteljesítményük 25 ezer liter a hagyományos vákuumos fejési módszerrel. Új-Zélandon, más tartási körülmények között az átlagos laktációs termelés 4500 liter – viszont 6 laktációt zárnak a tehenek, szintén hagyományos fejéssel. Akkor, amikor még kézzel fejték a teheneket – ez kevésbé vette igénybe őket – 15 laktációt is termeltek, de akkor csak 3000 liter volt a laktációnkénti termelés.
A jelenlegi genetikával, a Calf 35 technikát alkalmazva meghosszabbodik az állatok hasznos élettartama, a tehenek átlagos életteljesítménye elérheti az 50 ezer litert. Ha ezt sikerül elérni, ez a teljes tejtermelési gyakorlatot átalakítja.

Ennek a következményei szinte beláthatatlanok: kevesebb tehénre lesz szükség és könnyebbé válik a munkaerő megtartása is. A nyugodt tehenekkel ugyanis sokkal könnyebb bánni, mint olyanokkal, amelyeknek fáj a fejés. Emiatt a drága robottechnikára sem lesz szükség olyan mértékben, mint ahogy most terjedőben van. Tőgyfertőtlenítő- költséget és munkabért takaríthatnak meg a tejtermelők, felgyorsul a fejés, javul az állatok és az emberek kapcsolata, és összességében javul a tejtermelés hatékonysága.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

További hírek és cikkek

Meghívó a XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásárra
Várjuk minden kedves Ügyfelünket 2022. május 5-6-7-én a Hódmezővásárhelyi kiállításon a szokásos F/813 standunkon!
Hamarosan nyílik az állattartó telepek korszerűsítése ÁTK pályázat (Felhívás VP2-4.1.1.-20)
Állattartó telepekhez szükséges eszközök és élelmiszeripari gépek, technológiák beszerzésére lehet pályázni 2022. március 17. és 31. között forráskimerülésig.
Boldog Nőnapot kívánunk!
A nemzetközi nőnap a női egyenjogúság és a nők emberi jogainak napja, amelyet 1917 óta minden év március 8-án ünneplünk.
Ünnepi nyitvatartás
Az ünnepi időszakban az alábbi nyitvatartási időben várjuk Ügyfeleinket szeretettel.
Meghívó Mentés Másképp című új mozifilmre
Kedves Vásárlónk! Szeretnénk figyelmedbe ajánlani a Mentés Másképp című új vígjáték-dráma filmet, melynek létrejöttét Cégünk is elősegítette.
Cégünk új telephelyre költözött
Cégünk 2021. június végén egy nagyobb, korszerűbb raktáráruházba költözött Szolnokon a Thököly út 113. alatt (32-es főút mellett) található telephelyen.
Mitől boldog és egészséges a borjú
Tudományos kutatást végeztek egy svéd egyetemen arról, hogy a tejitatás során milyen hormonok és milyen mértékben mutathatók ki különböző itatási módszerek mellett.
Megnyílt a tanyafejlesztési pályázat
Idén 858 millió forint keretösszeggel hirdette meg a Tanyafejlesztési Programot az Agrárminisztérium.
Eladó raktár Szolnokon raklap tároló állvánnyal
ELADÓ Szolnok belvárosában, frekventált helyén, egy felújított 328 m2 egy szintes tégla építésű raktár épület.
Bécsi szelet 1 perc alatt, avagy a vödrös tejitatás
Szakmai cikk a borjak természetellenes gyors vödrös tejitatási módszeréről, amely jelenleg hazánkban a legelterjedtebb eljárás. Megvizsgáljuk, hogy milyen problémákat okoz ez a borjú eg...
Újra lehet pályázni állattartó telepek korszerűsítésére!
Az Agrárminisztérium 2020. március végéig újranyitja a Vidékfejlesztési Program Állattartó telepek korszerűsítését támogató pályázatait, az intézkedéstől a különböző járvány...
Nyalósó napjainkban
Iskolás éveink kémia óráiból talán még emlékszünk, hogy a konyhasó nátrium-kloridból áll, egészen pontosan 39% nátrium és 61% klorid arányban. Azt azonban nem biztos, hogy mindenki t...
A borjúnevelés alappillérei
A tejelő tehenészetekben a minőségi borjúnevelés kulcsfontosságú tényező az állomány jövőbeli magas tejhozama szempontjából. Amennyiben a borjú nem megfelelően növekszik, az a kés...
Újabb területeket fertőzött meg az ASP (sertéspestis)
Bővült a Nemzeti Klasszikus Sertéspestis és Afrikai Sertéspestis Szakértői Csoport által megállapított fertőzött terület hazánkban.
Meghívó a debreceni XXVIII. Farmer-Expo szakkiállításra (2019. augusztus 15-18.)
Várunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található K/47. számú standunkon.
NÉBIH ismertetője az Afrikai sertéspestis (ASP) járványról
Az alábbiakban a NÉBIH ismertetője olvasható az Afrikai sertéspestis betegségről. Az afrikai sertéspestis (ASP) nagy ragályozó képességű, vírus okozta fertőző betegség, amely iránt E...
Csoportos borjúnevelés
Egy szarvasmarha kb. 9,5 hónapos vemhessége után egyetlen borjat ellik, így a tehenészetek számára különösen fontos, hogy ne csak a megszülető utódok száma legyen magas, hanem az ebből ...
7 TÉVHIT a borjú hasmenésről!
Avagy ne a borjú hasmenés tünetét kezeljük utólag, hanem a hasmenés kiváltó okát előzzük meg!
Tőgybiológiai kórokozók csoportjai és előfordulásuk
Az évszázadok során jelentősen megváltozott a tőgygyulladás kórokozóspektruma. Ennek oka egyrészt a fejéstechnológia fejlődése, másrészt az adaptálódásra képes baktériumok elterje...
Fejőházi tőgyhigiéniai tanácsok: tőgy előkészítés - tőgy lezárás
Mint azt a legtöbben már tudják és tapasztalták, a tőgy gyulladásos folyamatai okozzák a legnagyobb anyagi veszteséget hazánk tejtermelő tehenészeteiben. Ezek mintegy háromnegyede szubkli...
Meghívó a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásárra
Várjuk minden kedves Ügyfelünket 2019. május 9-10-11-én a Hódmezővásárhelyi kiállításon a szokásos F-813 standunkon!
Elletői tőgyhigiéniai tanácsok
A magasabb és egyenletesebb tejleadás érdekében elvégzendő tőgyhigiéniai tanácsok kisebb és nagyobb gazdaságoknak egyaránt.
A tejszivárgás előfordulása és fontossága szárazonálló tehenek esetében
A tejszivárgás megjelenése, illetve előfordulásának gyakorisága a szarvasmarha állománynál függ a gazdálkodás módszerétől, a tőgy egészségétől és a gondozás minőségétől. Ez ...
Szubklinikai tőgygyulladás hatása a tejmennyiségre
A tőgygyulladás talán a leggyakoribb és legköltségesebb megbetegedések egyike a tehenészetekben, melynek a tej mennyiségére gyakorolt negatív hatását és okait vizsgáltuk.
Milk Bar - Könnyű a gazdának, egészséges a borjúnak!
Néhány hónapja adtuk hírül a Milk Bar termékek megjelenését, mellyel nem csak cégünk korszerű működését kívántuk bizonyítani, hanem a gazdák megélhetése érdekében a jobb minős...
Új J. Delgado Flaco katalógus
A spanyol J. Delgado Flaco fejőgépgyártó cégnek megjelent legújabb katalógusa. A PDF katalógusok az alábbi linkre kattintva online, illetve saját gépére letöltve is megtekinthetők.
A Bos-Plus Kft. lett a magyarországi Milk Bar forgalmazó
A hazánkban még újszerű technológiának számító, mégis 20 éves múltra visszatekintő Milk Bar a Bos-Plus Kft forgalmazásába került. A cég büszkén vállalta ezt a feladatot, hiszen ne...
Drencselés szakszerűen
Szondán keresztüli táplálás, azaz drencselés. Talán kevesen vannak, akiknek még új ez a fogalom, de mindenképp érdemes szót ejteni róla, hiszen hasznos és innovatív eljárás.
Afrikai sertéspestis Magyarországon
Április végén bombaként robbant a hír, hogy Magyarországon is megjelent az afrikai sertéspestis (ASP). Igaz, hogy egyelőre csak a vaddisznó állományt érinti, de az elhullottan talált áll...
Debreceni XXVII. Farmer-Expo szakkiállításra (2018. augusztus 17-20.)
Várunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található K/47. számú standunkon.
Szőrápolás
Mindennapos szőrápolás szakszerűen a kis kedvencektől a haszonállatokig, hogy az ápolt és egészséges bundájuk fajtájukhoz méltó legyen.
Hogyan válasszunk villanypásztor készüléket?
Hasznos tanácsok és információk villanypásztor rendszer kiépítéséhez kezdőknek és haladóknak egyaránt.
A jövő kotlósa az infratyúk!
Egy innovatív készülék, mely számos előnyével megnyerte a gazdákat. Napos csirke nevelés mesterfokon.
A tehén ellése elletőkészülék használatával
Avagy, hogyan segítsük a tehén ellését ellető készülékkel és mire figyeljünk az eszköz használatánál, hogy a tehén és a borjú is egészséges maradjon az ellés után is.
Meghívó a XXV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásárra
Várjuk minden kedves Ügyfelünket 2018. május 10-12-én a Hódmezővásárhelyi kiállításon az F-813 standon és a fejőházban!
Tavaszi munkák
A fagyos hónapok után minden gazda várja a tavasz beköszöntét. A folyamatosan melegedő – de azért még szeszélyes – időjárás nem mindig kedvez mind a szántóföldi, mind pedig a haszo...
Afrikai sertéspestis ellen hatékony fertőtlenítőszerek
A TH5 és a HALAMID istálló fertőtlenítőszereink a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által afrikai sertéspestis ellene ajánlott fertőtlenítőszer.
Debreceni XXVI. Farmer-Expo szakkiállítás (2017. augusztus 17-20.)
Idén is várunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található standunkon.
Magyarországon az Afrikai sertéspestis?
Ismét megjelent a magyar határ közelében az afrikai sertéspestis (ASP); a vírust alig 20 kilométerre a magyar határtól, Beregújfalunál mutatták ki.
3. Tisza Kupa nemzetközi munkakutya verseny
Szolnok immár harmadik alkalommal ad helyet több kutyás világszövetség világbajnoki válogató versenyének, a 3. Tisza Kupának. Cégünk elkötelezett támogatója állattartás különböző...
A madárinfluenza elleni védekezés és megelőzés
Az egész világon jogosan tartanak a madárinfluenzától, így a hazai baromfitenyésztőkben is felmerülhet a kérdés: "Mit tehetek, hogy megelőzzem az állomány lebetegedését?" Az alábbiakb...
A madárinfluenza
A madárinfluenza házi- és vadon élő madarak betegsége. A kórokozó influenza vírus változékonysága miatt kialakulhat a vírusnak olyan változata, mely embereket is képes megbetegíteni.
Pasztörizált tej hatása a borjak etetésénél
A pasztörizálás segít a nyers tejben található mikroorganizmusok (lisztéria, szalmonella, stb.) elpusztításában, ezzel az eljárással nem csak biztonságosabbá válik a fogyasztása, de ho...
Engedélykötelesek-e a vágóhídi böllér pisztolyok, taglópisztolyok, kábítópisztolyok?
A jogszabályok útvesztőjében nem biztos, hogy olyan könnyen kihámozhatók a vágóhidakon használatos ütőszeges taglópisztolyokra vonatkozó fegyverviselési, állatvédelmi és munkavédelm...
Állattartó telepi higiénia
A rendszeres fertőtlenítés és ezzel párhuzamosan az általános telepi higiénia fenntartása az egyik leggazdaságosabb termelésnövelő lépés egy állattartó telep működésében, amellyel...
Debreceni XXIV. Farmer-Expo szakkiállítás (2015. augusztus 19-22.)
Idén is várjunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található K/49. számú standunkon.
Tej szomatikus sejt tartalma
A szomatikus sejtek az állat szervezetének sejtjei, melyek normális körülmények között is megtalálhatók a tejben. Valójában nem nyerhető tej szomatikus sejtek nélkül.
XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár
Várjuk minden kedves Ügyfelünket 2015. április 24-26-án megrendezésre kerülő XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállításon a H-1009 standon.
Állatorvosi ultrahang
Az állatorvosi diagnosztikában óriási előrelépés volt az ultrahangos vizsgálatok bevezetése. Az állatok esetében a betegségek felismerését, a kórképek diagnosztizálását korábban ki...
Haflingi lófajta
Aki csak egyszer látta ezt a világossárga, kendersörényű, megnyerő küllemű kislovat, soha el nem felejti és össze sem téveszti más fajtákkal.
Szarvasmarha kéknyelv betegség
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Állategészségügyi nemzeti referencia laboratóriuma kimutatta a kérődző állatokat megbetegítő kéknyelv-betegség előfordulását Cso...
Kézszárító vagy kéztörlő papír
Biztosan Ön is elgondolkozott már azon, hogy egyszer használatos papír kéztörlő vagy elektromos áramot használó kézszárító használata gazdaságosabb cége számára, sőt talán már az...
Debreceni XXIII. Farmer-Expo szakkiállítás (2014. augusztus 17-20.)
Várjunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található K/49. számú standunkon.
Szopókás sertés itató ideális rögzítési szöge
Tanulmány a szopókás sertés önitatók különbözõ szögben történõ rögzítés vízfogyasztásra, vízfelvételre és vízpazarlásra gyakorolt hatását vizsgálja.
Állattartó telepek korszerűsítése - ÁTK 5. (116/2013. (XII. 12.) VM rendelet)
Állattartó telepekhez szükséges eszközök és élelmiszeripari gépek, technológiák beszerzésére lehet pályázni 2013. december 16. reggel 8 órától forráskimerülésig, de legkésőbb 20...
Villanypásztor kerítés tervezése
A villanypásztor kerítés kiépítési költsége tapasztalatok alapján körülbelül egyharmada az állandó huzalkerítésnek, sőt a villanypásztor kerítés telepítése számos további előn...
Prototheca zopfii
A gazdasági veszteségeket eredményező Prototheca zopfii okozta tőgygyulladás a rossz higiéniai státuszú, nem megfelelő fejési folyamatot alkalmazó szarvasmarha telepeken a legvalószínűb...
Allegrini a környezetbarát vegyipari termékek gyártója
Az Allegrini név több mint 65 éve a megbízható minőség és a környezetbarát vegyszerek szimbóluma.
67. Állattenyésztők Kiállítása Cremonában
Idén októberben is nagy érdeklődés kísérte Cremonában a 67. alkalommal megrendezett állattenyésztési kiállítást.
Soxhlet-Henkel-féle tej savfok meghatározásról
A vizsgálat célja a tej savanyodás mértékének megállapítása a savfok értékszám alapján. Soxhlet-Henkel savfokon azt a ml-ekben mért negyed-normál lúgmennyiséget értjük, amely 100 ml...