A felhasználói élmény fokozása érdekében oldalunkon Cookie-kat (sütiket) használunk. További információ
Értem
Kattintson ide és szavazzon a Bos-Plus-ra az Év Internetes Kereskedője 2018-as szavazásán!

Tavaszi munkák

A fagyos hónapok után minden gazda várja a tavasz beköszöntét. A folyamatosan melegedő – de azért még szeszélyes – időjárás nem mindig kedvez mind a szántóföldi, mind pedig a haszonállatot tartó gazdaságoknak, mégis várják, hiszen a mindennapok újra megtelnek élettel. Bár a gazdálkodás egész éves folyamat – mindig van mit csinálni – így a tavaszi időszakban is van pár olyan teendő, amelyre érdemes odafigyelni.

A megfelelő legelők például kulcsfontosságúak, mert megfelelő kezek között a legolcsóbb és legtermészetszerűbb vitamindús takarmányt szolgáltatják. Akár állandó, akár időszaki legelővel rendelkezik, mindenképp érdemes előre megtervezni és figyelembe venni a legeltetni kívánt állatállomány összetételét és méretét, illetve azt is, hogy az állomány éjjelente hazajár, vagy a teljes legeltetési időszakot a legelőn tölti-e. Azért, hogy a legelő növényeinek tápértéke, szárazanyag tartalma a legoptimálisabb legyen a legeltetési idény előtt, illetve annak kezdetekor különös gondot kell fordítani nemcsak a legelő ápolására, a keletkező gyomnövények irtására, a trágyázásra, hanem annak megfelelő használatára is. Érdemes még személyesen bejárni a legelő területét, majd a terület adottságaival kompatibilis villanypásztort beállítani, esetlegesen a tavalyi kerítések, kapuk állapotát megvizsgálni és javítani.

A gazdaságban használt kézi és gépi szerszám karbantartását is ajánlott erre az időszakra tenni, hogy az semmiképp ne hátráltassa a későbbi termelési munkát. A gépek karbantartása hozzáértő ember és alkatrész ellátottság esetén rövid időt igényel, mindemellett a súlyosabb, műhelyi javítást igénylő karbantartási műveletek időzíthetőek akár a gép munkahelyi szüneteinek időpontjára is. A kézi nyeles szerszámok fa illetve fémalkatrészeinek karbantartásáról se feledkezzünk el, ugyan is a kilazult nyél, görbe, rozsdás fémrészek nemcsak a munkát hátráltatják, hanem balesetveszélyesek is.

A téli időszakot leszámítva a legyek és más rovarok jelenléte nemcsak a gazdák életét nehezítik meg. A legelői környezetben rendkívüli gyorsasággal és mennyiségben szaporodó rovarpopuláció a haszonállatok nyugtalanságát, termelékenységük visszaesését okozzák (súlyos fertőzöttség esetén akár 25-50%-al is), ráadásul járványügyi szempontból is veszélyforrást jelentenek, emiatt kiemelten fontos, hogy az irtást már a tavaszi hónapokban, a légy lárva szakaszában elkezdjük. A kellő hatékonysághoz tisztában kell lenni a légy fejlődési ciklusával. Bár a már látható légymennyiség ragasztós légyfogó csapdákkal, illetve elektromos berendezésekkel csökkenthető, fontos tudni, hogy különböző fejlődési alakban, a trágyában, nedves alomban megközelítőleg tízszer annyi rovar lapul. Ezek ellen hatékony megoldás a kombinált készítmények használata.

Bár a haszonállatok fajtától függően eltérő szaporasággal bírnak, a tavasz elsősorban az utód nevelésről szól. Kisebb gazdaságok esetén, a szakszerű gondozás mellett is az állatok vehetnek fel rossz szokásokat, agresszívek, de a vemhes állatok ösztönösen is mutathatnak agresszív vonásokat. Ezek megfelelő fajtaismerettel rendelkező gazdák esetén határozott fellépéssel a minimálisra csökkenthetőek, vagy elkerülhetőek, de a teljes biztonság érdekében szintén ajánlott a korszerű technikák alkalmazásával védekezni ellenük.

A baromfifélék csoportja számít haszonállataink közt a legszaporábbnak, még a csekély állomány is rövid idő alatt megnövelhető. Bár a korszerű keltetőgépeknek és technikáknak köszönhetően nincs időhöz kötve a csirkenevelés, mégis a tavasz a legalkalmasabb idő arra, hogy csibéket keltessük. Nemcsak a kedvező időjárás segíti a nevelést, hanem a tojások is ekkor a legtermékenyebbek, így a kelési arány is jobb. Természetesen mindkét keltetési módnak megvannak a maga előnyei – korlátai, akár keltetőgéppel, akár tyúk által történik a keltetés, mégis érdemes mérlegelni mielőtt döntenénk - környezeti és helyi adottságokat figyelembe véve - melyik módot választjuk.

Kapcsolódó termékek
Ragasztós légycsapda karton (4 db)
1 890 Ft 2 630 Ft
Az Eco karton légycsapda istállóban, tej-kamrában és házban való használatra.
CORRAL Super N1100 villanypásztor készülék
31 980 Ft
A készülék kis kiterjedésű kerítésrendszerekhez ajánlott, de tökéletes megoldást jelent nagytestű állatok esetén is.
Üvegszálas 160 cm-es villanypásztor karó
980 Ft
Szarvasmarha, ló és juh karámhoz készített üvegszálas villanypásztor karó.
Vad háló villanypásztor drótozással
23 230 Ft
Könnyen és gyorsan telepíthető villanypásztor vadháló mezőgazdasági területek védelmére, a terület vaddisznó elleni időszakos védelmére.
Lapátnyél
2 140 Ft
Profi lapátokhoz kialakított minőségi fa lapátnyél.
Sertésterelő lapát
4 350 Ft
Ez az elektromos ösztöke szolidabb alternatívája.
Minőségi 36 cm széles alumínium lapát
3 280 Ft
PlusZap 30 elektromos légyfogó
24 480 Ft
Könnyű alumínium házzal rendelkező rendkívül hatékony UV-A csövekkel felszerelt elektromos légycsapda.
FlyCage2 zsákos légycsapda
1 980 Ft
Legyek vegyszermentes gyérítéséhez kifejlesztett zsákos légycsapda
Infratyúk fűtőlap csibéknek
14 990 Ft
Napos csibék biztonságos és energiatakarékos neveléséhez kifejlesztett infra fűtőlap.
Tojáskeltető automata
50 460 Ft
A keltető könnyen tisztítható és maximum 24 tyúk tojás keltetéséhez alkalmas.
Baromfi önetető
2 540 Ft
Kisebb baromfitelepek és háztáji baromfitartók számára ideális függeszthető baromfi önetető.
További híreink
I. díj a XXV. Alföldi Állattenyesztési Napok termékdíj pályázatán
A Bos-Plus Kft 2018. áprilisában az Alföldi Állattenyésztési Napok termékdíj pályázatán az első helyezést érte el a „CALF 35 a fejéstechnológiai forradalom” pályázatával.
Meghívó a XXV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásárra
Várjuk minden kedves Ügyfelünket 2018. május 10-12-én a Hódmezővásárhelyi kiállításon az F-813 standon és a fejőházban!
Tavaszi munkák
A fagyos hónapok után minden gazda várja a tavasz beköszöntét. A folyamatosan melegedő – de azért még szeszélyes – időjárás nem mindig kedvez mind a szántóföldi, mind pedig a haszonállatot tartó gazdaságoknak, mégis várják, hiszen a mindennapok újra megtelnek élettel. Bár a gazdálkodás egész éves folyamat – mindig van mit csinálni – így a tavaszi időszakban is van pár olyan teendő, amelyre érdemes odafigyelni.
Afrikai sertéspestis ellen hatékony fertőtlenítőszerek
A TH5 és a HALAMID istálló fertőtlenítőszereink a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által afrikai sertéspestis ellene ajánlott fertőtlenítőszer.
Debreceni XXVI. Farmer-Expo szakkiállítás (2017. augusztus 17-20.)
Idén is várjunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található standunkon.
Magyarországon az Afrikai sertéspestis?
Ismét megjelent a magyar határ közelében az afrikai sertéspestis (ASP); a vírust alig 20 kilométerre a magyar határtól, Beregújfalunál mutatták ki.
Össztűz a tőgygyulladásra (Magyar Mezőgazdaság cikk 2017. május 17.)
A Bos-Plus Kft. a SurePulse természetes módon történő fejés technológiai megoldása című pályázatával harmadik díjat nyert az idei állattenyésztési napokon a Magyar Állattenyésztésért Termék Pályázat állat-egészségügyi és szaporodásbiológiai kategóriájában.
III. helyezés az XXIV. Alföldi Állattenyesztési Napok termékdíj pályázatán
A SurePulse Calf35 technológia elnyerte a kiállítás termékdíj pályázatán az Állategészségügy, Szaporodásbiológia és Élelmiszeripar kategória III. helyezését.
3. Tisza Kupa nemzetközi munkakutya verseny
Szolnok immár harmadik alkalommal ad helyet több kutyás világszövetség világbajnoki válogató versenyének, a 3. Tisza Kupának. Cégünk elkötelezett támogatója állattartás különböző formájával kapcsolatos eseményeknek.
A madárinfluenza elleni védekezés és megelőzés
Az egész világon jogosan tartanak a madárinfluenzától, így a hazai baromfitenyésztőkben is felmerülhet a kérdés: "Mit tehetek, hogy megelőzzem az állomány lebetegedését?" Az alábbiakban bővebben is foglalkozunk a madárinfluenza elleni megelőzéssel és a védekezéssel, mellyel akár az egész baromfiállomány megmenthető.
A madárinfluenza
A madárinfluenza házi- és vadon élő madarak betegsége. A kórokozó influenza vírus változékonysága miatt kialakulhat a vírusnak olyan változata, mely embereket is képes megbetegíteni.
Pasztörizált tej hatása a borjak etetésénél
A pasztörizálás segít a nyers tejben található mikroorganizmusok (lisztéria, szalmonella, stb.) elpusztításában, ezzel az eljárással nem csak biztonságosabbá válik a fogyasztása, de hosszabb ideig is eltartható.
Engedélykötelesek-e a vágóhídi böllér pisztolyok, taglópisztolyok, kábítópisztolyok?
A jogszabályok útvesztőjében nem biztos, hogy olyan könnyen kihámozhatók a vágóhidakon használatos ütőszeges taglópisztolyokra vonatkozó fegyverviselési, állatvédelmi és munkavédelmi szabályok. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani az alábbi összefoglalóval.
Állattartó telepi higiénia
A rendszeres fertőtlenítés és ezzel párhuzamosan az általános telepi higiénia fenntartása az egyik leggazdaságosabb termelésnövelő lépés egy állattartó telep működésében, amellyel megelőzhetjük a gyakran nagyszámú megbetegedéssel járó, költséges gyógyszeres beavatkozást, a megbetegedéssel járó termeléskiesést és az elhullásokat.
Debreceni XXIV. Farmer-Expo szakkiállítás (2015. augusztus 19-22.)
Idén is várjunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található K/49. számú standunkon.
Tej szomatikus sejt tartalma
A szomatikus sejtek az állat szervezetének sejtjei, melyek normális körülmények között is megtalálhatók a tejben. Valójában nem nyerhető tej szomatikus sejtek nélkül.
XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár
Várjuk minden kedves Ügyfelünket 2015. április 24-26-án megrendezésre kerülő XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállításon a H-1009 standon.
Állatorvosi ultrahang
Az állatorvosi diagnosztikában óriási előrelépés volt az ultrahangos vizsgálatok bevezetése. Az állatok esetében a betegségek felismerését, a kórképek diagnosztizálását korábban kizárólag a tünetek tartós megfigyelése, valamint a röntgen és a laboratóriumi vizsgálatok tették lehetővé.
Haflingi lófajta
Aki csak egyszer látta ezt a világossárga, kendersörényű, megnyerő küllemű kislovat, soha el nem felejti és össze sem téveszti más fajtákkal.
Szarvasmarha kéknyelv betegség
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Állategészségügyi nemzeti referencia laboratóriuma kimutatta a kérődző állatokat megbetegítő kéknyelv-betegség előfordulását Csongrád megye déli részén. Szeptember végén a hatóság szigorított állategészségügyi intézkedéseket rendelt el, Csongrád és Békés megye egyes járásaiban megfigyelési zónát állított fel a Dél-Európából terjedő betegség felderítésére.
Kézszárító vagy kéztörlõ papír
Biztosan Ön is elgondolkozott már azon, hogy egyszer használatos papír kéztörlő vagy elektromos áramot használó kézszárító használata gazdaságosabb cége számára, sőt talán már az sem utolsó szempont a választás során, hogy melyik kézszárítási megoldás a "környezetbarátabb" megoldás.
Debreceni XXIII. Farmer-Expo szakkiállítás (2014. augusztus 17-20.)
Várjunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található K/49. számú standunkon.
Szopókás sertés itató ideális rögzítési szöge
Tanulmány a szopókás sertés önitatók különbözõ szögben történõ rögzítés vízfogyasztásra, vízfelvételre és vízpazarlásra gyakorolt hatását vizsgálja.
Villanypásztor kerítés tervezése
A villanypásztor kerítés kiépítési költsége tapasztalatok alapján körülbelül egyharmada az állandó huzalkerítésnek, sőt a villanypásztor kerítés telepítése számos további előnnyel jár a hagyományos kerítés építésével szemben.
Prototheca zopfii
A gazdasági veszteségeket eredményező Prototheca zopfii okozta tőgygyulladás a rossz higiéniai státuszú, nem megfelelő fejési folyamatot alkalmazó szarvasmarha telepeken a legvalószínűbb. A Prototheca fajok immúnisak jelenleg ismert antibiotikumokra és gyógyszeres kezelésekre. Védekezési lehetőségként a megelőzés és a fertőzött egyedek selejtezése jöhet csak szóba.
Allegrini a környezetbarát vegyipari termékek gyártója
Az Allegrini név több mint 65 éve a megbízható minőség és a környezetbarát vegyszerek szimbóluma.
67. Állattenyésztők Kiállítása Cremonában
Idén októberben is nagy érdeklődés kísérte Cremonában a 67. alkalommal megrendezett állattenyésztési kiállítást.
Soxhlet-Henkel-féle tej savfok meghatározásról
A vizsgálat célja a tej savanyodás mértékének megállapítása a savfok értékszám alapján. Soxhlet-Henkel savfokon azt a ml-ekben mért negyed-normál lúgmennyiséget értjük, amely 100 ml tejnek a fenolftalein indikátor jelenlétében való közömbösítéséhez szükséges.