A felhasználói élmény fokozása érdekében oldalunkon Cookie-kat (sütiket) használunk. További információ
Értem
Főoldal Hírek
Világraszóló szakmai innováció (Tejgazdasági Szemle cikk 2018. május 20.)

Világraszóló szakmai innováció valósult meg a szolnoki székhelyű Bos-Plus Kft. közreműködésével.
2018-05-20
A CALF 35 fejéstechnológia a 25. Állattenyésztési Napokon, Hódmezővásárhelyen a Magyar Állattenyésztésért Termékdíj I. helyezésének elismerésében részesült. Az új fejéstechnológia kidolgozása Richard Paul Wallace új-zélandi szakember és Tóth Róbert, a magyar Bos-Plus Kft. ügyvezetőjének nevéhez kötődik.
A CALF 35 fejéstechnológia a borjú és az általa alkalmazott maximum vákuumérték után kapta a nevét. Az újítás révén sikerült a természetes módon történő fejés technikáját megvalósítani, mely jelentős hatással bír a tejtermelésben a termelési költségek csökkentésére. A „forradalmi” újítás a természet csodájának megfigyelésén alapul, a borjú szopásának fiziológiai folyamatát követi. A CALF 35 fejéstechnológiai eljárás a gépi fejés több mint 100 éves története után megteremtette a természetes egyensúlyi állapotot azáltal, hogy 35 kPa tőgyalatti vákuum mellett 36 kPa masszázserővel végzi a fejést. A gépi fejéssel megjelent vákuumos fejési technológia nagyban megkönnyítette és felgyorsította a fejés technológiai folyamatát, azonban a mesterségesen magas vákuum által generált tőgyegészségügyi problémák a kezdetek óta jelen vannak. Ezek a problémák a nagyüzemi tejtermelés számára folyamatosan súlyos gazdasági kárt okoznak a tőgygyulladásból adódó tejveszteségből, a kezeléshez szükséges gyógyszerköltségből, a magas szomatikus sejtszámból és a tőgyproblémákra visszavezethető selejtezésből adódóan.
Tóth Róbertet arról kérdeztem, miként indult el a szakmai fejlődés útján, és melyek a Bos-Plus Kft. tevékenységének a fő irányai?
A Bos-Plus Kft.-t édesapám hozta létre, ki ezt megelőzően egy hasonló tevékenységet folytató állami cégnél volt területi képviselő. Rendszerváltáskor megszűnt a munkahelye, ezért saját céget alapított. Három évvel ezelőtt nyugdíjba ment, azóta testvéremmel együtt mi vezetjük a vállalkozást. Már középiskolás koromban és később is, mikor a szegedi egyetemen agrárközgazdásznak tanultam, sokat dolgoztam édesapám mellett, belenőttem ebbe a tevékenységbe. Vállalkozásunk állattartási eszközök forgalmazásával foglalkozik, országos viszonylatban a forgalom nagyságát tekintve az első öt között van a helyünk. Jók vagyunk a webáruházas értékesítésben, és mi kezdtük el alkalmazni a mozgóboltos kiszolgálást is. Közel hetven gyártó képviseletét látjuk el, az állattartáshoz szükséges mindenféle fogyóeszközt biztosítjuk a gazdálkodóknak. A forgalom fele az internetes megrendelések, másik fele pedig a mozgóboltos kiszolgálás révén, az üzletkötőkön keresztül bonyolódik. Munkatársaink általában háromheti rendszerességgel keresik fel a telepeket. Tíz évvel ezelőtt kezdtünk el rendszereket építeni. Munkánk végzése során szembesültünk egy olyan problémával, melyet eddig még senki nem oldott meg. Három évvel ezelőtt egy fejőházat építettünk át izraeli technológiára, miközben egy tőgygyulladási hullám ütötte fel a fejét az állománynál. Megoldást kerestem a problémára, hogy ebben a helyzetben milyen legyen a fejőállás-vezérlés beállítása. Segítséget remélve keresgéltem információkat az interneten, így jutottam el az ausztrál származású Richard Paul Wallace új-zélandi szakemberhez, ki szerencsémre akkor éppen Európában járt. Megkértem arra, hogy segítsen megoldani a problémát. Kérésemnek eleget tett, beavatott az ő beállítási szisztémájába. Ennek eredményeként sikerült a tőgygyulladásokat felszámolni. Ezzel kezdetét vette köztünk a rendszeres konzultáció, a közös munka. Sok feladatot oldottunk meg közösen, jól kiegészítettük egymást. A CALF 35 fejéstechnológia kidolgozása és használatának megteremtése a tehenészeti telepeken az együttműködésünk sikerét bizonyítja. 
A hagyományos gépi fejés a kor színvonalán áll, és csúcstechnológiát képvisel. Most az általatok kidolgozott CALF 35 fejéstechnológia kapcsán kiderül az, hogy a tőgybetegségek kialakulását a hagyományos fejési technológia számlájára lehet írni?
Abból kell kiindulni, hogy a természet mindig egyensúlyra törekszik, amely az állattartásban a borjú-tehén kapcsolatra is igaz. A borjú a szopás során 35 kPa vákuumot képez, és a nyelvével minden korty tej lenyelésénél 36 kPa pozitív masszáserőt gyakorol a tőgybimbóra. Ez a két érték jól mutatja a természetes egyensúlyt a tőgyből történő szopás során. A hagyományos fejőgépek azonban a 40-45 kPa-os üzemi vákuum révén sem képesek 8-10 kPa masszázserőnél magasabb értéket produkálni. Ezzel már el is jutottunk a lényegi problémához, az egyensúly felborult az erős vákuum javára. Az erős vákuum a fejés során a tőgybimbóban akár kétszeres vérnyomást is eredményez. A többletvér a bimbóvégekre olyan terhelést ró, hogy a fejés végére ott részlegesen leáll a vérkeringés. A fejés után az állat szervezete a bimbóvégek hajszálereiben megalvadt vérre természetes módon keratinnal próbál reagálni, mely a bimbócsatorna végének hiperkeratózisos elváltozását eredményezi.
Milyen tünetei vannak hiperkeratózisnak, és milyen gazdasági károkat okoz?
Számos esetben tapasztaljuk, hogy a gyakorlatban dolgozó szakemberek a hiperkeratózist egyszerűen a „túlfejés” fogalmával társítják, ezért egy hibásan elterjedt fogalomból kiindulva hibás következtetésre jutnak. A „túlfejésből” kiindulva a hiperkeratózis alatt a szakma jelentős része hibásan azt értelmezi, hogy a tőgybimbó végét a vákuum kifordítja, mert a fejőkehely túl sokáig marad a tőgyön. Ezzel szemben a hiperkeratózis hátterében az ödéma, azaz a tőgybimbóban kialakuló vérömleny vagy a részlegesen leállt vérkeringés áll. A fejés során kialakuló ödéma gyakorlatilag egy belső, láthatatlan véralvadást jelent, amelyre a szervezet a sebgyógyításhoz hasonló folyamatot indít el. A fejések gyakoriságából adódóan ez a folyamat nap mint nap elindul. A nemlétező seb regenerálásához a vérkeringés keratint szállít, amely a gyakoriságból adódóan hiperkeratizálódást eredményez a tőgybimbó végén. A káros folyamat mellékhatásaként a záróizomgyűrű (Spinchter muscle) elveszíti funkcióját, és képtelenné válik a bimbócsatorna fejés utáni reflexszerű zárására. Tapasztalataink szerint ödémát az alábbi elemek okozhatnak:
 • elhasználódott kehelygumi, amely már nem gyakorol megfelelő nyomást a tőgybimbó végére;
 • rossz pulzációs paraméterek, amelyek mellett nincs megfelelő idejű és erősségű masszázs a tőgybimbón;
 • nem megfelelő méretű kehelygumi;
 • ballonosodó kehelygumi;
 • rossz irányba záródó kehelygumi;
 • folyamatosan magas vákuumterhelés a tőgybimbóvégeken.
A hiperkeratózis a tőgybimbó természetes védekezési mechanizmusait akadályozza azáltal, hogy a záróizmok nem tudnak megfelelően működni, és a kialakult keratizálódott réteg a különböző kórokozók táptalajává válik. A tejtermelésre negatívan ható tényezők:
 • tőgygyulladások folyamatosan magas szintje, 
 • tejveszteség a tőgygyulladások következtében,
 • a selejtezések legfőbb oka tőgyproblémára vezethető vissza,
 • magas szomatikus sejtszámból eredő tejveszteség,
 • az érzékeny, fájdalmas tőgybimbók miatti fokozott fejési stressz, mely megnyilvánul a kehelylerúgás, a tejleadási nehézségek, a lassabb fejési sebesség és a fejősök részéről szükséges többletmunka-ráfordítás formájában.

A hiperkeratózisnak a bimbóvégen kialakuló tünetei a fejőstehénnek a fejés során komoly fájdalmat okoznak. A szarusodott bimbócsatorna vákuummal történő fejés közbeni nyitása annál nagyobb fájdalmat okoz, minél nagyobb az egyed tejhozama és tejleadási sebessége. Mivel a magas tejleadási sebesség pillanatában a legnagyobb a kehelygumi külső-belső oldala között a nyomáskülönbség, ezáltal a mozgása is ekkor a legintenzívebb. Ez ellen a tehén a fejés közben ösztönösen úgy védekezik, hogy a tőgy kötőszöveteit feszesen tartja, ezáltal a tejet igyekszik visszatartani, és a tejleadási sebességet csökkenteni. Ez a fájdalom megjelenik az állatok mindennapi viselkedésében is, nehézséget jelent a fejőházba történő felhajtás, a kelyhek felrakása, a fejés megkezdése után folyamatos a kelyhek lerúgása, lassabb tejleadás miatt elhúzódik a fejésidő stb. A folyamatos stressz okozta kortizolhormon-termelés akadályozza a fejés során a tejleadáshoz szükséges oxitocin hormon termelését.

A hiperkeratózisról általános vélemény, hogy nagyon nehezen kezelhető, és szinte szükséges rossz velejárója a nagyüzemi gépi fejésnek. Ezzel szemben minden állattartó megbizonyosodhat arról, hogy a szárazon állási időszak alatt a legcsúnyább hiperkeratózisos tőgybimbó is milyen tökéletesen tud regenerálódni a csupán 45-60 napos intervallumban. Ez a tény kiválóan jelzi azt, hogy ha az okozati oldalt megszüntetjük, akkor a regeneráció magától bekövetkezik. A piacon számos kísérlettel találkozunk, amelyek megoldást szeretnének találni a hiperkeratózis problémakörére, azonban ezek a megoldási javaslatok minden esetben tüneti kezelések (pl. tőgyhigiénia termékek, ápolószerek, gyógyhatású készítmények stb.) A CALF 35 technológia fejlesztőinek az elsődleges célja a hiperkeratózis okának feltárása, és az okozati oldalról, műszaki szempontból történő megszüntetése
Az új-zélandi fejéstechnológiai szakemberrel közös munkavégzés eredményeként alakult ki a korábban használt fejési technológia megváltoztatása.
Paul szarvasmarhatelepen nőtt fel Ausztráliában, ahol nagyszülei tehenészetében alapos gyakorlati ismeretekre tett szert. Később felismerve azt, hogy a nagyüzemi, iparszerű termelés során milyen nagy gondot jelentenek a tőgyproblémák, megoldást keresett azokra. Az állatorvostudományi egyetemre járva felismerte, hogy a probléma megoldása inkább műszaki ismereteket igényel, ezért egyetemet váltott. Találkozásunk során 2015- ben beavatott engem nagy tervébe, a fejési technológia megváltoztatásába. Ekkor már elkészítette és használta a SurePulse módszert, mely a fejőkehelybe helyezett betét segítségével már részleges megoldást jelentett a borjú által végzett természetes tejnyerés utánzásához. Sikerült optimalizálni a fejőgumi pulzációs terében a vákuumot, és a tőgy felületére ható masszázst a tőgybimbó végétől a helyes irányba, fölfelé terelni. A módszer eredményeként számottevően csökkent a tőgygyulladások száma, melynek rövid idő alatt híre ment a szakmában, ennek eredményeként 2016-ban 40 tehenészetben szereltük át a fejőkelyheket. Az átszerelések tapasztalata eltérő eredményeket hozott. Volt, ahol rövid idő alatt jöttek az eredmények, de volt olyan is, ahol erre többet kellett várni, illetve olyan is, ahol számottevő javulás nem következett be. A tapasztalatok megerősítettek bennünket abban, hogy tovább kell fejleszteni, tökéletesíteni a rendszert, az eddig elért eredmények részeredménynek tekinthetők. Ennek oka az volt, hogy a természetes szopásnál tapasztalt nyomásértéket még nem tudtuk folyamatosan biztosítani. A rendszer tökéletes működéséhez arra van szükség, hogy a tejleadás egész folyamatában biztosítva legyen az állandó értékű nyomás, a folyamatos masszázserő fenntartásához. Paul elképzelése az volt, hogy tegyünk egy elektronikus nyomásérzékelőt a fejőkollektorba, és akkor az általa szolgáltatott adatok alapján ki tudjuk számolni a fejés közben ingadozó vákuum kehelygumira ható záróerejét kiegészítő pulzációs térbe juttatott sűrített levegő szükséges mennyiségét. Erről a megoldásról azonban bebizonyosodott, hogy rendkívül nagy fejlesztési beruházási igénye van, és csak nagyon lassan megvalósítható eljárás.

Itt kapcsolódtunk be azzal az ötlettel, hogy az általunk forgalmazott izraeli gyártmányú tejátfolyásmérő segítségével – mely indukciós elven működik, és a tejátfolyást másodpercenként méri – közvetett módon tudnánk mérni a fejőkollektorban a fejés közbeni vákuumot. A tejátfolyás mennyisége határozza meg, hogy milyen értékben esik le a vákuum. Az eszköz alkalmasnak bizonyult a rendszerbe való beépítésére. Megoldásra váró feladatként a pulzátor megépítése maradt. Ezzel a feladattal egy ausztrál szakember már próbálkozott, de nem járt sikerrel. A megépítés Magyarországon történt, ezzel vált teljessé a rendszer. Megalkottuk és szabadalomként bejegyeztettük a természetes fejés rendszerét, létrehoztunk egy ausztrál-magyar közös vállalkozást az eszköz gyártására. A Bos-Plusz Kft. az eszköz forgalmazásában vesz részt.
Mi a hozadéka az új fejési rendszernek?
A tőgybetegségek megszüntetésével növekszik a hasznos élettartam. Ez azt jelenti, hogy tehenenként az átlagos laktáció száma a jelenlegi 2,1-ről – legalább – 3-ra, vagy akár 4-re is növekedhet. Ezáltal jelentősen csökken a tej fajlagos előállításának költsége, nő a tejtermelés gazdaságossága. A megtérülések közé tartozik az is, hogy alacsonyabb lesz a tej szomatikus sejtszámtartalma, ezért az átvevő magasabb árat fizet érte. A tehenek fejőházi viselkedése is alapvetően megváltozott, menekülés helyett jól láthatóan szívesen időznek a fejés után is a fejőházban. A természetes fejési rendszerre történő áttérés eredményeként már egy hét alatt gyökeresen megváltozik az állatok viselkedése. Nem toporognak, mert a természetes fejés nem okoz fájdalmat. Hihetetlen nyugalom tapasztalható a fejés alatt. Semmilyen fájdalomra utaló jelet nem mutatnak a tehenek. Azt lehet tapasztalni, hogy fejés alatt kérődzeni kezdenek. A legfontosabb változás az, hogy a tehenet érő pozitív élmények hatására a fejési idő lerövidül.

A tej minőségében bekövetkezett változás volt a leginkább megdöbbentő. A szomatikus sejtszám – ami a tőgyegészségügyet leginkább jellemzi, legpontosabban utal a tőgygyulladásra – a hódmezővásárhelyi telepen, 2016 nyarán 350 000 volt. Ekkor szerelték be a fejőkehelybe a betéteket, aminek eredményeként a szomatikus sejtszám 213 000-re csökkent. Az új technológia beszerelését követően az alacsony érték gyors ütemben tovább csökkent. Az 53 000-es érték meghökkentően alacsony, a 150 000-nél kisebb sejtszámnál a szakma értékelése szerint a tőgy jelentős egészségügyi elváltozást nem mutat, a tej kórokozókat nem tartalmaz. 
Milyen fogadtatása volt az új rendszernek a hagyományos fejőgépgyártók és a fejőházat üzemeltetők részéről?
Miután a szabadalom bejegyzésre került, a szakma számára hozzáférhetővé vált az információ. Azt lehet tapasztalni, hogy a fejőház-forgalmazók nem mélyednek el a rendszer működésének belső mechanizmusában, a hangsúlyt a marketing segítségével a forgalmazásra helyezik. A fejőház-üzemeltetők döntő többsége állattenyésztési szakterületen szerzett diplomával rendelkezik, nem jellemző rájuk, hogy a műszaki ismeretekkel, az egyes rendszerek működésének felépítésével foglalkoznának.

Milyen beruházási költsége van a berendezés megépítésének? Egy komplex fejőházi beruházáshoz képest ez milyen nagyságrendű fejlesztési forrást igényel?
Ez egy komplex fejőház beruházási költségének 1/3 részét teszi ki, melynek megtérülési ideje kevesebb mint egy év. Példaként említem, hogy a gyakorlati kísérletbe bevont Szegedi Egyetem tangazdaságában az elmúlt év során nem került sor tőgybetegség okán selejtezésre.
A tehenészetek részéről milyen a rendszer fogadtatása?
A SurePulse rendszer új-zélandi technológiaként indult, de a CALF 35 már magyar–új-zélandi együttműködés eredményeként vált kézzelfogható valósággá. A világ első működő CALF 35 fejőrendszere a Szegedi Tudományegyetem Tangazdaság Kft. fejőházában került beépítésre, ezt követően készült egy referencianagyüzem az USA-ban a World Dairy Expón történő bemutatás előtt, majd egy hazai nagyüzemben, a Tejgazdaság Kft.-nél, valamint egy walesi farmon, az Egyesült Királyságban valósult meg.

Jelentős érdeklődés övezi rendszerünket. Magyar viszonylatban megfigyelhető az óvatosság. Többen attól teszik függővé a rendszer befogadását, hogy azt a többi tehenészet már használja, vagy sem. Ha majd neki is lesz, akkor mi is megrendeljük - mondják. A telepvezetők mint alkalmazottak hajlamosak úgy tekinteni rá, mint egy újabb beruházási költségtételre, azonban a tejtermelésben a legfőbb költség jelenleg az értékes tehenek idő előtti selejtezéséből adódó rendkívüli értékcsökkenési leírás, amely a legsúlyosabb költségtétel, csak nem érkezik róla számla. Többen a spórolásra hivatkozva jók akarnak lenni a tulajdonosnál, és nemet mondanak. A bürokrácia is hátráltatja a gyors döntéshozatalt. Több esetben tulajdonosi gyűlésen, részvényesekkel való konzultálás után születik csak döntés. A pénzügyi befektető nem igazán tudja megítélni, átlátni a rendszer hozadékát. Szerencsésebb a helyzet, ha a döntéshozó a szakmát művelő, hozzáértő tulajdonos. A tulajdonosok egy része jó lényeglátó képességgel rendelkezik. Nem nehéz belátni, hogy a természetes fejési módszerre való áttérés rövid idő alatt megtérülő, az egész tejtermelő gazdaság tevékenységére kiható fejlesztés. Külföldön sokkal pozitívabb a rendszer fogadtatása. Ott könnyebb dolgunk van, mert a tulajdonosok nagy része kiveszi részét a napi munkavégzésből, ezért tisztában vannak azzal, hogy milyen beruházásra van szüksége gazdaságuknak, gyorsan döntenek. Megrendelőink között tudhatunk már angol és tengerentúli tehenészeteket is.  
A rendszer technológiája elkészült, a működéshez szükséges pulzációs nyomásértékek előállítása megoldott, a szabadalmi oltalom bejegyzése megtörtént. Hogyan tovább, mi következik most?
Már elkezdtük a gyakorlatban történő bemutatást, referenciahelyeket hoztunk létre. Magyarországon egy kis méretű és egy nagy létszámú telepen működik a rendszer. Külföldi viszonylatban Angliában és az USA-ban hoztunk létre bemutatóhelyeket. Az eddigi felhasználáshoz elegendő volt, hogy az eszközöket kisüzemi körülmények között készítettük el. A CALF 35 rendszer magyar vonatkozású fejlesztése során a Bos-Plus Kft.-nek sikerült elérnie, hogy a rendszer több technológiai összetevője közül a rendszer szívét adó, új fejlesztésű pulzátor gyártására, valamint az új pulzációs nyomásértékek üzemközbeni kontroljára fejlesztett tesztmérőműszer is Magyarországon fog sorozatgyártásba állni. A szabadalmi eljárás lefolytatása után az idei évre kitűzött legfőbb feladatunk a sorozatgyártás előkészítése és megindítása. A nagy volumenű rendelési állomány teljesítéséhez nagy szériás eszközgyártás (sorozatgyártás) szükséges, melynek tervezése megkezdődött, nyár végére tervezzük, hogy készen leszünk ezzel. Addig is a kis szériás gyártásokból növeljük a referenciatelepek számát.
Milyen gyakorlati eredmények születtek a CALF 35 technológia használata kapcsán?
A SZTE Tangazdaságában 2017 márciusában nyílt meg a CALF 35 fejéstechnológiával átalakított fejőház, ahol a hiperkeratózisos elváltozásokat havi szinten pontozásos módszerrel értékelik. Egy év elteltével megállapítható, hogy az egészséges tőgybimbók aránya 19%-ról 73%- ra növekedett. Ilyen magas arányú egészséges tőgybimbóaránnyal még egyetlen hazai nagyüzemi tejtermelő gazdaságban sem találkoztunk.

A CALF 35 fejőrendszer indítását megelőző egyéves időszakban 52 esetben történt antibiotikumos tőgykezelés, majd az új rendszer indítása óta eltelt egy évben 22 tőgygyulladást kellett kezelni. Figyelmet érdemlőeredmény, hogy az indulás óta a termelésbe bekerült üszőknél nem volt tőgygyulladás, és az elmúlt 1 év alatt egyetlen tehén sem került tőgyegészségügyi ok miatt selejtezésre.

A fejlesztésünk elsőszámú célja a tőgyegészségügy javítása volt, de titkon reméltük, hogy a technológia gyakorlati megvalósításával az eddigieknél jobb fejési sebességet fogunk elérni. Ezt a reményt két tényező indokolta, egyrészt a tehén fejés közbeni jobb közérzetétől vártuk a tejvisszatartási magatartás elmaradását, másrészt a sűrített levegő nyomásának szabályzási lehetősége - mint új pulzációs paraméter – óriási mértékben kiszélesíti a fejőgép beállítási dimenzióját. Várakozásainkat a fejési technológia által nyújtott fejési sebesség felülmúlta. Azon egyedeknél, amelyek életük során csak a CALF 35 fejési technológiával találkoztak, a fejési sebesség több mint 30%-os növekedését tapasztalunk. A borjú a fejőgépekhez mérten valóban lassabban végzi a fejést, de hibás következtetés, hogy ennek hátterében a szopási mechanizmus gyengébb képességei állnak. A lassabb „fejési sebesség” a szopás során abból adódik, hogy a borjú a vákuumot a szájüregének izommunkájával képezi, amelynek térfogata véges, így hamar megtelik tejjel. A technikája viszont az evolúció által megalkotott tökéletes módszer a tőgy számára. A fejőgép fejőkelyhében viszont nem kell térfogatproblémával számolnunk, mert a tejet a vákuum a tejvezeték irányába képes nagy sebességgel, folyamatosan továbbítani.

Számos korábbi tanulmány rámutatott, hogy a borjú a szopás során lényegesen nagyobb pulzációs ütemszámot alkalmaz (Mayntz, 1996), mint a jelenlegi fejőgépek. A különböző ezirányú kutatások említenek 80, 90 vagy akár 110-es percenkénti ütemszámot is. Ezek a fejési ütemszámok viszont a korábbi szarvasmarha-fejőgépekkel elérhetetlenek voltak, mivel beállításuk a gyakorlati tapasztalat szerint instabillá tette a kelyhet a tőgybimbón, azaz kehelycsúszást eredményezett, valamint számos esetben tőgyegészségügyi problémákhoz vezetett.

Jelenleg a Tejgazdaság Kft.-nél 600 tehenet fejnek naponta 2 alkalommal 2017 decembere óta, 80-as ütemszámon, a CALF 35 rendszerrel, és a legmeggyőzőbb bizonyíték számunkra, hogy a tehenek egyszerűen szeretik ezt a pulzációs beállítást! Az egyes egyedekre vetített fejési idő 30%-kal csökkent a telepen, míg a teljes fejés időtartama 17%-kal csökkent (5 óráról 4 óra 10 percre). A fejés sebességében még 3 hónap eltelte után is folyamatos gyorsulást tapasztalunk, aminek hátterében az idősebb fejőstehenek lassabb viselkedésbeli változását látjuk.

Az alacsonyabb vákuumból adódóan jogosan vetődhet fel a kérdés, hogy ennek következtében növekszik-e a kelyhek fejés közbeni lecsúszásának gyakorisága? Gyakorlati tapasztalatunk az, hogy a CALF 35 pulzátorok légköri nyomás feletti masszázserejének köszönhetően a kehely nem csúszik le, hanem „kapaszkodik” a tőgybimbón. Erről legjobban a kezünk egyik ujjának a kehelybe történő behelyezésével győződhetünk meg. A 80-as ütemszámú pulzáció és a fejési vákuum 28 kPa értékének következtében a fejőkelyhek stabilitása a tőgyön hihetetlenül jó. Kehelycsúszást jelentéktelen számban csak az idősebb, deformálódott vagy leszakadt tőgyű állatok esetében tapasztaltunk, amelynek hátterében a korábbi, hagyományos fejőgép károkozása áll.

Összeállította a termékdíjpályázat és a személyes interjú alapján:
Beregszászi Miklós

További hírek és cikkek

Újra lehet pályázni állattartó telepek korszerűsítésére!
Az Agrárminisztérium 2020. március végéig újranyitja a Vidékfejlesztési Program Állattartó telepek korszerűsítését támogató pályázatait, az intézkedéstől a különböző járvány...
Nyalósó napjainkban
Iskolás éveink kémia óráiból talán még emlékszünk, hogy a konyhasó nátrium-kloridból áll, egészen pontosan 39% nátrium és 61% klorid arányban. Azt azonban nem biztos, hogy mindenki t...
A borjúnevelés alappillérei
A tejelő tehenészetekben a minőségi borjúnevelés kulcsfontosságú tényező az állomány jövőbeli magas tejhozama szempontjából. Amennyiben a borjú nem megfelelően növekszik, az a kés...
Újabb területeket fertőzött meg az ASP (sertéspestis)
Bővült a Nemzeti Klasszikus Sertéspestis és Afrikai Sertéspestis Szakértői Csoport által megállapított fertőzött terület hazánkban.
Meghívó a debreceni XXVIII. Farmer-Expo szakkiállításra (2019. augusztus 15-18.)
Várunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található K/47. számú standunkon.
NÉBIH ismertetője az Afrikai sertéspestis (ASP) járványról
Az alábbiakban a NÉBIH ismertetője olvasható az Afrikai sertéspestis betegségről. Az afrikai sertéspestis (ASP) nagy ragályozó képességű, vírus okozta fertőző betegség, amely iránt E...
Csoportos borjúnevelés
Egy szarvasmarha kb. 9,5 hónapos vemhessége után egyetlen borjat ellik, így a tehenészetek számára különösen fontos, hogy ne csak a megszülető utódok száma legyen magas, hanem az ebből ...
7 TÉVHIT a borjú hasmenésről!
Avagy ne a borjú hasmenés tünetét kezeljük utólag, hanem a hasmenés kiváltó okát előzzük meg!
Tőgybiológiai kórokozók csoportjai és előfordulásuk
Az évszázadok során jelentősen megváltozott a tőgygyulladás kórokozóspektruma. Ennek oka egyrészt a fejéstechnológia fejlődése, másrészt az adaptálódásra képes baktériumok elterje...
Fejőházi tőgyhigiéniai tanácsok: tőgy előkészítés - tőgy lezárás
Mint azt a legtöbben már tudják és tapasztalták, a tőgy gyulladásos folyamatai okozzák a legnagyobb anyagi veszteséget hazánk tejtermelő tehenészeteiben. Ezek mintegy háromnegyede szubkli...
Meghívó a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásárra
Várjuk minden kedves Ügyfelünket 2019. május 9-10-11-én a Hódmezővásárhelyi kiállításon a szokásos F-813 standunkon!
Elletői tőgyhigiéniai tanácsok
A magasabb és egyenletesebb tejleadás érdekében elvégzendő tőgyhigiéniai tanácsok kisebb és nagyobb gazdaságoknak egyaránt.
A tejszivárgás előfordulása és fontossága szárazonálló tehenek esetében
A tejszivárgás megjelenése, illetve előfordulásának gyakorisága a szarvasmarha állománynál függ a gazdálkodás módszerétől, a tőgy egészségétől és a gondozás minőségétől. Ez ...
Szubklinikai tőgygyulladás hatása a tejmennyiségre
A tőgygyulladás talán a leggyakoribb és legköltségesebb megbetegedések egyike a tehenészetekben, melynek a tej mennyiségére gyakorolt negatív hatását és okait vizsgáltuk.
Milk Bar - Könnyű a gazdának, egészséges a borjúnak!
Néhány hónapja adtuk hírül a Milk Bar termékek megjelenését, mellyel nem csak cégünk korszerű működését kívántuk bizonyítani, hanem a gazdák megélhetése érdekében a jobb minős...
Új J. Delgado Flaco katalógus
A spanyol J. Delgado Flaco fejőgépgyártó cégnek megjelent legújabb katalógusa. A PDF katalógusok az alábbi linkre kattintva online, illetve saját gépére letöltve is megtekinthetők.
A Bos-Plus Kft. lett a magyarországi Milk Bar forgalmazó
A hazánkban még újszerű technológiának számító, mégis 20 éves múltra visszatekintő Milk Bar a Bos-Plus Kft forgalmazásába került. A cég büszkén vállalta ezt a feladatot, hiszen ne...
Drencselés szakszerűen
Szondán keresztüli táplálás, azaz drencselés. Talán kevesen vannak, akiknek még új ez a fogalom, de mindenképp érdemes szót ejteni róla, hiszen hasznos és innovatív eljárás.
Afrikai sertéspestis Magyarországon
Április végén bombaként robbant a hír, hogy Magyarországon is megjelent az afrikai sertéspestis (ASP). Igaz, hogy egyelőre csak a vaddisznó állományt érinti, de az elhullottan talált áll...
Változások előtt a világ tejtermelése
A betegséget kifizetődőbb megelőzni, mint gyógyítani, a humán- és az állategészségügyben egyaránt. Ennek megvalósításához azonban a feje tetejére kellene állítani a világot. Ezen ...
Debreceni XXVII. Farmer-Expo szakkiállításra (2018. augusztus 17-20.)
Várunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található K/47. számú standunkon.
Szőrápolás
Mindennapos szőrápolás szakszerűen a kis kedvencektől a haszonállatokig, hogy az ápolt és egészséges bundájuk fajtájukhoz méltó legyen.
Hogyan válasszunk villanypásztor készüléket?
Hasznos tanácsok és információk villanypásztor rendszer kiépítéséhez kezdőknek és haladóknak egyaránt.
A jövő kotlósa az infratyúk!
Egy innovatív készülék, mely számos előnyével megnyerte a gazdákat. Napos csirke nevelés mesterfokon.
A tehén ellése elletőkészülék használatával
Avagy, hogyan segítsük a tehén ellését ellető készülékkel és mire figyeljünk az eszköz használatánál, hogy a tehén és a borjú is egészséges maradjon az ellés után is.
I. díj a XXV. Alföldi Állattenyesztési Napok termékdíj pályázatán
A Bos-Plus Kft 2018. áprilisában az Alföldi Állattenyésztési Napok termékdíj pályázatán az első helyezést érte el a „CALF 35 a fejéstechnológiai forradalom” pályázatával.
Meghívó a XXV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásárra
Várjuk minden kedves Ügyfelünket 2018. május 10-12-én a Hódmezővásárhelyi kiállításon az F-813 standon és a fejőházban!
Tavaszi munkák
A fagyos hónapok után minden gazda várja a tavasz beköszöntét. A folyamatosan melegedő – de azért még szeszélyes – időjárás nem mindig kedvez mind a szántóföldi, mind pedig a haszo...
Afrikai sertéspestis ellen hatékony fertőtlenítőszerek
A TH5 és a HALAMID istálló fertőtlenítőszereink a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által afrikai sertéspestis ellene ajánlott fertőtlenítőszer.
Debreceni XXVI. Farmer-Expo szakkiállítás (2017. augusztus 17-20.)
Idén is várunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található standunkon.
Magyarországon az Afrikai sertéspestis?
Ismét megjelent a magyar határ közelében az afrikai sertéspestis (ASP); a vírust alig 20 kilométerre a magyar határtól, Beregújfalunál mutatták ki.
Össztűz a tőgygyulladásra (Magyar Mezőgazdaság cikk 2017. május 17.)
A Bos-Plus Kft. a SurePulse természetes módon történő fejés technológiai megoldása című pályázatával harmadik díjat nyert az idei állattenyésztési napokon a Magyar Állattenyésztés...
III. helyezés az XXIV. Alföldi Állattenyesztési Napok termékdíj pályázatán
A SurePulse Calf35 technológia elnyerte a kiállítás termékdíj pályázatán az Állategészségügy, Szaporodásbiológia és Élelmiszeripar kategória III. helyezését.
3. Tisza Kupa nemzetközi munkakutya verseny
Szolnok immár harmadik alkalommal ad helyet több kutyás világszövetség világbajnoki válogató versenyének, a 3. Tisza Kupának. Cégünk elkötelezett támogatója állattartás különböző...
A madárinfluenza elleni védekezés és megelőzés
Az egész világon jogosan tartanak a madárinfluenzától, így a hazai baromfitenyésztőkben is felmerülhet a kérdés: "Mit tehetek, hogy megelőzzem az állomány lebetegedését?" Az alábbiakb...
A madárinfluenza
A madárinfluenza házi- és vadon élő madarak betegsége. A kórokozó influenza vírus változékonysága miatt kialakulhat a vírusnak olyan változata, mely embereket is képes megbetegíteni.
Pasztörizált tej hatása a borjak etetésénél
A pasztörizálás segít a nyers tejben található mikroorganizmusok (lisztéria, szalmonella, stb.) elpusztításában, ezzel az eljárással nem csak biztonságosabbá válik a fogyasztása, de ho...
Engedélykötelesek-e a vágóhídi böllér pisztolyok, taglópisztolyok, kábítópisztolyok?
A jogszabályok útvesztőjében nem biztos, hogy olyan könnyen kihámozhatók a vágóhidakon használatos ütőszeges taglópisztolyokra vonatkozó fegyverviselési, állatvédelmi és munkavédelm...
Állattartó telepi higiénia
A rendszeres fertőtlenítés és ezzel párhuzamosan az általános telepi higiénia fenntartása az egyik leggazdaságosabb termelésnövelő lépés egy állattartó telep működésében, amellyel...
Debreceni XXIV. Farmer-Expo szakkiállítás (2015. augusztus 19-22.)
Idén is várjunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található K/49. számú standunkon.
Tej szomatikus sejt tartalma
A szomatikus sejtek az állat szervezetének sejtjei, melyek normális körülmények között is megtalálhatók a tejben. Valójában nem nyerhető tej szomatikus sejtek nélkül.
XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár
Várjuk minden kedves Ügyfelünket 2015. április 24-26-án megrendezésre kerülő XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállításon a H-1009 standon.
Állatorvosi ultrahang
Az állatorvosi diagnosztikában óriási előrelépés volt az ultrahangos vizsgálatok bevezetése. Az állatok esetében a betegségek felismerését, a kórképek diagnosztizálását korábban ki...
Haflingi lófajta
Aki csak egyszer látta ezt a világossárga, kendersörényű, megnyerő küllemű kislovat, soha el nem felejti és össze sem téveszti más fajtákkal.
Szarvasmarha kéknyelv betegség
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Állategészségügyi nemzeti referencia laboratóriuma kimutatta a kérődző állatokat megbetegítő kéknyelv-betegség előfordulását Cso...
Kézszárító vagy kéztörlő papír
Biztosan Ön is elgondolkozott már azon, hogy egyszer használatos papír kéztörlő vagy elektromos áramot használó kézszárító használata gazdaságosabb cége számára, sőt talán már az...
Debreceni XXIII. Farmer-Expo szakkiállítás (2014. augusztus 17-20.)
Várjunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található K/49. számú standunkon.
Szopókás sertés itató ideális rögzítési szöge
Tanulmány a szopókás sertés önitatók különbözõ szögben történõ rögzítés vízfogyasztásra, vízfelvételre és vízpazarlásra gyakorolt hatását vizsgálja.
Állattartó telepek korszerűsítése - ÁTK 5. (116/2013. (XII. 12.) VM rendelet)
Állattartó telepekhez szükséges eszközök és élelmiszeripari gépek, technológiák beszerzésére lehet pályázni 2013. december 16. reggel 8 órától forráskimerülésig, de legkésőbb 20...
Villanypásztor kerítés tervezése
A villanypásztor kerítés kiépítési költsége tapasztalatok alapján körülbelül egyharmada az állandó huzalkerítésnek, sőt a villanypásztor kerítés telepítése számos további előn...
Prototheca zopfii
A gazdasági veszteségeket eredményező Prototheca zopfii okozta tőgygyulladás a rossz higiéniai státuszú, nem megfelelő fejési folyamatot alkalmazó szarvasmarha telepeken a legvalószínűb...
Allegrini a környezetbarát vegyipari termékek gyártója
Az Allegrini név több mint 65 éve a megbízható minőség és a környezetbarát vegyszerek szimbóluma.
67. Állattenyésztők Kiállítása Cremonában
Idén októberben is nagy érdeklődés kísérte Cremonában a 67. alkalommal megrendezett állattenyésztési kiállítást.
Soxhlet-Henkel-féle tej savfok meghatározásról
A vizsgálat célja a tej savanyodás mértékének megállapítása a savfok értékszám alapján. Soxhlet-Henkel savfokon azt a ml-ekben mért negyed-normál lúgmennyiséget értjük, amely 100 ml...