A felhasználói élmény fokozása érdekében oldalunkon Cookie-kat (sütiket) használunk. További információ
Értem
Főoldal Hírek
Össztűz a tőgygyulladásra (Magyar Mezőgazdaság cikk 2017. május 17.)

A Bos-Plus Kft. a SurePulse természetes módon történő fejés technológiai megoldása című pályázatával harmadik díjat nyert az idei állattenyésztési napokon a Magyar Állattenyésztésért Termék Pályázat állat-egészségügyi és szaporodásbiológiai kategóriájában.
2017-05-17
A lapunk idei 15. számában bemutatott, a SurePulse fejéstechnika CALF 35 névre keresztelt legújabb fejéstechnológiai megoldását üzemi körülmények között a Szegedi Tudományegyetem hódmezővásárhelyi tangazdaságában állították üzembe március 29-én. Az első hónap tapasztalatait, eredményeit értékelte a két cég a feltalálóval együtt a május elejei mezőgazda napokon.
A technológiával a fejőgépek lerúgásának, az erős vákuumnak, a tejben lévő szomatikus sejtszám csökkenésének, a tőgygyulladásnak üzentek hadat és elvárják a hasznos élettartam növelését. Ez azt jelenti, hogy tehenenként az átlagos laktáció számát 2,2-ről – legalább – 3-ra, 4-re növelik. Ezáltal jelentősen csökken a tej fajlagos előállításának költsége, nő a tejtermelés gazdaságossága.

Csoda történt! – így kezdte összefoglalóját Tóth Róbert, a Bos-Plus Kft. ügyvezetője. Nem számítottunk ennyire gyors és nagy változásra. Túl vagyunk 2500 fejésen, ezalatt egyetlen kehelylerúgás sem történt. Ez azt jelenti, hogy nem okoz stresszt a fejés a teheneknek. Úgy fogalmazhatunk, hogy eddig bejönni nem akartak a fejőházba, most kimenni nem akarnak. Előfordult, hogy egyik-másik a fejés alatt kérődzni kezdett. Ilyen a legritkább esetben fordul elő. Hihetetlen nyugalom tapasztalható a fejés alatt. Semmilyen fájdalomra utaló jelet nem mutatnak a tehenek. Újabb tőgygyulladásos megbetegedéseket az elmúlt hetekben nem tapasztaltunk. Sok érdeklődőt fogadtunk a kiállításra érkezők közül. Volt, amikor 30 látogató zsúfolódott össze a fejőházban, de ez sem zavarta a teheneket.
A tej minőségében bekövetkezett változás volt a leginkább megdöbbentő. A szomatikus sejtszám – ami a tőgyegészségügyet leginkább jellemző, legpontosabban utal a tőgygyulladásra – a hódmezővásárhelyi telepen, 2016 nyarán 350 000 volt. Ekkor szerelték be a fejőkehelybe a betéteket, aminek eredményeként a szomatikus sejtszám 213 000-re csökkent tej milliliterenként, átlagosan. Az új technológia beszerelését követően az alacsony érték gyors ütemben tovább csökkent (táblázat). Az 53 000-es érték meghökkentően alacsony, a 150 000-nél kisebb sejtszámnál a szakma értékelése szerint a tőgy jelentős egészségügyi elváltozást nem mutat, a tej kórokozókat nem tartalmaz. Az adatok az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft. befejéskor rögzített adatai.

A tejmennyiség tehenenként csaknem 4 literrel növekedett, ebből azonban nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, mert szezonális jellegű is lehet a változás, a zöldetetés kezdetén rendszerint nő a tejhozam. Az egzakt eredmények érdekében hosszabb távú értékelésre van szükség. A látottak arról győzték meg az érdeklődőket, hogy a szokásosnál alacsonyabb vákuumon is lehet fejni a fejőkehely leesése nélkül. A 35 kpa-os vákuumnál nem esik le a komplett fejőkehely együttes az ember egyetlen ujjáról sem. Ez a borjú nyelvének masszázs erejét pótló sűrített levegővel érhető el.
A természetes módon történő fejés technikáját Richard Paul Wallace találta fel két lépcsőben. Először hét évvel ezelőtt egy fejőkehely-betétet alkotott, két éve pedig az alacsony vákuummal történő fejés technológiáját alakította ki. Szarvasmarha telepen nőtt fel Ausztráliában, „nagyszüleim tehenészetében rengeteget fejtem”. A 120 tehénnel akkoriban még nem voltak tőgyproblémák az alacsonyabb termelési színvonal miatt. A nagyüzemi, iparszerű termelési feltételek között azonban vannak, ezeket akarta orvosolni. Két évig járt az állatorvostudományi egyetemre, de úgy ítélte meg, hogy a probléma sokkal inkább műszaki, mint biológiai jellegű, így azt mérnöki munkával lehet megoldani, ezért egyetemet váltott.

Nem fogadta el a termelés velejárójának, magától értetődőnek, hogy a tehenek bizonyos százaléka megbetegszik tőgygyulladásban és egyszerűen leírják, kivédhetetlen veszteségnek tekintik a gazdák. „Egy állatorvossal beszélgettem erről teniszezés közben. Megkérdeztem: véleménye szerint mitől olyan rossz a világban a tőgyegészségügyi helyzet? Szerinte ezt az okozza, hogy a gépi fejés közben nem pihen eleget a tőgybimbó. Akkor már fejőgumit gyártottam és rájöttem, a legtöbb telepen nem elégedettek a gazdák a fejőgumikkal. Ezért váltogatják a márkákat, és keresik a jobbat. Eszembe jutott, amit a doki mondott, elkezdtem azon gondolkodni, hogyan lehet megváltoztatni a pihenési időt a fejés egy-egy ütemében.”
Azt találta megoldásnak, hogy a légmennyiséget kell csökkenteni a fejőgumi pulzációs terében. Vagy kisebb kelyhet kell készíteni, vagy beletenni egy olyan eszközt, amivel a légmennyiség szabályozható. A megoldást a kehelybetét hozta meg. Hét évvel ezelőtt alkalmazott először speciális betétet. Általa a tőgybimbó fejés alatti pihenési ideje sok esetben több, mint kétszeresére növekedett. Jelenleg a világon 250 ezer tehén fejésénél alkalmazzák.

A következő probléma sokkal összetettebb megoldást igényelt, de sokkal messzebbre is vezetett. Arról van szó, hogy a tehenészeti telep fejőházában két gyakorlati problémával kell megküzdeni. Az egyik a fejőkehely lecsúszása, a másik a lassú fejés. Annak érdekében, hogy ezt a kettőt elkerüljék, nagyobb vákuummal dolgoznak a gazdák. Ez azonban nem megoldás.

„Állatorvosi fiziológiai ismereteimből tudom, hogy a tőgybimbó végén található 2 milliméteres vastagságú záróizom rendkívül érzékeny a nagy vákuumra. Ennek következtében az izom működését órákra kikapcsolja a fejés után. Ha ez sokszor megtörténik, tönkre is megy, soha többé nem záródik be. Ilyenkor jutnak be a kórokozók a tőgybe, hiszen a természetes gát megszűnik.”
A tehenet 35 kpa-lal fejő CALF 35 technológia a SurePulse fejéstechnikától egy olyan természetes fejési mód, amellyel ezek a hátrányok megszüntethetők. A tőgybimbó kapuja ilyenkor a fejés befejezésének pillanatában bezáródik. Erről készítettek egy ábrát is, amelyben a CALF 35 tőgybimbóra gyakorolt nyomásértékeit hasonlították össze a jelenlegi fejőrendszerekével, valamint a borjú által kifejtett természetes értékekkel. Tóth Róbert elmondása szerint a helyszíni bemutatók alkalmával a legtöbb kérdés a borjú nyomásértékeire vonatkozott, a könnyebb érthetőség kedvéért készítették el az ábrát.

A hosszú távú eredményes gazdálkodást akadályozza a tehenek korai kiselejtezése, a tőgygyulladás, a szaporodásbiológiai problémák, valamint a sántaság miatt. Ez a három összefügg egymással. Paul Wallace szerint, ha a tőgygyulladást megelőzik, a másik kettő is kevesebb gondot okoz majd. „Emellett azt várjuk: ha kizárjuk a tőgygyulladást, a fejőházi munkakörülmények is javulnak. Egy fájdalommal küzdő tehénnel sokkal nehezebb bánni, mint egy nyugodttal. A legtöbb telep már ma is munkaerő problémákkal küzd, a munkakörülmények javulása várhatóan segíti az ilyen gondok megoldását is.” Magyarországon a tehenek átlagosan 2,2 laktációt teljesítenek. Az egészségügyi kényszerszelekció megszüntetésével, az egyedek termelése alapján végrehajtott szelekcióval van rá esély, hogy akár 3-ra, 4-re növekedjen az átlagos laktációs szám, és ezáltal gazdaságosabbá váljon a tejtermelés.
A technológiát két évvel ezelőtt próbálták ki kísérleti körülmények között Ausztráliában. Hogyan jutott Magyarországra úgy, hogy nálunk, Hódmezővásárhelyen helyezzék üzembe? Tóth Ferenc, az SZTE Tangazdaság Kft. ügyvezetője figyelt fel a feltaláló és a kft. kibontakozó kapcsolatára és ajánlotta fel a tangazdasági lehetőséget a technológia üzemi szintű tesztelésére.

Richard Paul Wallace azért jött szívesen Magyarországra, mert itt színvonalas szakmai munka zajlik, nem marketing eredményeket szeretnének elérni a szakemberek, hanem valóságos megoldásokat keresnek mindennapi munkájukban. A nyugat-európai családi gazdaságokban nem annyira fontos a szakmaiság, mint a magyarországi nagyüzemekben. A hódmezővásárhelyi szakmai összejövetel – már több évben ellátogatott a mezőgazda napokra az ausztrál szakember – azért tetszik neki, mert emberközeli, gyakorlati, kiviláglik a szakmai és a kulturális örökség tisztelete. Azt várja, hogy a Szegedi Tudományegyetem minél előbb publikálja a fejőházi eredményeket és megvizsgálja a módszer tőgybimbóra gyakorolt hatását, a biológiai és az élettani működésben tapasztalható változásokat.

Szerző: Gyulai György
Forrás: Magyar Mezőgazdaság magazin (2017. május 17.)

További hírek és cikkek

Újra lehet pályázni állattartó telepek korszerűsítésére!
Az Agrárminisztérium 2020. március végéig újranyitja a Vidékfejlesztési Program Állattartó telepek korszerűsítését támogató pályázatait, az intézkedéstől a különböző járvány...
Nyalósó napjainkban
Iskolás éveink kémia óráiból talán még emlékszünk, hogy a konyhasó nátrium-kloridból áll, egészen pontosan 39% nátrium és 61% klorid arányban. Azt azonban nem biztos, hogy mindenki t...
A borjúnevelés alappillérei
A tejelő tehenészetekben a minőségi borjúnevelés kulcsfontosságú tényező az állomány jövőbeli magas tejhozama szempontjából. Amennyiben a borjú nem megfelelően növekszik, az a kés...
Újabb területeket fertőzött meg az ASP (sertéspestis)
Bővült a Nemzeti Klasszikus Sertéspestis és Afrikai Sertéspestis Szakértői Csoport által megállapított fertőzött terület hazánkban.
Meghívó a debreceni XXVIII. Farmer-Expo szakkiállításra (2019. augusztus 15-18.)
Várunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található K/47. számú standunkon.
NÉBIH ismertetője az Afrikai sertéspestis (ASP) járványról
Az alábbiakban a NÉBIH ismertetője olvasható az Afrikai sertéspestis betegségről. Az afrikai sertéspestis (ASP) nagy ragályozó képességű, vírus okozta fertőző betegség, amely iránt E...
Csoportos borjúnevelés
Egy szarvasmarha kb. 9,5 hónapos vemhessége után egyetlen borjat ellik, így a tehenészetek számára különösen fontos, hogy ne csak a megszülető utódok száma legyen magas, hanem az ebből ...
7 TÉVHIT a borjú hasmenésről!
Avagy ne a borjú hasmenés tünetét kezeljük utólag, hanem a hasmenés kiváltó okát előzzük meg!
Tőgybiológiai kórokozók csoportjai és előfordulásuk
Az évszázadok során jelentősen megváltozott a tőgygyulladás kórokozóspektruma. Ennek oka egyrészt a fejéstechnológia fejlődése, másrészt az adaptálódásra képes baktériumok elterje...
Fejőházi tőgyhigiéniai tanácsok: tőgy előkészítés - tőgy lezárás
Mint azt a legtöbben már tudják és tapasztalták, a tőgy gyulladásos folyamatai okozzák a legnagyobb anyagi veszteséget hazánk tejtermelő tehenészeteiben. Ezek mintegy háromnegyede szubkli...
Meghívó a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásárra
Várjuk minden kedves Ügyfelünket 2019. május 9-10-11-én a Hódmezővásárhelyi kiállításon a szokásos F-813 standunkon!
Elletői tőgyhigiéniai tanácsok
A magasabb és egyenletesebb tejleadás érdekében elvégzendő tőgyhigiéniai tanácsok kisebb és nagyobb gazdaságoknak egyaránt.
A tejszivárgás előfordulása és fontossága szárazonálló tehenek esetében
A tejszivárgás megjelenése, illetve előfordulásának gyakorisága a szarvasmarha állománynál függ a gazdálkodás módszerétől, a tőgy egészségétől és a gondozás minőségétől. Ez ...
Szubklinikai tőgygyulladás hatása a tejmennyiségre
A tőgygyulladás talán a leggyakoribb és legköltségesebb megbetegedések egyike a tehenészetekben, melynek a tej mennyiségére gyakorolt negatív hatását és okait vizsgáltuk.
Milk Bar - Könnyű a gazdának, egészséges a borjúnak!
Néhány hónapja adtuk hírül a Milk Bar termékek megjelenését, mellyel nem csak cégünk korszerű működését kívántuk bizonyítani, hanem a gazdák megélhetése érdekében a jobb minős...
Új J. Delgado Flaco katalógus
A spanyol J. Delgado Flaco fejőgépgyártó cégnek megjelent legújabb katalógusa. A PDF katalógusok az alábbi linkre kattintva online, illetve saját gépére letöltve is megtekinthetők.
A Bos-Plus Kft. lett a magyarországi Milk Bar forgalmazó
A hazánkban még újszerű technológiának számító, mégis 20 éves múltra visszatekintő Milk Bar a Bos-Plus Kft forgalmazásába került. A cég büszkén vállalta ezt a feladatot, hiszen ne...
Drencselés szakszerűen
Szondán keresztüli táplálás, azaz drencselés. Talán kevesen vannak, akiknek még új ez a fogalom, de mindenképp érdemes szót ejteni róla, hiszen hasznos és innovatív eljárás.
Afrikai sertéspestis Magyarországon
Április végén bombaként robbant a hír, hogy Magyarországon is megjelent az afrikai sertéspestis (ASP). Igaz, hogy egyelőre csak a vaddisznó állományt érinti, de az elhullottan talált áll...
Változások előtt a világ tejtermelése
A betegséget kifizetődőbb megelőzni, mint gyógyítani, a humán- és az állategészségügyben egyaránt. Ennek megvalósításához azonban a feje tetejére kellene állítani a világot. Ezen ...
Debreceni XXVII. Farmer-Expo szakkiállításra (2018. augusztus 17-20.)
Várunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található K/47. számú standunkon.
Szőrápolás
Mindennapos szőrápolás szakszerűen a kis kedvencektől a haszonállatokig, hogy az ápolt és egészséges bundájuk fajtájukhoz méltó legyen.
Hogyan válasszunk villanypásztor készüléket?
Hasznos tanácsok és információk villanypásztor rendszer kiépítéséhez kezdőknek és haladóknak egyaránt.
A jövő kotlósa az infratyúk!
Egy innovatív készülék, mely számos előnyével megnyerte a gazdákat. Napos csirke nevelés mesterfokon.
A tehén ellése elletőkészülék használatával
Avagy, hogyan segítsük a tehén ellését ellető készülékkel és mire figyeljünk az eszköz használatánál, hogy a tehén és a borjú is egészséges maradjon az ellés után is.
I. díj a XXV. Alföldi Állattenyesztési Napok termékdíj pályázatán
A Bos-Plus Kft 2018. áprilisában az Alföldi Állattenyésztési Napok termékdíj pályázatán az első helyezést érte el a „CALF 35 a fejéstechnológiai forradalom” pályázatával.
Meghívó a XXV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásárra
Várjuk minden kedves Ügyfelünket 2018. május 10-12-én a Hódmezővásárhelyi kiállításon az F-813 standon és a fejőházban!
Tavaszi munkák
A fagyos hónapok után minden gazda várja a tavasz beköszöntét. A folyamatosan melegedő – de azért még szeszélyes – időjárás nem mindig kedvez mind a szántóföldi, mind pedig a haszo...
Afrikai sertéspestis ellen hatékony fertőtlenítőszerek
A TH5 és a HALAMID istálló fertőtlenítőszereink a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által afrikai sertéspestis ellene ajánlott fertőtlenítőszer.
Debreceni XXVI. Farmer-Expo szakkiállítás (2017. augusztus 17-20.)
Idén is várunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található standunkon.
Magyarországon az Afrikai sertéspestis?
Ismét megjelent a magyar határ közelében az afrikai sertéspestis (ASP); a vírust alig 20 kilométerre a magyar határtól, Beregújfalunál mutatták ki.
III. helyezés az XXIV. Alföldi Állattenyesztési Napok termékdíj pályázatán
A SurePulse Calf35 technológia elnyerte a kiállítás termékdíj pályázatán az Állategészségügy, Szaporodásbiológia és Élelmiszeripar kategória III. helyezését.
3. Tisza Kupa nemzetközi munkakutya verseny
Szolnok immár harmadik alkalommal ad helyet több kutyás világszövetség világbajnoki válogató versenyének, a 3. Tisza Kupának. Cégünk elkötelezett támogatója állattartás különböző...
A madárinfluenza elleni védekezés és megelőzés
Az egész világon jogosan tartanak a madárinfluenzától, így a hazai baromfitenyésztőkben is felmerülhet a kérdés: "Mit tehetek, hogy megelőzzem az állomány lebetegedését?" Az alábbiakb...
A madárinfluenza
A madárinfluenza házi- és vadon élő madarak betegsége. A kórokozó influenza vírus változékonysága miatt kialakulhat a vírusnak olyan változata, mely embereket is képes megbetegíteni.
Pasztörizált tej hatása a borjak etetésénél
A pasztörizálás segít a nyers tejben található mikroorganizmusok (lisztéria, szalmonella, stb.) elpusztításában, ezzel az eljárással nem csak biztonságosabbá válik a fogyasztása, de ho...
Engedélykötelesek-e a vágóhídi böllér pisztolyok, taglópisztolyok, kábítópisztolyok?
A jogszabályok útvesztőjében nem biztos, hogy olyan könnyen kihámozhatók a vágóhidakon használatos ütőszeges taglópisztolyokra vonatkozó fegyverviselési, állatvédelmi és munkavédelm...
Állattartó telepi higiénia
A rendszeres fertőtlenítés és ezzel párhuzamosan az általános telepi higiénia fenntartása az egyik leggazdaságosabb termelésnövelő lépés egy állattartó telep működésében, amellyel...
Debreceni XXIV. Farmer-Expo szakkiállítás (2015. augusztus 19-22.)
Idén is várjunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található K/49. számú standunkon.
Tej szomatikus sejt tartalma
A szomatikus sejtek az állat szervezetének sejtjei, melyek normális körülmények között is megtalálhatók a tejben. Valójában nem nyerhető tej szomatikus sejtek nélkül.
XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár
Várjuk minden kedves Ügyfelünket 2015. április 24-26-án megrendezésre kerülő XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállításon a H-1009 standon.
Állatorvosi ultrahang
Az állatorvosi diagnosztikában óriási előrelépés volt az ultrahangos vizsgálatok bevezetése. Az állatok esetében a betegségek felismerését, a kórképek diagnosztizálását korábban ki...
Haflingi lófajta
Aki csak egyszer látta ezt a világossárga, kendersörényű, megnyerő küllemű kislovat, soha el nem felejti és össze sem téveszti más fajtákkal.
Szarvasmarha kéknyelv betegség
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Állategészségügyi nemzeti referencia laboratóriuma kimutatta a kérődző állatokat megbetegítő kéknyelv-betegség előfordulását Cso...
Kézszárító vagy kéztörlő papír
Biztosan Ön is elgondolkozott már azon, hogy egyszer használatos papír kéztörlő vagy elektromos áramot használó kézszárító használata gazdaságosabb cége számára, sőt talán már az...
Debreceni XXIII. Farmer-Expo szakkiállítás (2014. augusztus 17-20.)
Várjunk minden kedves Ügyfelünket a debreceni Farmer-Expo Szakkiállításon a szarvasmarha és a baromfi karám között található K/49. számú standunkon.
Szopókás sertés itató ideális rögzítési szöge
Tanulmány a szopókás sertés önitatók különbözõ szögben történõ rögzítés vízfogyasztásra, vízfelvételre és vízpazarlásra gyakorolt hatását vizsgálja.
Állattartó telepek korszerűsítése - ÁTK 5. (116/2013. (XII. 12.) VM rendelet)
Állattartó telepekhez szükséges eszközök és élelmiszeripari gépek, technológiák beszerzésére lehet pályázni 2013. december 16. reggel 8 órától forráskimerülésig, de legkésőbb 20...
Villanypásztor kerítés tervezése
A villanypásztor kerítés kiépítési költsége tapasztalatok alapján körülbelül egyharmada az állandó huzalkerítésnek, sőt a villanypásztor kerítés telepítése számos további előn...
Prototheca zopfii
A gazdasági veszteségeket eredményező Prototheca zopfii okozta tőgygyulladás a rossz higiéniai státuszú, nem megfelelő fejési folyamatot alkalmazó szarvasmarha telepeken a legvalószínűb...
Allegrini a környezetbarát vegyipari termékek gyártója
Az Allegrini név több mint 65 éve a megbízható minőség és a környezetbarát vegyszerek szimbóluma.
67. Állattenyésztők Kiállítása Cremonában
Idén októberben is nagy érdeklődés kísérte Cremonában a 67. alkalommal megrendezett állattenyésztési kiállítást.
Soxhlet-Henkel-féle tej savfok meghatározásról
A vizsgálat célja a tej savanyodás mértékének megállapítása a savfok értékszám alapján. Soxhlet-Henkel savfokon azt a ml-ekben mért negyed-normál lúgmennyiséget értjük, amely 100 ml...